El filòsof del plaer, el de la disciplina i els seus vestits.

Un relat de: Unicorn Gris

Aquesta anècdota és històricament certa, segons el que expliquen. Hi hagué dos filòsofs: ambdós, personatges reals i els dos oients habituals de Sòcrates.

Un era Aristip. Cobrava a un preu alt les seves lliçons, vivia en ambients luxosos i era aficionat a l'escriptura; el "filòsof del plaer". L'altre era el conegut Diògenes, l'antipàtic cínic ("filocínic", com n'he dit en ocasions), transeünt, visquent com un captaire, i sense un duro a les butxaques; el "filòsof de la disciplina", doncs els filocínics, apart de pel seu anticonvencionalisme i la seva extravagància, eren coneguts precisament per la seva disciplina fèrria i pel seu ascetisme (així va ser com els estoics, anys després, els van agafar com a precursors de la seva filosofia).

En això que, en una ocasió, estaven en un bany públic d'Atenes ambdós filòsofs. El filòsof del plaer, volent fer-li una broma al de la disciplina, li agafa la seva roba, estripada i bruta, es vesteix amb ella i surt pels carrers com si res, davant la vista de tothom, amb un "look" diferent del seu habitual.

I passà precisament que, quan el de la disciplina es trobà que només li quedava per a vestir-se les robes elegants i cares de l'hedonista, enfadat, va sortir al carrer en pilotes!! Completament nuu, mirant recte davant dels nassos davant els comentaris dels vianants, el filòsof de la disciplina caminava pel carrer; no anava vestit amb res excepte amb el seu orgull.

Precisament el poeta Horaci, comentant el fet en un dels seus poemes, diu: "Prefereixo al filòsof del plaer, que sap portar amb soltura els dos tipus de vestit".

O, en altres paraules: que el poeta deia que el filòsof del plaer, en cas de necessitat, hauria estat disposat a viure com un pobre, mentre que el filòsof de la disciplina, menys disposat a adaptar-se, no hauria estat disposat a vestir com un ric, preferint l'orgull social.

En resum, que a vegades l'important no és vestir com un ric, sinó demostrar la tolerància i la desimboltura, saber adaptar-se. Ser un orgullós snob no vol dir vestir ric o pobre, sinó acceptar la diferència i no avergoyir-se de res.

------------------------------------------

Visita La Stoa: www.lastoa.cat

Comentaris

 • Comentem les divergències.[Ofensiu]
  Unicorn Gris | 29-10-2006

  1) I si creguéssim que el filòsof del plaer es posa aquelles robes perquè sap precisament que quan vulgui se les podrà canviar?

  Suposo que vols dir: "El filòsof del plaer li és indiferent posar-se aquestes robes que unes altres".

  Doncs sí, podria haver estat una possibilitat, perquè no...

  2) Per altra banda, i si el filòsof de la disciplina no se'ls vol posar perquè no està d'acord amb el que representen?

  Doncs aquesta devia ser la realitat. El Diògenes no es volia posar robes de ric perquè la riquesa i la ostentació no són el que li agraden.

  Espero haver-te donat més informació amb aquests comentaris. Salut!!

 • Divergència[Ofensiu]
  El follet de la son | 27-10-2006

  Je, je, ben curiós aquest text, però si em permets, m'agradaria fer-te una pregunta. l punt de vista és interessant, però i si féssim una lectura diferent? I si creguéssim que el filòsof del plaer es posa aquelles robes perquè sap precisament que quan vulgui se les podrà canviar? Per altra banda, i si el filòsof de la disciplina no se'ls vol posar perquè no està d'acord amb el que representen?

  Per cert, gràcies pel comentari!

 • Doncs segueixo endavant ;-)[Ofensiu]
  Unicorn Gris | 11-08-2006

  Bé, m'agrada que de tant en tant, algú "em faci el pilota".

  Doncs res, a escriure més articles...

  A veure com va el projecte del llibre!!!

 • Interessant[Ofensiu]
  | 10-08-2006


  M'ha agradat que em recordessis aquesta història sobre els dos filòsofs. La vaig sentir per primer cop quan la professora de filosofia, una senyora vella, seca i xeruga, ens la va explicar.

  I estic podria dir que del tot d'acord amb les conclusions. El més important és saber-se a adaptar al que arriba, sigui el que sigui. Ser obert de mires.

  Sort.

  Dan

 • Caram, em sembla que tinc una nova fan!![Ofensiu]
  Unicorn Gris | 13-07-2006

  Sense voler dir una exageració, crec que l'Arbequina s'ha fet fan meva!!

  Doncs benvinguda!!

  Potser en La Stoa trobaràs algun article del teu gust, pensa que en tenim més de 1.000... perquè no hi passes? lastoa.cat...

  (Disculpeu la propaganda... un cop al mes no fa mal).

 • Molt bon relat![Ofensiu]
  Arbequina | 12-07-2006

  M'encanta la filosofia (a pesar de saber-ne ben poca) i el teu relat anecdòtic l'he trobat molt i molt entretingut i interessant.
  De fet la temàtica ja m'hi predisposa... però esta molt ben escrit, amb un estil directe i planer.

  Una abraçada.

  Arbequina.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Unicorn Gris

Unicorn Gris

142 Relats

323 Comentaris

143617 Lectures

Valoració de l'autor: 8.71

Biografia:
Em presento.

Em dic Unicorn Gris. Abans participava en aquesta web amb un altre seudònim.

Els meus ideals són el catalanisme, la literatura, el món roler i el foment de la individualitat acceptable, entre d'altres.

Podeu llegir relats meus també a: http://relatsencatala.cat/autor/cromelnordic/45406

El meu nom de Facebook és "Mark Corbera Mestres" .

El meu nom de Twitter és "El Dorat" .

El meu email és webmestre2(arroba)gmail.com .

La meva web de refranys és http://ca.lletra-perenne.wikia.com/wiki/Lletra_perenne_Wiki

Que vagi bé!!!