OH MARE !

Un relat de: Nil de Castell-Ruf



Vaig veure't difunta en un somni d'aquests
que et fa esclatar el cor en mil bocinades.
No van passar ni dos anys que el malson
es feu realitat un matí metre jo treballava.
Primer vingué la fractura de l'amaluc dret
i tres mesos més tard el maleït ictus com li diuen ara.
La vesprada de la vetlla no semblaves tu, no!
Amb aquell rostre inanimat de pell de porcellana.
Quan en vida teua el color rosat vivificava a betzef
les teues galtes de jove octogenària.
El pare, malalt com feia temps que estava,
morí de pena l'endemà mateix que t'operaren.
Oh mare! Hi penso tant encara...

Comentaris

  • La tristesa amb boniques paraules[Ofensiu]
    Homo insciens | 09-05-2020 | Valoració: 10

    Gràcies, Nil, per llegir i comentar el meu poema Mare.
    El teu, és un poema sentit, trist però molt bonic. Imagino per un moment, la buidor que et queda quan et marxa la mare, i no puc evitar que m'envaeixi una tristor profunda. Per això és tan important gaudir amb els nostres éssers estimats cada dia. Gràcies per la reflexió.




  • Comentari[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 13-10-2019 | Valoració: 7

    Bon relat, una mica trist.
    Joan

  • Comentari[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 13-10-2019 | Valoració: 7

    Bon relat, una mica trist.
    Joan

  • Una mare sempre és i sempre serà...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 14-12-2018 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt com ho expresses en el teu poema, la mort de ta mare, que és, sens dupte ho relates amb el teu cor trencat, per la seu mort. I la recordes tant, que els versos ho diuen tan bé.
    Enhorabona per aquest poema, Nil.

    I gràcies per llegir-me el poema: "NOTES DEL MEU PIANO", que m'ha alegrat molt, que t'haja agradat. Doncs em refereix a l'amor a la meua musa amb les notes del piano. Senzillament és d'amor amb les notes del piano.

    Una salutació cordial...
    Perla de Vellut

  • Un Nadal sense Mare.[Ofensiu]

    El temps passa que vola, aquest mes farà dos anys que vaig penjar aquest poema, Oh mare!. permeteu-me que li llevi la pols i el torni a penjar aprofitant que ahir hagés estat el seu sant, onomàstica de la Immaculada concepció i aprofitant també que en acostar-se el dia de Nadal, poc o molt, tots els que hem tingut una "santa i màrtir" mare ens recordem d'ella. Mares que sacrificaren la seva pròpia vida pel marit i els fills. "Lo" trist és que te n'adones quan ja no hi és...

  • Més sobre la mort i la postmortem[Ofensiu]
    rautortor | 25-02-2018


    Fa de bon llegir la teva visió vitalista de la mort. He conegut altres persones que pensen com tu, molt compromesos amb idees esotèriques i amb religions orientals. Són visions i creences que certament t'aporten un plus d'optimisme, però que t'exigeixen una gran dosi de fe, virtut que no es fonamenta en la raó sinó en quelcom molt més íntim i deslligat de la voluntat. Se'n té o no se'n té.
    De totes maneres, quan miro el futur des d'aquestes perspectives, m'asserena pensar en la possibilitat que així sigui. De moment, quan tot això trontolla, em refugio en els sentiments i en la poesia, una manera de convertir en real allò que costa de demostrar.
    Quant als pares i als essers estimats, continuo parlant amb ells o amb el que resta encara viu d'ells, refugiant-me en els records i pensant que quan algú mor no mor del tot. I això m'asserena i m'ajuda a no sentir-me tan sol.
    Pel que fa a la casualitat o la causalitat de la mort, em costa acceptar-ho en les morts violentes o prematures; en canvi, en casos d'eutanàsia o de malalties de llarga durada i fins i tot en morts de pena, hi estic d'acord. Ho referma la meva experiència amb el traspàs de la meva mare -desnonada pels metges, durant l'agonia a casa seva em va dir Fill, si que costa morir-se- o la del meu pare que cada cop que li revenia el dolor exclamava amb cara il·lusionada, Ara, ara.... En fi, és el que penso de tot plegat.

    Gracies per retornar-me l'esperança sobre l'existència de l'ànima i de la pervivència més enllà de la mort.

  • La mort, pas a pas[Ofensiu]
    rautortor | 23-02-2018


    Una crònica anunciada i mai volguda. L'única veritat és que la mort és indefugible, malgrat les promeses de metges i capellans. Hi ha qui diu que tots tenim el nostre dia i que sort tenim de no conèixer-lo. Mes, quan t'arriba l'experiència i, a més a més, hom la pateix en algú tan proper com una mare o un pare, la tristesa, l'enyorança i fins i tot la ràbia s'apoderen de tu.

    El teu poema ens porta pas a pas, detall a detall, pel camí luctuós que et van convertir en orfe en cosa de dies. Al poema s'hi nota dolor, desconsol, incredulitat i enyor. El teu somni premonitori dóna pas a tot un seguit d'episodis fatals. Qui més qui menys podria parlar de les seves pròpies vivències. Vivències de mort i acomiadament. Dolor i tristesa, en definitiva.

