El dia dels innocents

Un relat de: aurora marco arbonés

No he entès mai quina relació directa pot tenir el fet de que Herodes, ( tement que algú intentés fer-lo trontollar de la seva cadira) manés assassinat tots els nadons de Natzaret, amb les gracietes i les llufes que es claven el dia 28 de desembre per a celebrar tan escabrosa efemèride. Em sembla que un degollament massiu d'infants no és cosa de riure però, a saber per quins set sous aquesta barbàrie ha degenerat en una festa de gresca i brometa. Val a dir que no tots els països ho celebren aquest dia. Tant a França com al Regne Unit el dia de les enganyifes i les llufes es celebra a l'Abril, un mes primaverenc i lluminós. Així doncs, sembla que els nostres parents europeus celebren el dia amb més sentit lúdic i sense relació amb els pobres nadons morts a mans dels soldats d'Herodes.
Un cop deixat això ben clar, val a dir que és una festa molt simpàtica i que hi ha gent que és una vertadera experta en clavar-te-la sense banderilles. És el cas de la meva amiga Alba. Cada any se n'empatolla alguna per a fer-te quedar com un ruc: quan no truca les amigues per a comunicar-nos el proper casament de la seva filla embarassada, ens anuncia que li ha tocat un lot de menges en una cistella de Nadal i ens invita a casa seva a berenar. Llavors se'n va de compres i en deixa a totes a la porta i amb un pam de nassos. O bé et diu que busquis bé (quan ja els has llençat a la brossa) els números de la loteria de la parròquia que ella t'ha venut, perquè han tocat a la "pedrea".
Ara que a qui li agrada fer empassar les seves enganyifes és al seu cunyat Toni. Mira que l'home està cada any escarmentat però el fa caure de quatre potes amb gran desesperació per part d'ell. Com que ja no es creu les històries dels embarassos i les loteries, l'Alba busca trucs més plausibles per a fer-lo aterrar. Un dia el va trucar de punta de dia (és important agafar la gent amb la son als ulls) per a preguntar-li si tenia una maleta grossa, perquè ella i el marit havien d'anar de viatge amb IMSERSO i la seva era insuficient per a tots dos. El cunyat li va contestar que estava a les golfes embolicada amb plàstics perquè pràcticament no la utilitzaven. L'Alba li va pregar que anés corrents a buscar-la que el marit la passaria a recollir al cap de mitja hora. El Toni, amb el pijama i la bata va haver de pujar amb l'ascensor fins als quartets de dalt, treure la maleta plena de pols, netejar-la per a revista i encara espera ara que algú la vagi a buscar. L'home treia foc pels queixals, no tan per la feina sinó per haver quedat com un borinot.
Així doncs, ahir diumenge, aprofitant una reunió familiar, el Toni va comunicar a l'Alba que no intentés fer-li empassar cap brometa, que ja sabia ell quin dia era, que estava preparat per a tot i que no li demanés auxili ni que s'estigués morint de veritat, perquè en quan reconegués la veu, li penjaria el telèfon.

Per tant, avui, dia 28 de desembre, l'Alba ha posat en marxa la maquineta de pensar. "Si li conto una trola, no s'ho creurà. Així que li he de contar una veritat que sembli una mentida." Sense pensar-s'ho gens ni mica, agafa l'auricular:
- Ringgggggggggggggggg
- Toni, no em pengis el telèfon que t'he de dir una cosa que és tan certa com que estic viveta i cuejant. A més a més tu ho podràs comprovar i si no és veritat, et dono 20 €, paraula de cunyada. (Tampoc cal oferir massa sinó resulta sospitós)
- Apa, no em vinguis amb ximpleries, que et conec…Vaig a penjar.
- Toni, et juro per la salut dels meus fills i que em caigui morta ara mateix (l'Alba té un sentit dramàtic molt acusat) si t'estic mentint.
- Bé, a veure què és el que m'has de dir. Però t'adverteixo...
- No home, que ho sé de bona font i no t'enganyo. Aquest any no hi haurà la cavalcada dels Reis Mags.
- Apa, ja comencem! Et penjo!!!!
-No!!! No em pengis, que és veritat! T'ho ben juro!!! Deixa'm que t'expliqui...
- Val, a veure quina t'empatolles. Per què no hi haurà cavalcada de Reis aquest any? (el Toni dóna fe de la seva infinita paciència). Què passa? Que no hi ha pressupost?
- No, ji, ji, ji, és que diu que no la faran fins el dia 5 de gener de l'ANY VINENT, ji, ji, ji.
-La mare que et va...CLANG!!!! (Silenci)


Comentaris

  • Acabo de rebre[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 27-07-2010

    el teu carinyós missatge, Aurora i , una mica més i se'm salten les llàgrimes.
    El que he tingut no és res greu però sí seriós i molt dolorós. Un herpes zóster de trigèmin i del nervi auditiu que m'ha tingut tres setmanes amb una paràlisi facial de mitja cara .Ho he passat francament malament quasi dos mesos i ahir el metge em va dir que puc estar contenta de com m'he recuperat tot i que els mal d'orella poden trigar mesos a desaparèixer.
    Desprès de rebre el teu entranyable missatge crec que et mereixes aquesta explicació.
    I ara anem al teu relat.No saps com m'agradaria, en aquests moments, tenir una mica del teu sentit de l'humor. M'agrada ser una persona animosa i vitalista però malgrat els meus esforços ara m'és una mica difícil.
    .Et felicito una vegada més per aquest estil tan alegre i personal teu i t'envio una forta,forta forta abraçada.

