Remígiu

Un relat de: Jan des Val

- Tanco!
- Ja està! Sempre igual! Ho fas expressament, perquè jo compti molts punts!
- No, no... si podia tancar, bé havia de tancar - diu la filla, burleta.
- Pare, no t'enfadis! Si vas a davant! - diu el fill.
- Sí, com el burro, que també va a davant. No, si ja sé com acabarà això! - s'exclama el pare.
- Va, home, si portes més de quaranta punts de marge - diu la mare, amb la seva clàssica olor d'aiguanaf.
- Repartim de pressa, que jo tinc tard!- s'exclama la néta, fent ballar convulsivament les arracades de jade i amb una expressió de penediment per haver acceptat jugar al Remígiu havent dinat.
- Així jo vaig última! - diu la mare resignada.
- Sí, però no acabarà així no, ja ho veuràs! - respon el pare, plasmant la seva preocupació amb el llavi de baix, increiblement flexionat.
- Va, home, si jo ja en tinc 112 i tu només en tens 11! - li contesta la mare.
- Ja, ja... però veuràs com això no acabarà així!
- Va, si us plau, que acabi com vulgui, però que acabi ja, que és molt tard! - diu la néta desesperada.
- Escolteu, que no hem parlat del casament, he, he... Què us va semblar la núvia? Eh que semblava més la mare que la núvia? És gran, però és que, a més, la manera que anava vestida... - diu la mare i mira els altres jugadors, en comptes d'apressar-se a repartir.
- Jo me'n vaig! Ja us ho fareu! M'estan esperant. Adéu! - diu la néta, fent com que marxa.
- No, no, ja ens afanyem! Ja reparteixo, ja. És que costen de barrejar aquestes cartes tan velles! - diu la seva iaia, amb expressió de nostàlgia de quan les cartes eren noves, fa ja més de tres anys.

Comentaris

  • Un bon quadre[Ofensiu]
    Unaquimera | 20-05-2006 | Valoració: 10

    Aquest relat és com un petit quadre de costums: ens introdueix en una escena senzilla, habitada per personatges tòpics, tendres, sense cap més altre pretensió aparent que mostrar un moment de la seva vida, un fragment d'una jornada que es dedueix familiar... que en realitat és plena de subtils referències.
    Les figures ben contrastades amb petits detalls que els donen la llum suficient per destacar-les una a una. Cada moment anímic, cada intervenció dels personatges, denota una edat, un estil, unes circumstàncies que es reflecteixen minimalment en aquest text... transmet uns valors coneguts, unes imatges nítides i clares que al lector li permeten una lectura reposada.
    Això sí, demanda una certa complicitat amb el seu autor per reconèixer uns estereotips que no fan enfadar, sinó somriure, còmplices des de la perspectiva externa: La filla, burleta; El fill, consolador; El pare, remugant; La mare, clàssica i resignada; La neta bellugadissa i amb presses; La iaia, nostàlgica...
    Amb una o dues paraules al costat de cada grau de parentiu aconsegueix un dibuix ràpid, a mà alçada diríem, del personatge, però sobre tot pel significat intern que arrossega la combinació d'ambdós, la fotografia estàtica d'una vida dinàmica. Bon contrast! Ben lograt!!
    Aquest text aconsegueix varies vegades provocar somriures, de maneres diferents.
    Per a mi, un relat ple d'evocacions familiars, bonic, entranyable, digne.

    Una abraçada !

    Unaquimera

  • 10, perquè no hi ha 1000!!![Ofensiu]
    venuseva | 11-05-2006 | Valoració: 10

    Només puc dir-te que he plorat, he rigut, i que t'estimo. I que el fill gran també en fa algun de comentari, quan, per sort de tots, i repeteixo, per sort, i joia, podem reunir-nos encara, amb presses, amb sentiment de burros per anar l'ultim, i sobretot, amb il.lusió i amor, tots plegats, un diumenge a la tarda, per jugar units al remígiu.