FESTA MAJOR

Un relat de: Pispireta
El petit foc que hi havia encès en cada espelma havia de perdurar tant com fos possible. El ball avançava i amb ell, l’esperança, l’espurna, l’amor. L’enorme sala de l’Envelat, sense columnes ni límits, acompanyava tan màgica escena. Les mans entrelligades al ritme de vals, el joc, la competició, les parelles. I en acabat, el camí de tornada a casa, després de l’eufòria, les polques, les masurques, el pasdoble i el fanalet; després de sentir la llibertat en els seus cossos, de viure intensament aquelles dues o tres hores de bellesa, complicitat i ballades. Marxaven amb llum a les galtes, pel camí de carro que en deien, agafats de les mans, intercanviant mirades brillants, plenes. D’altres caminaven en grup, fent petar la xerrada i recordant la nit tan desitjada; hores i hores treballant en el camp, a la granja feien d’aquella festa la més esperada.
I al fons del camí, la mare, que esperava a les seves filles, silenciosa. Ella sempre deia que la foscor podia portar males notícies, però el tremolor en dir-ho la delatava. Les protegia, sí, però de la passió que podia esdevenir després de la última mirada enamorada.

Comentaris

  • bonics records[Ofensiu]
    joandemataro | 14-03-2014 | Valoració: 10

    plens de melangia i delicadesa... és un plaer compartir poesia i relats amb tu a RC

    moltes gràcies pispireta per ser tan amable amb els teus comentaris
    rep una gran abraçadeta des de mataró
    joan ;-)

  • Feliços records[Ofensiu]
    Josep Ventura | 09-03-2014 | Valoració: 10


    Tal com escrius passava i així esta escrit en un llibre que vaig publicar.
    M’encanta aquest relat. Salutacions.

    Quant acabava el ball i tots els veïns tornaven a casa era l’hora més divertida, en mig de crits i rialles i d’algun que el xampany ja li arribava al clatell, la negra nit ens angulia per els camins i dreceres del bosc, sempre hi havia algun capitalista que portava un lot que encenia i apagava a la seva conveniència, la foscor ens apagava la vergonya, ens atrevíem a coses que no haguérem fet a ple dia, les noies s’aguantaven la faldilla perquè no les remanguèssim i quant alguna li posaven la mà al cul, quasi sempre la bufetada era per el que menys culpa tenia. El camí es feia molt curt, cada vegada quedava menys gent, cadascú anava trencant pels corriols que els portaven a la seva casa de pagès, els homes els tocava dormir a la païssa, els llits estaven ocupats per les dones i la mainada, a més sols tenien temps de trencar el son, doncs el gall com que no havia anat de festa els despertava a trenc d’alba.

  • La màgia de l'envelat[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 08-03-2014 | Valoració: 10

    Caram, m'has fet retrocedir als anys setanta i vuitanta, a Vallgorguina, el poble on estiuejava i on la màgia de l'envelat encara em perdura a la memòria. Ho has descrit amb tendresa i una prosa poètica preciosa. La darrera paraula del relat li dóna molta força. M'encanta. Una abraçada.

    Aleix

Valoració mitja: 10