I ja em van veure prou

Un relat de: Ginebreda
Jo, sabeu?, vaig néixer en un barri humil, però amb uns pares honrats que s'escarrassaven per la seva Rosita i els altres sis germans.
Les cançons?, ah sí, les cançons les vaig aprendre escoltant Ràdio Tele Taxi al forn on treballava perquè el pare es bevia la setmanada cada dissabte, quan cobrava.
Per això havia d'estar dreta darrere del taulell, dia si, dia també, des de les sis del matí fins a les vuit del vespre amb l'afegit que l'hora de plegar era la de més feina, la del berenar de les criatures.
Estava tipa de tallar les tornes, pesar-les i no encertar mai el bocí correcte. Cansada de triar barres per clientes pesades; aquesta no, una més blanca, aquella altra no, massa cremada. M'oblidava de lliurar el bastó als nens i la mestressa em renyava; deia que era cortesia de la casa i feia vendre més. Jo només volia cantar la bienpagá i a tu vera, que em sortien de puta mare.
Per acabar-ho d'adobar, havia de parar els peus al forner que em grapejava fins i tot al davant de la seva dona. Quin fàstic quan aprofitava per refregar-me l'engonal en posar les barres a les lleixes i em tocava el pit amb els colzes quan passava prop meu pel taulell!.
Perquè la meva il·lusió era cantar. D'amagat, telefonava a l'emissora per demanar cançons. Quina il·lusió quan el Justo em dedicava amigo conductor de la Perlita i deia: "para Rosita, del horno de Sant Adrià, con mucho cariño".

Fins que ja no vaig poder suportar més aquell esclavatge. Vaig demanar permís per plegar més d'hora i, com que duia uns botons de la bata mal cordats i em llepava subtilment el dit tacat de crema amb expressió múrria, el forner va dir que és clar, que ja entenia que una nena de setze anyets s'havia de preparar i estudiar comerç i que quan tingués el títol podria encarregar-me de passar-li els llibres, que a casa seva sempre hi tindria feina.
Li vaig fer un petó a la galta, procurant no apropar-me al davantal enfarinat. De cua d'ull, mirava la Guzzi del meu germà gran, l'Evaristo, a qui tothom deia Elvis, que m'esperava a la vorera, sota la pluja. A la bossa, doblegats, portava els quatre duros de la caixa que em pagarien el bitllet de tren fins a la fama.

Comentaris

  • Amb el billet de tren. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 11-02-2024 | Valoració: 10


    La redacció d'aquest relat és molt amé i tota natural, on descrius on vas néixer i totes les conseqüències que et van passar des de la joventut fins a aconseguir la fama.
    M'ha agradat molt com el descrius.
    Sempre escrius amb molta qualitat.

    Cordialment i una abraçada.
    Cordialment.

    Perla de vellut

  • Tot acaba[Ofensiu]
    marialluïsa | 22-11-2023


    un dia o altre, però mentrestant hem de trobar una il.lusió com la teva protagonista. M'agrada molt com escrius i l'enfoc que li dones a un tema tan recurrent. Felicitats.

  • Destí[Ofensiu]
    llpages | 21-11-2023 | Valoració: 10

    Un excel·lent relat de qui lluita contra el que sembla el seu destí, hores i hores rera el taulell de la fleca per sobreviure. Una redacció molt natural i fluïda, que quasi sembla que ho vegis amb els teus propis ulls. I, per què no?, un exemple a seguir quan la vida t'ofega. Enhorabona, Ginebreda!

  • Lluitar...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 20-11-2023 | Valoració: 10

    pel que volem, sortir dels àmbits negatius, del que no ens satisfà, i enfilar el camí que decidim nosaltres, perseguir els nostres somnis.... si això se li diu ser rebel, visca la rebel.lia.

    Molt bon relat.

    Rosa.

  • Rebel·lia[Ofensiu]
    Atlantis | 20-11-2023

    La rebel·lia d'una jove que escapa de l'entorn que la constreny i aconsegueix encaminar-se cap el seu somni.

    Relat escrit d'una manera molt natural i amena. Expressa molt bé aquesta ànsia de lluitar pel que vol.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Ginebreda

Ginebreda

37 Relats

172 Comentaris

7994 Lectures

Valoració de l'autor: 9.99

Biografia:
La Ginebreda és un ésser de l'imaginari català amb forma de dona d’aspecte arbori amb el cos de fusta, molsa i escorça. Té un temperament sanguinari i violent.

Però també va ser una dona real:

Eulalia Ginebreda (1584-1619) es va casar amb Pere Joan Totxo i en va prendre el cognom (es passà a dir Eulalia Totxa) .La seva mare, La Ginebreda (difunta abans de
1615) diuen que va ser qui va ensenyar a l'Eulàlia en quin bosc podia anar a trobar a Satanàs.
És acusada de bruixa, d'anar al bosc de Can Figueres de la Quadra a venerar al dimoni i de fer cas de les seves ordres. Se l’acusa d’intentar assassinar a diverses persones i de liderar un grup de sis o set dones.

El 1619 és empresonada, portada a Barcelona, sotmesa a turment i finalment penjada el 26 d’octubre a Terrassa.

Font: Lo negoci de las bruxas
ARXIU HISTÒRIC DE TERRASSA
ARXIU COMARCAL DEL VALLÈS OCCIDENTAL