Conxorxa

Un relat de: Elboigdelsmots

Hi ha una conxorxa en marxa, una conxorxa que amenaça els nostres mots, una mà secreta i fosca que ens els està robant. I no parlo dels nostres tradicionals veïns de Ponent que tant han fet per prendre'ns els mots. No, en aquest cas, serà l'únic, el culpable és un altre: un grup, una gent, algú que té un designi tèrbol i mantingut, secular o mil·lenari, en contra d'un determinat tipus de mots.
Ja veig que m'hauré d'explicar millor. Sabem, sabeu, que hi ha parelles de mots que volen dir el contrari l'un de l'altre, antònims, i que es caracteritzen per portar davant les partícules i/im/in. Uns quant exemples: licit/il·lícit, moral/immoral, útil/inútil, creïble/increïble. Fins aquí tot és normal, determinades paraules amb les partícules i/in/im esdevenen antònims. Però fixeu-vos en les següents paraules: innocent, innocu, inhòspit, indemne, inepte... he fet una ullada ràpida al diccionari i n'he trobat unes quantes, segur que amb un estudi en profunditat en trobaríem moltes més. Què passa? On són les parelles d'aquestes paraules? ¿Existeixen els nocent, nocu, hòspit, demne, epte...? No, no existeixen. No us sembla estrany? No és la demostració del que us deia? Hi ha una conxorxa en contra de determinats mots, un treball mantingut, dissimulat, persistent durant segles i mil·lennis per arrabassar-nos-els.
Qui? Per què? Com? Són preguntes que em faig sovint, des que he fet aquesta descoberta, i que no em deixen dormir. Puc fer suposicions, puc imaginar culpables, però de moment em reservo els noms, no vull acabar malament, són gent poderosa i que no s'estan d'utilitzar mètodes expeditius.
Què podem fer? Recuperar velles paraules? Em sembla que no, nocent, hòspit i la resta ja estan perdudes per sempre. No podem fer res? Jo crec que sí, que encara estem a temps d'enfrontar-nos a la gran conxorxa i salvar-ne algunes.
Dos exemples: insòlit /sòlit i il·lès/les.

Sòlit -a. Acostumat, que sol fer-se o esdevenir-se.
Les -a. Ferit, algú contra qui s'ha comès un atemptat.

Aferrem-nos, doncs, a aquests dos mots, no deixem que la conxorxa ens els prengui. Companys, tots a una! Utilitzem-los d'una forma sòlita, fins que esdevinguin normals. Protegim-los, que el nostre lèxic no acabi encara més les.
I pel que fa a la conxorxa, vigileu! Esteu atents! Que estan pertot arreu i disposats a tot. Aquests cop no sóc boig, la conxorxa és real, existeix, i el seu designi segur que és maligne, encara que no l'entenguem.

Comentaris

  • That's so nice content[Ofensiu]
    tenmez190 | 13-09-2019 | Valoració: 5

    That's so nice content. I enjoy reading news here pixel gun 3d

  • Sí, sí![Ofensiu]
    Vincent | 03-06-2009

    Unim-nos tots perquè no ens prenguin els mots.
    He de dir que hi ha una conxorxa ben certa, contra la nostra llengua, la que practica sense descans l'estat espanyol contra nosaltres.
    Només nosaltres podrem mantenir viva una llengua, donant la cara cada dia per ella, això vol dir, parlant-la i si es possible enriquint-la amb mots que han passat a estar a un segon terme. Recuperem-los, és un deure d'amor a la terra on vivim.

    Gràcies pel comment, aviat un nou mot...

  • Estic convençuda ...[Ofensiu]
    Clidice | 23-05-2009 | Valoració: 10

    ... que tens raó, però tingues fe germà! mentre visquem en una monarquia existirà el "delicte de Lesa Majestat"!

    :D gràcies pel comentari :D ara ja fa dies que no publico res aquí, m'estic al meu bloc http://untelalsulls.blogspot.com :D

  • Uff! boigdelsmots em sembla[Ofensiu]
    Romy Ros | 04-05-2009 | Valoració: 10

    que amb tanta gramàtica i purisme literari corres els risc de tornar-te paranoic. No t'ho prenguis malament, però has de descansar i després tot ho veuras més clar...realment estàn perseguint alguns dels nostres mots per fer-los desaparèixer del nostre diccionari?. Si és aixñi sàpigues que tens el meu soport per el que sigui...jo et seguiré llegint!

Valoració mitja: 8.33

l´Autor

Elboigdelsmots

17 Relats

65 Comentaris

27817 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Elboigdelsmots té una personalitat polièdrica, i és el resultat de les inquietuds lingüístiques de tres relataires: Calderer, Vincent i Vladimir. Calderer és el responsable de "Paraules" (que és el text fundacional), "Esbarriar", "Però", "Prou!", "Conxorxa", "Contes" i "Endebades".. Vincent ha contribuït amb "Acomboiar" "Horabaixa" i "Desori". Vladimir ha escrit "Esllavissar-se", "Aixopluc", "Copular" , "Esbiaixar", "Tisana", "Foc!" i "Baldufa"

Però això no ha fet més que començar… El diccionari és ple de paraules suggestives que aniré treballant per oferir-vos!