    Quant d'amor hi ha rere les teues galtes de jove octogenària o el morí de pena referit al teu pare. I quanta de soledat i enyorança quan deixes anar la teva reflexió final, hi penso tant encara... Com jo, benvolgut Nil, que encara escric poemes en els aniversaris, el vint-i-u de febrer ma mare i l'onze d'octubre mon pare, alguns dels quals encara estan penjats al web de Relats.

  • Mercès![Ofensiu]



    Grans mercès! Els pares, són les úniques figures del pessebre familiar que quan es trenquen no es poden substituir.
    De tot cor et desitjo que passis un bon segon dia de Nadal amb tu i amb els teus. Nil.

  • Mercès![Ofensiu]



    Grans mercès! Els pares, són les úniques figures del pessebre familiar que quan es trenquen no es poden substituir.
    De tot cor et desitjo que passis un bon segon dia de Nadal amb tu i amb els teus. Nil.

  • Emoció[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 26-12-2016 | Valoració: 10

    Un poema molt sentit, molt emotiu, preciós. Un agraïment per a aquests éssers tan especials que són els pares. Nil, que passis un bon Nadal i rep una forta abraçada.

    Aleix

  • De vell no s'hi passa.[Ofensiu]



    Mercès, Montseblanc i Aurora per vostres re confortables opinions. La mare fins el dia que es va trencar l'amaluc, vuitanta-tres anys! una salut de ferro, com si ara diguessis que en tenia setanta. La veritat és que l'ictus que va tenir va ésser tant fort que va quedar en coma. O sigui, que no va patir gens. Això si, els tres mesos de recuperació de l'amaluc i la mort del pare l'endemà de l'operació si que degué ésser dur per ella. Acostumada a a porta una vida super activa tenint cura de la casa, el pare i jo. Quan va morir el pare, vaig pensar, ara la mare podrà estar per ella, que ja tocava! Però res, un rere l'altre amb tres mesos de diferència. Per a mi va ésser un cop molt fort, ja que vivíem tots tres junts. Els meus germans son casats i amb fills, però jo no. Ells, els pares, eren els de casa de tota la vida. Sort que jo sóc una persona que tinc coneixements de molts temes de caire espiritual i metafísic i això em va ajudar força ha veure la mort des d'un altre punt de vista. I la veritat per estar com estan aquests avis que van en cadires de roda i se'ls hi cau la baba, val més morir-se.

  • Molt emotiu![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 23-12-2016 | Valoració: 10

    Tots els que som una mica grans hem anat perdent la família pel camí perquè és llei de vida, diuen. Però aquesta llei és dolorosa, especialment quan hi ha moments de records d'infantesa, i les festes de Nadal ho són sempre.

    Encara que ja hi ha coses que no es podran repetir, sempre podem reviure els nostres éssers perduts amb un gest, un record, aquelles coses que nosaltres també fem i que pensàvem que no faríem mai. Jo cada vegada m'assemblo més a la meva mare difunta. Ho diuen els meus fills.

    Bones Festes, Nil. Que la sort ens acompanyi.

  • Saps què diu la meva mare?[Ofensiu]
    Montseblanc | 23-12-2016 | Valoració: 10

    Que ningú hauria de passar malalties ni patir per arribar a morir. Ella proposa viure sense xacres fins a una edat determinada (posem vuitanta, per no abusar) i llavors morir de cop. Jo ho firmaria, però no sé a quina finestreta s’ha d’anar per a demanar això…
    Gràcies pel teu poema que transmet tota la tristesa d’aquests finals i de les absències que per sempre queden a les nostres vides, per molt que els records ens visquin encara al cor.

Valoració mitja: 9.14

l´Autor

Foto de perfil de Nil de Castell-Ruf

Nil de Castell-Ruf

73 Relats

1133 Comentaris

86004 Lectures

Valoració de l'autor: 9.92

Biografia:
Estació Arc de Triomf - BARCELONA - (Catalunya).
Signe zodiacal: VERGE.

(Amb) -Tacte! : nildepoesia@gmail.com

- LA CREATIVITAT ÉS LA INTEL·LIGÈNCIA DIVERTINT-SE
(Albert Einstein).


- Només escric poesia en moments en què em sento de debò vulnerable. Per això,
segurament, de sempre he equiparat la poesia amb el dietari íntim. Escrius i et consoles, destil·les el teu dolor o confusió, i si tens sort també et comprens.

Mariu Chivu (1978-), poeta romanès.


- Escriure és un treball humil: però vull que el meu sigui el més perfecte possible. I és únicament perfecte quan aconsegueixo excitar al meu lector, traient-lo fora de si mateix i del seu món, i portant-lo al meu món, bo i fent que la seva imaginació vegi i olori, oeixi i assaboreixi i senti tot allò que descric.

Lletres de Venècia.

