El congelador

Un relat de: Ferran Planell
— Vostè és nou, oi? No el tinc pas vist. Per com em mira, veig que vostè a mi tampoc. Sap? Estic boig. M’agrada dir-ho sempre en presentar-me. Així evito ensurts més endavant. Oh, no, no s’espanti, no soc pas perillós. Amb això, però, no vull dir que no sigui capaç de matar una mosca. Tampoc n’hi ha per tant. Tot i que m’ha d’empipar força, perquè acabi abocant la meva ira contra ella. Em costa, perquè després d’esclafar-la, per molt empipadora que hagi estat, m’entra una mena de remordiment. Per més que en reculli les restes i les enterri al jardí dins d’una capsa de llumins, no m’acaba de quedar la consciència tranquil·la... Nooo, ja veig que està pensant, no guanyaria pas per capses de llumins, si en fes servir una per a cada mosca morta. Les vaig encabint a mesura que traspassen i fins que no està ben plena, no té lloc la cerimònia... Al congelador. Mentre les vaig ficant una al costat de l’altra, la capsa la deso al congelador. Tan sols la trec el moment just per afegir-hi l’última que ha estat víctima de la seva pròpia impertinència i torno a tancar. És important mantenir la cadena de fred. Quan anem a comprar els congelats amb la mare, sempre arriba un moment en què l’he d’acabar renyant. Ja sé que a noranta anys les cames pesen, però aturar-se a xerrar amb la primera veïna que passa, és ben diferent d’anar a poc a poc. A l’estiu aquest tarannà de fer-se amb tothom, m’exaspera. No, sempre, no, que ja la deixo fer prou la seva, però quan tornem de comprar congelats, s’ha de fer via. Per Nadal em vaig regalar aquest horitzontal, tipus bagul, que en dic jo. El més gran de la botiga. I “A+” d’eficiència energètica. Ho vaig haver de fer, si volia acabar amb la xerrameca de la veïna del sisè... Ja veurà com estarà bé aquí dins. Ja li he dit que vaig comprar el més gran. Tan sols haurà d’encongir una mica les cames. Au, estiri’s i deixi de xisclar així, que qualsevol diria que és vostè el boig. Fins que no els tallo el coll, no sembla que ho entenguin.

Comentaris

  • glacial[Ofensiu]
    Carles Linares | 29-11-2021 | Valoració: 9

    molt bon relat, tot i que amb congelador i la categoria "terror", m'ho esperava una miqueta, però això no treu res a la qualitat del text

  • El congelador ple. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 01-03-2021 | Valoració: 10

    Mira que matar mosca darrere mosca. Al final al congelador se t'omplirà de mosques.
    Ja ja ja...
    Bon relat.
    Saluts i cuida't.
    PERLA DE VELLUT

  • terorific[Ofensiu]

    Un bon relat, i enhorabona per la selecció del concurs.

  • Claustrofòbic[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 01-01-2021

    Un relat de molt bon nivell. El terror mundà més directe, el del boig que se'n sap i gaudeix del patiment dels altres. Molt ben trobat. Et felicito per la tria finalista. N'espero més de la teva ploma, ànims!

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista de l'XI Concurs ARC de Microrelats «Gèneres Narratius» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL ANIVERSARI, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió de Concursos - ARC


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na ......................................................................................
    amb DNI. Número .......................................................................
    i nick/pseudònim relataire ...........................................................

    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...........
    ..............................................................................................., seleccionat del mes de ......................................, dins del subtema ........................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats “Gèneres Narratius” que s’editarà a finals de 2021,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • congelat[Ofensiu]
    berguedana | 26-12-2020 | Valoració: 10

    El teu text i el meu tenen coses en comú: Per què has posat el centre del teu argument en el congelador i jo, a la nevera? De veritat que el fred és una bona metàfora de la mort i del cor sense sentiments. Per això, s'avé tant amb el terror.

  • Sort que no és una pel·lícula[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 23-12-2020

    Sort que no és una pel·lícula, sinó aquesta nit no podria dormir.
    Pels porucs com jo, el tema d'aquest més és poc adient.
    Bones festes, Ferran!

  • Un assassí en sèrie[Ofensiu]
    Neus Marín Cupull | 22-12-2020 | Valoració: 10

    Felicitats! M'ha agradat moltíssim . M'agrada el punt de vista de l'assassí. La ironia d'un boig abans de matar.
    Salutacions i Bon Nadal,
    Neus

  • Relat rebut[Ofensiu]

    El teu relat entra a concurs, gràcies per participar.

    Comissió XI Concurs ARC

Valoració mitja: 9.2