JUSTÍCIA, LA PESCATERA

Un relat de: rnbonet


Onofre Milhores i Dolors Aguts festejaren cinc anys, es casaren per l'església, passaren la nit de noces i quatre nits més a Palma de Mallorca i tornaren al seu poblet de la Plana Baixa, on Onofre era propietari d'una barqueta i unes quantes eines de pesca i on Dolors venia el peix que el seu marit agafava.
Conseqüència lògica de les nits palmesanes, al cap de nou mesos exactes tingueren una filla, a la qual, després de barallar infinitat de noms, posaren per nom Justícia. En créixer, i cansada d'acompanyar sa mare pels carrers cridant “Xiques, peix!”, decidí, tossuda com un peix martell, amb els pocs estalvis dels pares i un préstec de l'única sucursal de banca del poble, obrír una pescateria al carrer Major. “Por todo lo grande”, deia la Justícia, en castellà. Dalt el llindar de la porta, un cridaner rètol lluminós PEIX AL COVE, amb un lluç mossegant-se la cua; a un costat de l'entrada, un aparador de vidre mostrant part del gènere; dintre, una gran balança al taulell, per fer pesades justes.
El negociet rutllava. L'Onofre estava orgullós de la Justícia: “Quina xiqueta! Ha deprès tota sola que com més mar, més peix”.”Sí, sura com un peix. Ara sols falta que, bonica com és, pesque un peix gros”, contestava la Dolors.
I així fou. En un dels viatges a la capital de la comarca per tal de solucionar una denúncia al pare, que havia utilitzat una xarxa prohibida, la Justícia conegué un jutge deu anys més gran que ella. I que, com l'havia alliçonada la senyora Dolors, donava per cert que 'els peixos s'agafen amb l'ham i els homes, amb reclam' , va fer cas de la dita i li deixà veure i tastar a “su señoria” totes les seues virtuts, inclús les més amagades. El cas va quedar arxivat. La quantiosa multa, sense efecte.
Amb l'amistança forta del jutge, la pescateria fou cada vegada un negoci més pròsper. “Su señoria” li aconsellà trucar la balança: alleugerar-ne un platet, l'esquerre, i posar-li una tara encoberta al de la dreta.

Comentaris

  • Aquesta Justícia[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 02-01-2018

    de justícia tan sols en tenia el nom.
    El teu relat, tan ben escrit com sempre, m'ha recordat altres jutges , malauradament tan corruptes com el del teu relat.
    Bona entrada d'any també per a tu.

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357704 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!