En el buit - Diari de seguiment

Un relat de: Dolça Parvati

-Bé… podríem dir que a ell només li interessava la meua part divertida. Si algun cop venia després d'una relativa absència i em trobava seriosa o retreta, s'excusava per desaparéixer als escassos cinc minuts. Però jo me n'estava, d'ell, tot i que a la primera no li vaig donar un sí categòric. I això que m'havia agradat des del primer moment. Jo també a ell, trobe, però potser em va aconseguir massa fàcil, al capdavall. Jo em sentia sola i... Moltes dones tenim la fantasia de ser accessibles, però si ho som, alguna cosa no acaba de rutllar. O ells ens donen ja per segures i deixen de tenir cura en els petits detalls, o nosaltres ens sentim culpables, o tot plegat, o res d'això... Què em sé jo? Ens eduquen des de petites per mantenir certes parts del cos -i amb elles les emocions- retingudes, tancades amb un fermall de prejudicis i de creences. Llavors, quan ens deixem anar, passa el que passa...

-Podries fer aquesta afirmació en primera persona?

-Afirmació? Què, de tot plegat?

-Des d'ens eduquen..."

-Bé, oh, sí... M'han educat des de petita per retenir alguns impulsos: el cos, les emocions... Si em deixe anar, acabe pensant que és dolent i...

(Ací s'atura. Se li ha enfosquit la veu. Amb la mà dreta acarona suaument l'esquerra, el dors. L'esquena se li ha arquejat cap a davant, de manera que el pit se li retrau... Sembla que del blablabla racional comença a connectar amb l'emoció).

-Has dit que si et deixes anar passa el que passa... I què és el que passa?

-No sé, t'abandonen... M'abandonen. Oh, Déu, estic tan sola, tan sola... (comença a sanglotar, agafe el coixí i m'hi atanse).

-Joana... m'estàs dient que si mostres obertament els teus sentiments, llavors cap home t'estima? I què ocorre si cap home t'estima...?

(Ara. Ara sembla que Joana ha tingut un awareness, un adonar-se d'alguna cosa. Em mira fixament amb els ulls enrojolats. És just l'antítesi de la dona serena i temperada que havia iniciat la sessió).

-Doncs... no hauria d'ocórrer res de dolent, no?

-No ho sé, Joana, diguem-ho tu.

-És que potser no puc estar sense la companyia d'un home i ara acabe d'adonar-me. Uf! Per què em sent tan buida sense parella, Susanna! Tinc sempre mil coses a fer però si no tinc algú en qui pensar, jo... Algú que m'estime, que es prenga el temps per mirar-me embadalit o per regalar-me una flor. És com si em faltara alguna substància química al cos, sense aquesta classe d'amor.

-I quin nom li posaries, a aquesta sensació física de mancança, Joana?

-Dependència, Susanna... Dependència.

(Em sembla que Joana ja n'ha tingut prou, amb la sessió d'avui. Faig la transició cap al tancament i quedem per a la setmana que ve. M'he quedat tocada. M'hauria resultat tan fàcil confluir amb el que explicava...).

No és el primer cop que escric al meu diari personal com m'agrada estar-me a la consulta de la mare i burxar en els seus informes de seguiment dels clients quan ella no és a casa. D'ençà que va donar d'alta aquell jove amb alexitímia, aquesta dona és la meua preferida.

Comentaris

  • ets una gran[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 18-03-2009

    escriptora, i ho saps, es nota en aquest senzill, en aparença, relat.
    Marques molt bé las pautes, el ritme, i ens fas veure les sensacions, per exemple; en com descrius el tocar-se les mans...

    i podem veure, fins i tot, els silencis creats entre pregunta i resposta.

    Felicitats xicona!!

    Una abraçada del Ferran.

  • Una idea...[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 18-03-2009 | Valoració: 10

    molt original la de mostrar-nos, a través del diari de la filla de la terapeuta, la informació que ella rep a través des informes mèdics de la seva mare, psiquiatra. Llegeixes el relat i és ben bé com si t'arribés la sensació que estàs furgant, d'amagat, en aquella sessió entre la Joana i la Susanna. M'ha semblat molt encertat també el diàleg entre les dues dones, i sobre tot el perfil de depenència afectiva que has sabut descriure amb poques paraules, crec que les precises.
    Una abraçada

  • Caram, Dolça![Ofensiu]
    llamp! | 01-02-2009 | Valoració: 10


    New look, eh! Ben curtet el cabell.

    Bon relat, ben distret i amè.

    Per cert, ens veurem al Glop el finde que vé, vindré amb la Rita O'Neal.

    Tot bé? Jo he estat una mica fora de l'òrbita relataire, però mica en mica em vaig reincorporant.

    Salut i peles!

    llampec

  • he...[Ofensiu]
    perunforat | 31-01-2009

    hagut de buscar "alexitímia" desconeixia el seu significat! Un relat que batega, que es llegeix amb un buit als ulls que es van omplint de lletres amb significats.
    Ens trobme al dinar!!!

  • Llei de dependència[Ofensiu]
    franz appa | 18-01-2009

    Diaris... En la sinuosa i problemàtica línia fronterera que separa la literatura -en majúscules, si vols- de la simple xafarderia -posem qualsevol programa televisiu del "cor" com a exemple-, diria que la frontissa més grinyoladora és la dels diaris personals. l'eterna disputa en si es pot -bé, que es pot no és dubtós, vull dir si és lícit, èticament o moralment- publicar el que va ser escrit sense intenció de ser publicat (aquí entra també l'apartat de la correspondència i tantes polèmiques generades al seu voltant).
    El tractament literari dels diaris personals i la correspondència, en bona lògica, hauria d'escapar a la polèmica. La literatura, segurament, només se substenta en la nostra cobdícia de coneixement de l'interior dels altres . I de nosaltres mateixos en primer grau: és així que sotgem el nostre interior per arribar al coneixement de l'espècie que, després, i de retruc, haurà d'arribar als lector. Perquè l'autèntica literatura, penso, és la que no ho busca intencionalment, això de ser llegit.
    Sigui com sigui, la literatura ens acaba convertint en espies de les vides íntimes. I ens acabem reconeixent en elles. En aquest relat, la terapeuta ens avisa, quasi de passada, de puntetes: "M'hauria resultat tan fàcil confluir amb el que explicava..." (però no és inapel·lable la llei de la dependència entre humans, no és la nostra mútua, irrenunciable dependència, la que ens atorga precisament la condició d'humans?).

    M'alegra molt aquesta sèrie iniciada amb tanta força, i tenir el privilegi de ser l'espill en el triple joc de miralls que ens proposes: el de la filla espiant el quadern de la terapeuta que espia els inetriors atribolats dels seus pacients, alexitímics o no. Això només és vàñid, però, quan el qui ho organitza té la caapcitat de l'escriptura, com la tenia el protagonista del primer relat.

    Una abraçada,

    franz