"AIXÍ PARLAVA ZARATHUSTRA"

Un relat de: Jaume VINAIXA SOLÁ

"O HOMME, PRÊTE ATTENTION!

... i no et perdis cap nota d´aquest quart moviment.

"COSA DICE LA FONDA NOTTE?"

milions de paraules, milers de folis plens de paraules, abastant llunyanes trascendències. Mans que modulen silenciosament el "VERB", nucli elemental i fonamental de la frase entenedora, vehicle per mitjà del qual la IDEA penetra en el nostre cervell havent travessat, primerament, les avantsales de la percepció i de la sensibilitat.

"I SLEPT"

Si a onze veritats n'hi sumes una altra veritat, tens dotze veritats. Però, si a onze veritats n´hi restes una, et queden:
matemàticament: deu veritats
realment: deu dubtes.

"JE ME SUIS REVEILLÉ D´UN RÊVE PROFOND!"

Tan inquietant fou aquest somni que em vaig despertar, i a punt vaig estar d´escriure´l. Però, la mandra em vencé.

"IL MONDO È PROFONDO"

Temia haver descobert una gran teoria i ho tenia molt clar.

"ET PLUS PROFOND QUE LE JOUR NE SE RAPELLE"

Durant el dia vaig recordar el somni, però, ai làs! només veia clara la solució matemàtica del problema. Se m´escapava la profunda significació de la segona proposta.

"PROFONDO È IL SUO DOLORE"

Era conscient que l´alba m´havia robat els secrets de la nit.

"LA JOIE EST PLUS PROFONDE ENCORE QUE LA PEINE DU COEUR"

La suma del primer enunciat es produeix per aportació d´una nova veritat, i la resposta és correcta.

"IL DOLORE DICE: DISSOLVITI!"

La "resta", en el segon enunciat, es produeix per l´aparició del DUBTE. En realitat no et desprens d´una veritat sinó d´un dubte. I, aleshores, en no tenir constància de quina és la poma podrida, treus una veritat a l´atzar i, automàticament, la resta de veritats es converteix en una desena de pressumptes veritats-mentides que mai més no pdràs proclamar com a veritats absoluttes.

"EPPURE LA GIOIA SARÀ IN ETERNO"

I tú et volies convertir en el guardià de la veritat, per poder protegir el món, de la mentida!

"NELLA PROFONDA ETERNITÀ"

Ningú, però, ja mai més no es deslliurarà del DUBTE. Quin greu! És, però, molt millor conviure amb el DUBTE que no pas amb la MENTIDA. Perquè la mentida és difinitiva, irreversible, un punt i final. El DUBTE, en canvi, conté una deu d´infinites possibilitats, les projecta cap al futur i cap a l´infinit, i, per damunt de tot, les il.lumina sempre amb la llum somorta, però viva, de l´ESPERANÇA.

(Somni real d´una nit, més el text de la "Cançó de mitjanit de Zarathustra" llegit per casualitat en haver escollit com a música de companyia per a escriure, aquesta tarda, la tercera simfonia de Gustav Mahler)

Comentaris

  • Columba Palumbus | 26-10-2010

    M'ha encantat, original i ple de contingut. L'he trobat amè i complex a la vegada, cosa gens fàcil. Un no es pot quedar indiferent després de llegir-lo.

    un plaer!

  • HOLA FAITHFUL[Ofensiu]
    Jaume VINAIXA SOLÁ | 23-08-2010

    Qüestió abandonada.
    Només uns detallets

    1- Les cites eren en francès, anglès i italià.

    2- Et vaig recomanar la lectura d´aquest conte i, talment com aquell que recomana un llibre a la primera plana del qual hi ha una frase cèlebre d´algún autor consagrat i dues o trescentes planes al darrera, tú t´has quedat només amb la cita, "agafada per casualitat , mentre escrivia, havent escollit com a música de companyia la 3ª simfonia de Mahler"

    3- La recomanació es referia al text que, curiosament, parla de DUBTES, VERITATS i MENTIDES.

    4- Et trobes amb el "diabòlic" nom de Niestche i no vas més enllà. Jo em trobo amb la paraula Evangeli i tampoc no aniré més enllà.

    ADEU FAITHFUL

  • gràcies a tu pel teu contacte...[Ofensiu]
    joandemataro | 03-07-2010 | Valoració: 10

    i et felicito per aquest relat ben treballat, ple de profundes reflexions i ric en contingut
    fins aviat
    joan

  • sona ,solemne.[Ofensiu]
    panxample | 03-07-2010 | Valoració: 10

    Genial amb la forma i el contingut,un artista.
    (Avec l'âge, l'art et la vie ne font qu'un) G. Braque.
    em quedo amb la matemàtica
    si a onze veritats n´hi restes una, et queden:
    matemàticament: deu veritats
    realment: deu dubtes.
    Això em recorda, la retallada del T. C.
    avant amb esperança

l´Autor

Foto de perfil de Jaume VINAIXA SOLÁ

Jaume VINAIXA SOLÁ

40 Relats

73 Comentaris

29921 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
He nascut a Barcelona. Visc a Badalona. Vaig guanyar el primer premi al concurs de relats breus de El Mesón del Café que va publicar Ed.Vosa-He publicat la novel.la: TRISTANY ALTARRIBA.

Amb el meu cunyat i el meu fill, hem creat una productora que està penjant representacions de titelles a la xarxa. Ja hi hem penjat dues entregues. Heu de cercar per
DESPERTAFERROTITELLA.
L´ordre de visualització és: 1-Presentació DESPERTAFERRLOTITELLA
2-EL LLOP CONDEMNAT
Com podreu veure, és una altra manera de fer Literatura.

OCTUBRE 2011
Ja teniu a la vostra disposició la producció sencera: "EL MUSELL DEL DRAC", nova obra de teatre original de DESPERTAFERROTITELLA, presentada en tres entregues i gravada en HD. Un dia, ben aviat,penjarem el MAKING OFF i veureu que, les tres obres, han estat una feinada colossal. M´agradaria que us ho miréssiu (Google o Youtube) i, si us agrada, que féssiu còrrer la veu. NECESSITEM DELS VOSTRES ÀNIMS PER A CONTINUAR TREBALLANT!!!

MAIG 2012
Hem penjant a DESPERTAFERROTITELLA el Making Off (CON S´ HA FET) de tot el que hem realitzat fins ara. A més d´un del nostre entorn se li ha quedat la boca oberta. Que us pensaveu que era una broma, potser?

OCTUBRE 2012

DESPERTAFERROTITELLA ha presentat "PATUFET 2012" al 38è Festival Internacional de Filmets de Badalona. El filmet ha estat acceptat a concurs i es projectarà al teatre del CÍRCOL el matí del dissabte 17 de novembre, S´hi pot accedir gratuïtament.