Fer volar l'estel.

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Els de la meva generació jo crec que tots, era molt bonic, recordo pujant l'escala que conduia al terrat el pare anava dient: - Aviam, aviam si serà prou geuger aquest estel i s'ens enlairarà, no ho sé, no ho sé. - Entre rialles i rondinades anàvem arribant a dalt el terrat.
El meu petitet cor es deuria fer molt gros de patir perque jo si que volia que l'estel s'enlairés i anés lluny i lluny, i veure'l petit i cada vegada més petit. Tinc entès, ho explicava l'avi, que a la seva època els estels el engegaven als glassis de la ciutadella i els que vivien en un poble amurallat ho feien de dalt les muralles, esclar que tot sovint s'els hi envolicaven els fils i era molt laboriós tornar-los a desenvolicar. Fer volar l'estel era com una màgia, es tenia que dir: -Fil, fil, fil pensa en Sant Gil. I també: -Grua vola, vola, vola cua de curriola. Ja es veu casi resant l'estel anava volant de suspens. Alguns explicaven que un en sabia tant de fer volar que els feia enfilar a sobre els núvols i que varen baixar xops d'aigua de pluja. N'hi havia que deien que pujaven fins adalt del cel, la mainada de l'època del meu pare s'els feien ells els estels, es van convertir en canalla molt enginyosa, s'els venien a l'altre canalla a canvi de bales o cromets. Els més petits que no s'ho podien fer els podien comprar a ca la droguer o a la botiga de betes i fils.
Bé, jo diria que l'estel gaudia de crèdit científic doncs diuen que va servir a l'eminent Franklin per estudiar les direccions dels vents i la densitat atmosfèrica en les grans alçades com investigació prèvia del parallamps.

Comentaris

  • La referencia a Serrat[Ofensiu]
    marielito | 19-09-2007

    Buscando la letra de la canción de Serrat, me encontré este cuento. La canción de Serrat se titula «Quina grua el meu estel» del LP «Res no és mesquí». La letra es de Joan Salvat Papasseit.

  • l'estel...[Ofensiu]
    Capdelin | 13-12-2005 | Valoració: 10

    em recorda una cançó d'en Serrat:

    "quina grua el meu estel,
    quin estel la meva grua,
    de tant com brilla en el cel
    sembla una donzella nua,
    sembla una donzella nua
    de tant com brilla en el cel"

    ets la reina de la tradició catalana escrita i poetitzada!
    Una abraçada!

  • Ocells de paper[Ofensiu]
    kukisu | 08-12-2005

    Jo també havia intentat de fer-ne algun, d'estel, però mai hi reeixia.
    Se'ls podien donar significacions màgiques o transcendents per a les persones que els enlairaven.
    Molt bonic, Maria Pilar, gràcies.

  • ambre | 06-12-2005

    Quin relat més tendre i sentit, aprenc moltes coses amb tu...

    Moltes gràcies i petons

  • La Banyeta del badiu | 06-12-2005 | Valoració: 10

    Que maco, oi ?, quins records d'infantesa més vius que tens , és què ... Maria Pilar , tens l'ànima dolça com una nena, però amb l'experiencia dels anys que dóna la vida.
    Un petonet. Pilar

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

315397 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com