Dins un mirall (Bogeria)

Un relat de: Urepel

Al obrir la porta de les golfes en Joan no va avançar. Es quedà a un pas de la porta amb el diari entre mans; resseguint amb la mirada la Gertrudis, que s'endinsava a la cambra passejant amb calma els anys, sense mirar enrere.
- No entenc les seves constants manies. - Digué en Joan en un acte reflex, com continuant una conversa - És un tio retorçat, abatut. Diu que ningú l'entén, ni l'entendran. I què sé jo quantes animalades més! Desvarieja! ... Guaita! És més foll que el meu oncle, que tota la vida l'ha passada al manicomi. Si es que només l'has de veure; quina pena senyor...
- Perquè ho dius això?- Interrogà la Gertrudis sense girar-se; mentre resseguia amb la mirada la pols acumulada dels anys -. Feia temps que no et sentia dir res.
- Dona, doncs perquè sempre el prives de l'oportunitat de parlar. Mira tot el que fa ara quan pot, mira ara, per exemple; Au, mira! Mira quin barret s'ha fet amb el diari el tio. Sembla ben bé el que ens posaven a l'escola de petits.
-Joan! t'has fet un barret amb el diari? - Exclamà de sobte la Gertrudis mentre es girava a mirar-lo -. On l'has vist? -Interrogà cercant la mirada d'en Joan-.
- Jo no. Ell. - Digué en Joan assenyalant la paret amb un barret de diari al cap -. Dona.Com se't passa pel cap donar-li el diari? Es que no saps que sempre farà coses així? Perquè te'l miris?
La Gertrudis feu marxa enrere, girant-se amb cura donada la seva avançada edat. I arribà de nou a la porta d'entrada, on l'esperava el seu marit; que parlava a un mirallet penjat de la paret. Alçà la punta del bastó; Impulsant la goma d'un cop sec al mirall, que es trencà en mil pedaços, quedant-ne sols el marc. En Joan i la xerrameca s'apagaren de nou, per sempre; una vegada esbocinat l'últim mirall de la casa.

Comentaris

  • Troballa casual[Ofensiu]
    Bonhomia | 05-01-2007

    Precisament jo tinc un transtorn esquizoafectiu. Es basa en la distorsió de la realitat. Entenc el que li passa al Joan, i la veritat és que una persona "fora d'òrbita", com jo, ho troba perfectament normal. He acumulat uns cinc o sis anys d'ingressos en els últims nou anys, i ho he passat molt malament. Jo crec que la bogeria, en un altre tipus de cultura, pot ser tractada d'una manera diferent, fins al punt que s'intercanvïin els papers. La raó no és una manera de comprendre el món, i ho dic en tots els sentits.

l´Autor

Foto de perfil de Urepel

Urepel

82 Relats

89 Comentaris

66032 Lectures

Valoració de l'autor: 9.84

Biografia:
Maresme, 21/3/81.

"Vull viure sense idealisme i sense ètica. Però no sóc lliure. Sóc incapaç de destruïr". Anaïs Nin.

"Si un home no va al ritme dels seus companys, potser sigui perquè sent un tambor diferent. Deixeu-lo que segueixi la música que sent, per lluny que sigui i tingui el ritme que tingui". Thoreau.

http://www.youtube.com/watch?v=KkF1kwwXdec