  • Sempre he pensat com tu[Ofensiu]
    nuriagau | 29-03-2010 | Valoració: 10

    Sempre he pensat el mateix que tu expresses a l'inici del relat: per quin motiu s'ha transformat tan grotescament la festivitat dels Sants Innocents.

    Ens has descrit unes bromes de la teva parenta d'una forma molt divertida i espontània.

    Gràcies pel teu sentit de l'humor.

    Núria

  • Dia d'innocentades o mostres d'humor innocent[Ofensiu]
    Unaquimera | 15-01-2010 | Valoració: 10

    Avui a la meva ciutat bufa i bufa el vent, fins l'extrem de fer una mica de por... però fa sol i ara mateix sóc a resguard, així que em sembla bon dia per llegir aquest text teu al voltant d'una data que, certament, fa respecte pel que té de referent històric, però que a l'hora de la veritat, no ocasiona cap desgràcia a dia d'avui.

    Potser el Toni tindria molt a opinar al respecte, però de moment, l'Alba s'ho passat en gran tot planificant i portant endavant la seva innocentada, i els teus lectors, jo inclosa, hem gaudit del seu enginy i la teva introducció, que "no té desperdici" i he aprofitat de valent!
    A més, m'he apuntat la "brometa" per si en una data futura ve a compte fer-la sevir, jejeje!

    Potser també m'ha influït a l'hora d'escollir un títol entre els relats teus que encara tinc per llegir ( em vaig posant al dia... un darrera l'altre, arribaré! ) la similitud entre el nom d'aquest text i el de cert llibre que es presentarà al febrer: Enhorabona, Aurora!

    Fins una altra estona, t'envio una abraçada plena d'innocència,
    Unaquimera

  • Gràcies a tu, [Ofensiu]
    J.Lluís Cusidó i Ciuraneta | 04-01-2010 | Valoració: 10

    a l'Alba i a tota la parentela per l'estona tan divertida que he passat llegint aquest relat.
    Moltes gràcies Aurora per distraurem amb el teu bon humor, i molt bon any 2010.

    J. Lluís

  • Compensació ?[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 02-01-2010 | Valoració: 10

    El teu Relat molt engrescador compensa una posició meva opinable sobre aquest dia.
    Valoro molt la innocència, tant a nivell d'infants cim adults i no m'agraden les innocentades.

  • Veig que acabes l'any...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 31-12-2009 | Valoració: 10

    Veig que acabes l'any amb el bon humor que et caracteritza.
    Aquesta Alba és una bona peça! Però li hauràs d'agrair que t'ha donat peu a una altra història de les teves. Un dia o altra, aprendré... més ben dit recordaré que les teves històries sempre tenen una base ‘històrica'
    Bona sortida i millor entrada d'any!
    - Joan -

  • Brindem per la innocència aquesta nit ![Ofensiu]
    Núria Niubó | 31-12-2009 | Valoració: 10

    Ves per on la brometa més innocent és ben bé un acudit !
    Bona dissertació del dia en qüestió, sempre hi ha algú a la família que sap a qui pot entabanar. Jo aquest any me'n he escapat, però sóc de les que sempre hi caic, doncs no és el meu tarannà fer brometes i per tant no les espero.
    M'ho he passat molt bé llegint el teu relat Aurora, m'ha agradat doncs sembla que s'estigui perdent una mica el sentit de l'humor, fresc i innocent. Es clar que hi ha brometes que deu ni do, la de la maleta "se las trae".
    Avui toca Brindis, petons, bons desigs i algunes llagrimetes d'emoció o potser d'enyor.
    Rep de tot cor, una mica de tot, Aurora, perquè aquest 2010 , que ja de per si és bonic, sigui ESPLÈNDID per a TU i tot els teus estimats.
    Núria

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de aurora marco arbonés

aurora marco arbonés

215 Relats

1941 Comentaris

251595 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Diuen que tinc sentit de l'humor. No cal que m'ho diguin, ho sé. I no és pas una qüestió de genètica, ans al contrari, ja de bon principi vaig mamar l'unamunià sentiment tràgic de la vida. Però vaig desenvolupar el sentit de l'humor com a mecanisme de defensa. És el meu as guardat dins de la màniga. He passat la major part de la meva vida en les aules bregant amb adolescents, i no he pogut practicar massa aquesta qualitat, tot i que n'he practicat d'altres, tant o més importants.
Un mal dia vaig caure a l'infern i m'hi vaig passar una temporadeta però no em va agradar gens ni mica i no penso tornar-hi ni de visita.
Les meves millors amigues són les paraules, elles i jo ens ho passem força bé, riem, deixem caure unes llagrimetes si cal i ens sentim agermanades per un interès comú: explicar històries, en prosa o en vers.