Revolta

Un relat de: sacdegemecs

Malauradament, l'únic que hem après bé en els darrers temps és saber-nos valents dins la nostra pròpia ignorància. Les nostres bótes d'avançar han esclafat uns tòpics als quals hem acusat, massa lleugerament i injusta, d'estar acolorits per pinzellades carrinclones, obsoletes i anacròniques. Molt sovint, el nostre ampul·lós "progressisme" no és més que un mur immens on, orbs i apàtics, hi esmolem aquella banya que sempre acabem clavant al mateix lloc. Hem après a aplaudir líders de cartró i blasmar de la paraula justa, sàvia i poc enlluernadora. Massa vegades hem tingut per reaccionària la bona educació i, en canvi, ens hem complagut de sentir com se'ns segava l'herba sota els peus. La nostra arrogància i altivesa no ens deixa admetre que hom se'ns rifa amb el nostre consentiment. Massa sovint, bo i sabent-nos vençuts, ens rebolquem dins de les nostres pròpies flaques. Badoquejant amb allò que se'ns promet, se'ns emplena la boca de mosques.
Tot i això, us convido a practicar un exercici que a mi, fins a l'hora present, m'ha donat força bons resultats. D'ençà que va néixer la meva filla Anna, el meu baròmetre vital han passat a ser els seus ulls. Em mira i hi veig escrit, per exemple, un "No a la Guerra" amb lletres de motlle. M'alliçona, sense adonar-se'n; m'enforteix, em fa sentir, vibrar com mai. Penso que si hom és capaç de copsar que en un cos tan petit s'hi pot amagar tant és perquè, per sort, l'etapa de l'evolució segueix el seu curs incontrovertible. L'esguard innocent de la meva filla em fa sentir que tal i com diu el poeta i escampa el músic: "tot està per fer i tot és possible".
Als meus 40 anys ben repicats, que diuen, m'he retrobat amb l'ètica dels vells temps; aquell instants de goig en què la fibra és més sensible i predisposada a embrancar-se en grans aventures que, dissortadament moltes vegades, no menen enlloc. Sense proposar-m'ho, em sento transportat, als temps d'incerteses i d'esperances; als temps dels dubtes, als temps de renúncies. Als bells temps de la xiruca d'una sola petja, aquella xiruca de pas resolt i lleuger. La meva filla, ha estat l'alçaprem que m'invita, de nou, a procurar moure el món. Tot i això, no esperem el punt de suport on reposar-lo, confortablement instal·lats dins del nostre setial de renda variable; per si ens flaqueja la memòria, ens toca de ple dret abastar-lo. Encara hi som a temps: prenent-lo prest. El temps (el maleït pas de temps que ningú controla) juga en contra nostra.
Com més difícil ens ho posem menys dubtes hem de tenir a l'hora de revoltar-nos. Somnio, és clar, una revolta pacífica, pausada, sòlida, serena, sense ira ni rancor però del tot contundent i, sobretot, sense retorn. Mai no havia sentit tan pròxima la necessitat de revoltar-me en silenci, si cal, potser em mancava l'excusa: ara la tinc. Tinc la diàfana transparència d'uns ulls blaus que em miren plens d'esperança en un demà que és a tocar, en un futur pròxim que tenim l'obligació de deixar-li net d'hipoteques de tota mena. Ningú ni res, té cap dret a fer-nos sentir petits, a fer-nos acotar el cap. Amb el pas dels anys he après que les costeres també es pugen; encara faig una afirmació més agosarada : les costeres són els únics condicionaments orogràfics pensats per a ser pujats. Potser no hi ha res transcendental escrit als estels, però pel que pugui ser: via fora i amunt, doncs!

Comentaris

  • Molt ben escrit.[Ofensiu]
    Jere Soler G | 20-06-2006 | Valoració: 10

    Està molt ben escrit. Tant... que de vegades m'haig d'aturar per a fixar-me en el fons que se me'n va davant la perfecció de la forma. Això no vol pas dir que estigui d'acord amb tot el que dius... però en moltes coses... sí.
    M'agrada especialment aquest tros, que entenc perfectament perquè també sóc pare:

    "Tot i això, us convido a practicar un exercici que a mi, fins a l'hora present, m'ha donat força bons resultats. D'ençà que va néixer la meva filla Anna, el meu baròmetre vital han passat a ser els seus ulls. Em mira i hi veig escrit, per exemple, un "No a la Guerra" amb lletres de motlle. M'alliçona, sense adonar-se'n; m'enforteix, em fa sentir, vibrar com mai. Penso que si hom és capaç de copsar que en un cos tan petit s'hi pot amagar tant és perquè, per sort, l'etapa de l'evolució segueix el seu curs incontrovertible. L'esguard innocent de la meva filla em fa sentir que tal i com diu el poeta i escampa el músic: "tot està per fer i tot és possible"."

