El major covard de l'oest

Un relat de: herman beiro padilla

Va ser un personatge estimat ja en vida pel seu caràcter inconformista i aventurer, testimoni d'una època on l'home es rebel·lava contra una societat que no li agradava. Aquest va passar a ser el focus d'atenció de tothom i les seves histories, suggerents i excitants, resultaven d'un interès popular tant gran que, obligaria a transformar aquestes histories reals en l'aliment principal dels "Easteners", uns lectors aferrats a aquestes noves aventures que tenien lloc en una zona molt concreta del nord del continent americà: El Salvatge Oest, una terra inhòspita i molt perillosa que començava a interessar -i molt-, a les grans ciutats de l'Est. Especialment els agradava aquell jove atractiu i pulcre que sabia vestir, molt educat i amb fama de bromista, però que també era un assassí despietat, un lladre de cavalls i un racista de mena; un personatge que va arribar a ser un dels deu criminals més buscats per l'FBI a meitats del segle XIX.
Jesse James, va néixer l'any 1847 a Clay County, Missouri; la terra dels algonquins, el poble de les grans canoes i els grans llacs, un escenari que molt aviat seria el fons comú denominador d'un nou gènere literari que sorgiria amb força: els contes del Salvatge Oest Americà. Aquesta literatura nova i fresca, es va començar a manifestar arreu del mon a través de periodistes convertits en nous escriptors. Escriptors que tot ho exageraven, idealitzant els bandolers d'aquella zona fins a nivells insospitats i aquest fervorós folklore, es va convertir en les rondalles que avui en dia, conformen la breu historia d'aquell país indomable on les seves pròpies llegendes carregades de violència i supervivència parlen de persones reals, tractades com herois arriscats i apassionats, perillosos com el mateix Jesse James, al qual els seus contemporanis, també anomenaven: Robin Hood. Aquest era el seu homònim i arquetip del folklore anglès mitjaval. Jesse James també robava als rics per donar-ho als pobres, tots dos eren, personatges forjats per la seva pròpia llegenda tant a dins com fora la gran pantalla.
Ridley Scott, el director d'Alien o Balde Runner, produira aquesta pel·licula junt amb el seu germà; la dirigira Andrew Dominick, director de Chopper, pel·licula basada en la vida i els relats de Mark 'Chopper'; ell mateix explica els seus assassinats, interpretat per Eric Bana i aquest, va ser el seu primer paper principal al món del cinema, l'Héctor defensor de "Troya".
Basada en el llibre de l'escriptor Ron Hansen, autor de la famosa Atticus i que porta el seu manuscrit al cel·luloide amb el mateix títol: L'Assassinat de Jesse James pel covard Robert Ford, si més no, un títol aclaridor. La protagonitzarà Brad Pitt el qual, es posa a la pell del mític Jesse James; serà el que posarà el seu savoir fer tant peculiar i la seva violència innata. Una violència sempre compartida amb la seva banda, formada pel seu germà i altres homes que com ells dos, havien estat cuir adobats com a soldats surenys a la guerra civil dels Estats Units entre el nord i el sud. A més a més, la banda comtava amb els també perillosos, germans Younger, especialistes -més aviat-, en assalts de trens i robatoris de bancs.
Després de títols tant mítics com: Murieron con las botas puestas de Raoul Walsh, Fuerte Apache, Centauros del desierto o Rio Grande de Jonh Ford, Winchester'73 de Anthony Mann, Solo ante el peligro de Fred Zinnemann, Apache de Robert Aldrich, La muerte tenia un precio de Sergio Leone, Dos hombres y un destino de George Roy Hill, Un hombre llamado Caballo de Elliot Silverstein, La balada de Cable Hogue de Sam Peckinpah, Las aventuras de Jeremiah Johnson de Sydney Pollack, El jinte pálido de Clint Eastwood, Silverado de Lawrence Kasdan, Bailando con lobos de Kevin Costner o Brokeback Mountain de Ang Lee entre moltes altres, ressorgeix de nou el gènere Western, un gènere que va néixer com a acció pura i ràpidament es va assentar en estereotips com: el bo, el dolent, el xèrif, la noia o el duel i que ara, tornen amb una nova perspectiva cinematogràfica més acord a les exigències dels nostres temps, així doncs, si vols saber com va morir Jesse James, hauràs d'anar a l'estrena i comprar una entrada; com deia Gary Cooper a la seva més famosa pel·lícula: "Clar que necessito la teva ajuda, però no vull comprar-la, ha de sortir de tu".

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de herman beiro padilla

herman beiro padilla

11 Relats

10 Comentaris

9198 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Herman Beiro i Padilla, nascut a Olot(Girona), fa 33 anys.
Autodidacta per natura i també perquè no hi ha més remei. Cantant en varies formacions de rock: La Banda del Bronx, De Pobres. Actualment fa de corista del seu germà, Toni Beiro, amb el grup "La Resisténcia".
Conductor, director i productor junt amb Pep Vila, de diversos programes de Ràdio´90 (101.4 F.M): Tertúlies con bourbon, Magazinus magnificus (magazine variat), Katanga (Àfrica, des de l´arrel fins l´últim fruit), Putón Berbenero (gags d´humor. Guanyador del premi Joan Manel Barrot a Reus), Cronorock (repàs de r-n-r des de l´any 1954) i aquest estiu estrena Marihuana Boogie. També ha col-laborat en el guió d´una ràdio novel-la anomenada "Revenja" que consta de vint i quatre capítols de trenta minuts cadascun.
Actualment escriu a la revista "Molotoff" una secció sobre el cinema i últimament escriu relats i també Nonsenses, divertides poesies amb rima.