F. Rolfe, (Baron Corvo),
escriptor anglès 1860 -1913.



- El Profeta (que Allāh el beneeixi i li doni pau!) digué: “Certament, hi ha encant en l’eloqüència, i certament, hi ha saviesa en la poesia.” Ṭabaqātu š-Šāfiʕīyati l-kubrà

- Allí on hi ha sensibilitat és més fort el martiri.
La pintura és poesia muda; la poesia és pintura cega. (Leonardo da Vinci)

- Vaig provar d'ésser poeta. I com que sóc un escriptor hàbil, i com que era quaranta vegades més sensitiu que ningú, vaig reeixir una mica. (Rupert Brooke, poeta anglès, considerat per W.B.Yeats, Irlandès i poeta també, com el jove més formós d'Anglaterra. El filòleg i poeta Francis Macdonald Cornford arribà a dir que Rupert Brooke era un jove Apol·lo de cabells d'or.

- La poesia no és cosa de sentiments sinó d'experiències. (Rainer Maria Rilke, poeta austríac)

- Tots els hòmens que primer toquen amb la paraula, després arriben més lluny amb les mans. (Antonio Skármeta, escriptor xilè).

- La poesia té 4 o 5 temes d'ençà fa 5 mil anys, allò que importa no és pas el que dius, sinó com ho dius. (Antonio Cisneros, poeta peruà)

- La poesia és l'evidència de la vida. Si la teva vida crema bé, la poesia només serà cendra. ( Leonard Cohen, poeta canadenc)

- La poesia és el camí per a la supervivència, per arribar a les consciències, per acceptar les derrotes, per saber viure les nostres misèries, per a estar prop d'allò màgic de l'existència. (Niño de Elche).

- La poesia es la musicalitat de les coses que discorren a ones per a recrear amb la paraula imatges visuals. ( Boris Pasternack, poeta rus )

- La poesía no quiere adeptos, quiere amantes. (Federico García Lorca )

- Ara mateix hi ha joves que diuen els seus versos. Per llurs ulls plens de vida passen les seves visions. (...........) ara amb el que ell de la bellesa ha fet veure, es commouen. ( Molt Rarament -fragments) - .Konstandinos P. Kavafis.

- WEBS amigues :

* L'ARMARI OBERT leopoldest.blogspot.com/

* Salvador Jàfer: La Terra d'Enlloc https://salvadorjafer.net/

* En Nil us recomana l'antologia 'Amors sense casa' recull, a cura de Sebastià Portell, més de trenta autors i gairebé cent poemes de temàtica LGTBQ catalana. Video: Entrevista a Sebastià Portell - Àrtic | betevé - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=DHetwvOOndA




L'ARMARI TANCAT (POESIA HOMOERÒTICA CATALANA).

BARCELONA POETRY - HELLO POETRY. L'HOMOEROTISME POÈTIC D'EN

NIL - HOMOEROTIC - EUROPEAN HOMOEROTIC POETRY WITH A CATALAN

ACCENT - POETIC HOMOEROTISM IN EUROPE - HOMOEROTIC POETRY -

GALO-CATALAN HOMOEROTIC POETRY - OCCITAN-CATALAN HOMOEROTIC

POETRY - MEDITERRANEAN-CATALAN HOMOEROTIC POETRY.

HOMOEROTIC POETRY - HISPANO-CATALAN HOMOEROTIC POETRY.

POEMS BY NIL - POESIA HOMOERÒTICA CATALANA - BARCELONA POESIA

HOMOERÒTICA - LA POESIA HOMOSEXUAL D'EN NIL. - BARCELONA GAY

POETRY - HOMOEROTIC AND EUROPEAN POETRY - HOMOEROTIC

POETRY IN CATALAN. - EUROPEAN POETRY IN CATALAN - الشعر المثلي الكتالوني -

CATALANA HOMOEROTIC POETICA - 加泰罗尼亚同性诗歌 - KATALUNIAKO

POESIA HOMOEROTIKOA - ΚΑΤΑΛΑΝ ΟΜΟΡΕΡΟΤΙΚΗ ΠΟΤΕΡΑ - שירה

הומוארוטית קטלנית - KATALANS HOMOEROTISK PÅTRY - カタロニアホモエロティック詩 - CATALAANSE HOMOEROTISCHE POËZIE - KATALAN HOMOEROTİK

ŞİİRİ - KATALANSK HOMOEROTISK POOKER - KATALA HOMOEROTIKA

POETIKO - KATALĀNA HOMOEROTISKĀ POETRIJA - KATALO HOMOEROTINĖ

POEZIJA - KATALAANI HOMOEROTILINE POEETIKA - کیٹلان ہومیٹک پوٹری -

KATALÁN HOMOEROTIKAI KÖZÖSSÉG - ԿԱԹԱԼԱՆ ՀՈՄՈԵՐՈՏԱԿԱՆ ՊՈՂԻԿ

- КАТАЛАН ГОМЕРОТИК ПОЕТРИЯ - IPHAKATHI LESAKHATHAZI

HOMOEROTIC - КАТАЛАНСКА ХОМОЕРОТСКА ПОЕЗИЈА - KATALANISCHE

HOMOEROTISCHE POESIE - POÉSIE HOMOÉROTIQUE CATALANE -

KATALANSK HOMOEROTISK Poesi - CATALAN HOMOEROTIC POETRY.