    I és que la mirada del fill, o de la filla, ensenya més que un tractat de filosofia, de religió, o de política.
    Per entendre el sentit de la vida, s'ha de tenir un fill, i estimar-lo.

  • Pensar...[Ofensiu]
    L'epicurista Pol | 09-01-2006 | Valoració: 10

    en que el futur és a prop perquè les generacions futures no deixen de caminar, em fa creure que les coses han de ser millors per a ells i per als que encara han d'arribar .

    I encara més, vaig sentir d'una bona pel·lícula una pregunta i resposta molt maca sobre els infants:
    Un es pregunta en veu alta: Per què el nadó és tant feliç si no té un Mercedes o una bona feina?
    La dona, molt aguda i amb un to molt dolç li respon: Perquè té l'alegria de viure

    El que pretenc és que a vegades oblidem l'alegria de ser qui som, l'orgull de persona viva que pot esdevindre un dia lliure. Reflexionant he pensat molts cops com el món és una merda, que no val la pena seguir endavant perquè tot és fosc i ningú m'ajudarà a caminar per aquest món. I és llavors, igual que ara, que recordo l'alegria que tenia de jovenet i em venen ganes de seguir lluitant ben fort, per un futur millor i una mica més de justícia entre nosaltres.

    Gràcies per les reflexions que no creia que focin tant llargues.

    Una abraçada ben forta
    Pol
    Salut i revolució!

  • sigues doncs poeta de la revolta[Ofensiu]
    fill de les ombres | 10-10-2005 | Valoració: 9

    escrivint, parlant i cantant aquest nou alè per un món que s'ofega.
    la sang renovada de la revolta són el jovent que hi creu a ulls clucs, però mai serà real si qui ha passat per aquest instant vital no dóna crèdit i profunditat a la noblesa dels ideals.

    endavant doncs, que sigui avui, el primer dia de la resta de les nostres vides.

  • motl bó molt bó![Ofensiu]
    Orgull_de_classe | 14-09-2005 | Valoració: 9

    m'agrada molt! escrius molt bé, sincerament... aquest text fa pensar molt...i..hi han algunes frases que...fan pensar molt...

    Un petonarro ben fort sacdegemecs!..
    Salut!

Valoració mitja: 9.5

l´Autor

Foto de perfil de sacdegemecs

sacdegemecs

75 Relats

36 Comentaris

66691 Lectures

Valoració de l'autor: 9.40

Biografia:
Em dic Felip Francesc Girbau-Corominas i Carné.
Tinc quaranta anys acabats de fer i cent catorze més en cartera.
En aterrar en aquest món de mones, hom va adonar-se que lluïa un parell de dentetes apuntant per damunt de les genives: a la sobrassada, al pollastre, a les faves a la catalana i als mugrons de la meva pròpia mare els havia arribat un nou enemic.
Vaig començar a caminar el dia 24 de juliol de 1962 a quarts de deu del vespre: d'aleshores ençà, sempre més he procurat anar a cavall.
Curiosament, la xerrera em va venir força temps més tard que les meves primeres passes; tot i això, penso que he recuperat el temps perdut amb escreix.
Amido un metre seixanta-set centímetres escassos i peso uns vuitanta quilos generosos. Aplicant uns senzills teoremes matemàtics podeu arribar a calcular el meu perímetre, el meu volum, el meu coeficient d'intel·ligència i el número secret que activa la meva targeta VISA ELECTRON.
Sóc papamosques, egòlatra, fascinant, delitós, enquimerable, audaç, circumspecte, inèdit, atent, arrogant, dandi, gràcil, munífic, natural, faust, diligent, robust, primmirat, eixerit, complidor, ponderat, faroner, receptiu, sensible i Membre destacat del Comitè d'Empresa.
Com a norma, no necessito cap excusa per deixar de fer alguna cosa; només la solc necessitar per fer-la.
No em dol que se'm tingui per un tafaner impenitent: tothom amb el seu fa el que vol i amb el dels altres tot el que pot.
Tinc hipoteca, esperances, somnis, un cotxe que acaba de passar l'ITV i un company molt pesat a la feina.
Penso que més val quedar-se per vestir sants, que per despullar borratxos. Per davant d'home casat sóc burro espatllat... i això ja ve de lluny: de quan els burros no se solien espatllar, com ara.
Perdoneu-me les meves il·limitades limitacions i ens trobem a la Geltrú, quan ens hagin fotut fora de Vilanova. Que Santa Llúcia us conservi la vista, en Casinos de Catalunya els estalvis i en Signal la dentadura...

Si voleu intercanviar idees amb mi, podeu fer-ho a
anvabi13@gmail.com