Abandonat i en la misèria (Tema: Èxit/Fracàs)

Un relat de: Bruixot

Cada dia, des que es va casar, feia la mateixa rutina. Al arribar a casa al vespre, cap a les 7 de la tarda, i després dels petons de rigor a la dona, anava al seu despatx i s'asseia davant el foli setinat, en blanc. A vegades escrivia una paraula, o dues, amb la seva ploma, que després guixava per sobre amb una ratlla recta horitzontal, molt pulcre. S'estava encara uns minuts al seu davant, i potser, amb sort, escrivia dues o tres paraules més. Després s'aixecava, contemplava la llibreria de caoba, els lloms dels llibres metòdicament ordenats i sense gota de pols, i finalment mirava a la pared on tenia penjats dos diplomes: "Flor Natural dels XXVI Jocs Florals" i "XLII Premi Jacint Verdaguer". Al costat, també emmarcats, hi havia tot de retalls de diaris sobre els seus dos llibres, publicats abans de casar-se.

-Això no funciona, ho noto en la teva mirada- li va dir a la seva dona just després de sopar- Sé que t'estàs afartant de mi, de les meves dèries i preocupacions. I no parlem, seiem aquí cara a cara i no ens diem res de res. Sé que no vols estar amb mi, ho noto, i tu no t'atreveixes a deixar-me. És insuportable. I per això he decidit que ho faré jo, no vull estar amb algú que no em vol.

Despatxat pel seu sogre de la feina, va deixar la casa i va anar a viure en un apartament minúscul, en els suburbis. Tenia una sola habitació, amb un llit destarotat i tots els llibres apilats per terra o en una prestatgeria de conglomerat. Estirat al llit, escrivia sense parar amb un bolígraf en una llibreta pautada comprada a la papereria del costat.

Un any després la crítica va aplaudir unànimement la concessió de l'últim Premi d'Honor de les Lletres Catalanes gràcies al seu darrer llibre, "Abandonat i en la misèria".

Comentaris

  • Hola,[Ofensiu]
    kukisu | 21-01-2007

    Bruixot, un bon relat que barreja situacions d'èxit/fracàs/èxit del protagonista, és a dir, que l'èxit del començament segurament el porta al fracàs del matrimoni i aquest fracàs a l'èxit darrer en escriure. No sé si l'he interpretat correctament.
    Bons relats i bon 2007!

  • 'Harry, un amic que us estima'[Ofensiu]
    Vallespir | 09-01-2007

    Tornem al tema de la possibilitat de desenvolupar la creació artística en qualsevol de les seves expressions i dur una vida estable de parella (sobretot si hi ha fills pel mig).

    Com que ja em vas comentar un relatet on deixava pal·lesa l'angoixa que pot provocar aquesta vida dual, sabràs que aquest és un tema que a mi em trasbalsa i sobre el que no deixo de pensar.

    Per cert, aquest relat també es podria incloure dins les temàtiques Infidelitat, Passió i, fins i tot, en certa manera, dins de Bogeria.

    ¿Has pensat de seguir incidint en el relat curt? T'hi escau, penso. I m'agrada que segueixis cercant aquells mots exactes, que expressis allò que vols dir realment. Es nota quina és la teva especialitat.

    Salut,

    Roger

  • sí, sí, sí...[Ofensiu]
    teresa serramià i samsó | 08-01-2007 | Valoració: 10

    davant l'adversitat, lluitar, no rendir-se mai.

    Si ve l'èxit bé sinó, obrir camins per una o altra banda i és possible, que l'impossible, no ho sigui tant...

    gràcies per les felicitacions i comentari. De llibre al Montseny, res. Són diners, anunci al diari i molta alegria...

    Perdona que no t'hagi respost abans..., de tant en tant, com que sóc "llunàtica" ,passa un mal vent i quedo kao, com sense piles, però és transitori, ja ho veus!

    Bruixot, veig que dus una màscara..., recordo aquells ulls teus tan vius, divertits i inel.ligents,
    sempre "al peu del canó", vigilant, animant, comentant, posant tota la teva il.lusió..Molt bé.

    Una abraçada..., llunàtica!

  • No és fàcil[Ofensiu]
    Vicenç Ambrós i Besa | 07-01-2007 | Valoració: 10

    convertir un estrepitós fracàs (a més, un fracàs a nivell personal o vital, no "merament" professional) en un clamorós èxit. Queda bonic, el final, i subscric el comentari del Xavier.

    No fa gaire vaig penjar a RC el número 100, un escrit que tenia el format de "carta de l'autor". Hi deia alguna cosa com ara: guanyar un premi literari és o ha de ser vist com una anècdota. Clar que el que cites tu, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, és alguna cosa més que una anècdota, ejejem! Però els dos primers (els diplomes emmarcats) representen dos passos endavant. Mai no són quelcom definitiu, i per més que costi cal cercar inspiració i mirar endavant.

    I és un repte d'allò més agosarat el que acaba emprenent el protagonista: canviar d'aires, canviar de vida, canviar-ho tot... per recuperar allò que tenia començat. Jo encara no m'he trobat en una situació similar. És a dir, la necessitat de fer un canvi radical en la meva vida per recuperar allò que m'agrada fer, escriure. I potser per això em sembla especialment interessant que plantegis, en aquest relat, la possibilitat de fer-ho. En aquesta història, li surt bé la jugada al protagonista. No sempre és així, com puntualitza el Xavier, però ja costa prou fer el pas que fa l'escriptor com per, a sobre, fer acabar la història malament. Cal tenir les piles carregades de moral i confiança en un mateix per fer el que fa. I per això cal aplaudir que no "desanimis" possibles lectors-escriptors que es trobin en aquesta o similiar situació ;-P

    Res, que m'ha agradat aquest "Abandonat en la misèria" i molta sort amb aquesta nova aventura de relats!!!

    Salut i gràcies, company!!!

    V.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Bruixot

Bruixot

102 Relats

723 Comentaris

211981 Lectures

Valoració de l'autor: 9.69

Biografia:
Vaig neixer a la Vila de Sants, fa bastants anys. Treballo de professor, però no de literatura ni llengua ni res similar.

He publicat algunes poesies en llibres col·lectius, i alguns contes en reculls. També he participat en recitals col·lectius.

Podeu veure el meu blog sobre relatsencatalà i altres coses a

bruixot.blogspot.com

AGRAEIXO COMENTARIS I CRÍTIQUES SINCERES. TAMBÉ AFALACS. SI EM VOLEU DIR QUE NO US HA AGRADAT TAMBÉ. O QUALSEVOL COSA QUE US HAGI PROVOCAT EL MEU RELAT.