Diari del Marroc. Fes (VI)

Un relat de: Giser

Fes, 15 d'agost de 2003.
I el consumisme aparegué als carrers del Marroc. És curiós poder veure la transformació de Dr. Iequil a Sr. Hide. Fins i tot les persones que creies més vermelles, es lleven i el primer que fan és preguntar-se què compraran avui, o si el que van comprar ahir estava bé de preu o no.

És curiós veure-ho, perquè si tan important és per a ells/es el preu just, per què no es queixen dels preus del Corte Inglés?

Per què la finalitat d'un viatge al Marroc es converteix en crear necessitats innecessàries? I amb això em refereixo, és necessari comprar una catifa?

Cada cop que veig aquests comportaments, la meva posició s'està tornant més restrictiva pel que fa a les compres. He de lluitar contra els instints a cada moment, això està ple de coses meravelloses i exòtiques; moltes de les quals et fan recordar a persones estimades, i no pots evitar el pensament de posar-te en una discussió injusta amb el pobre home d'un comerç, sabent que d'un bon principi ja hi ha un guanyador, tu!!

Només per ser tu qui tens la possibilitat de poder viatjar, tu ja ets el guanyador. Per tant, m'he plantejat el fet de no comprar res, només si allò em troba a mi, lluitaré amb totes les forces per allò, ja que m'haurà triat. I si no hi ha cap objecte que em triï, sabré que el regal d'aquest viatge ha estat això, el viatge.

Un viatge que per uns moments m'havia començat a desagradar, ja que les meves aspiracions no concordaven amb les dels altres companys.

Havia vingut a deixar-me portar, però això només ho pots fer quan estàs sol o bé acompanyat de l'altre part de l'androgin de Plató.

He de fer el meu petit viatge.

Comentaris

  • Feliç 5è Aniversari d'RC[Ofensiu]
    mar - montse assens | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • L'oposició[Ofensiu]
    Lavínia | 21-06-2005

    compra/venda en els països musulmans comporta una característica que sembla que hem perdut a Europa: el regateig, la qual cosa arriba a extrems increïbles. No sé si el "guanyador és sempre tu"(suposo que et refereixes als europeus o gent de l'anomenant 1r. món que va allà de turista), perquè en aquests països ho tenen com una manera de saber fer el seu ofici.

    Particularment no m'ha agradat mai el regateig i no vaig de viatge per comprar coses, però sí que et diré que quan vaig anar a Egipte, el guia ens deia que si volíem alguna cosa que regategéssim perquè formava part del comerç d'aquell país i, per extensió, del món musulmà i a Turquia em va passar el mateix.

    Ara bé el costum de comprar coses innecessàries forma part de la manera de ser de cadascú. Repeteixo, ho trobo del tot banal.

  • Comprar[Ofensiu]
    Alícia Gataxica | 20-06-2005

    Es di´fícil aguantar-se, els europeus som compradors compulsius, pero els marroquins son venedors compulsius, el mercat, el bassar es propi del Marroc des d'èpoques inmemorials.
    Si que tu ho veus com una introducció del consumisme en un lloc idílic... però en realitat també hi ha molt d'imatge mítica creada.

    M'agrada que el viatge impliqui pensar i repensar, però el viatge no ha de ser desgrat... se que son reflexions, narrativa... sols que les teves reflexions convident a altres.

  • Molt bé![Ofensiu]
    brideshead | 23-05-2005

    M'ha agradat molt aquest viatge virtual que he fet al Marroc a través de les teves paraules... I no sé si ha estat un viatge al Marroc o un viatge d'exploració del teu propi jo, en el qual has deixat anar tota una pila de sentiments, de sensacions..... crec que el viatge que et falta és, com tu bé dius, aquest altre viatge... el que sempre tenim pendent, aquell que ens provoqui l'estat més semblant a la felicitat... aquell que no ens faci preguntar el perquè del consumisme, el perquè hem de regatejar amb un pobre comerciant que té les de perdre.. aquell viatge a un món lo més semblant possible a la justícia, a la perfecció...

    M'agraden els teus relats perquè barregen molt elements i de tant en tant deixes caure unes reflexions que, de sobte, em fan aturar la lectura, rumiar-les i dir-me a mi mateixa..... ostres, què ben pensat això!

    Bé, Sergi, he gaudit de 6 petits trossets del teu viatge al Marroc.... quin serà el teu proper registre?

    Un petó!

  • Bo. Passable...[Ofensiu]
    rnbonet | 09-05-2005

    ...en la descripció de sensacions.
    Al meu entendre, manquen colors, aromes, essències integrals... Has llegit alguna cosa del meu paisà Josep Piera referent al nord d'Àfrica?
    És entretingut. Però em quede amb "l'ou ferrat"!

  • esperit crític[Ofensiu]
    iong txon | 17-04-2005

    Em resulta fàcil empatitzar amb les seves reflexions sobre la manera convencional de fer turisme. L'agost del 2003 casualment també vaig ser al Marroc, però es pot dir que una mica per força. Mantingui el saludable costum de nedar contracorrent, ni que sigui de tant en tant.

l´Autor

Foto de perfil de Giser

Giser

28 Relats

137 Comentaris

62296 Lectures

Valoració de l'autor: 9.33

Biografia:
ABRAÇADA DE GUERRA

No jugaré a tirar de la guerra
Millor jugaré a l'abraçada de veritat,
on totes i tots s'abracin
en comptes de lluitar,
on tothom riu
i per la catifa rodolen,
on tothom es patoneja,
I tothom somriu,
I tothom s'escolta.
I tots i totes guanyen.

Shel Silverstein