SiCKO

Un relat de: herman beiro padilla

Està bé que als temps que corren avui en dia, impregnats totalment de fragàncies ianquis, un home, bé, un tros d'home dotat de tant talent i persuasió com quilos de pes, un americà de Davison (Flint, Michigan) sigui implacablement crític i despietat. Això l'ha convertit per molts en un antiamericà potencial, amb tot el que això representa i a més a més, s'ha proposat emprendre una batalla legal contra el govern dels EE.UU i en especial, contra el president Bush "junior".
Michael Moore ataca con millor sap fer, amb les seves armes de documentalista. A hores d'ara té un estil experimentat i acreditat per milers de persones al món, què segueixen el seu treball acurat, irònic i tant cruel com real. Apart d'escriptor, articulista i censor per natura dels qui manen, li agrada cuidar l'estètica de les seves pel·lícules i les presenta en format de llarg metratge, de fet, no abandonarà mai aquest estil, ans al contrari, cada vegada serà més punyent i encertat, comença a fer por la seva gosadia, no s'amaga en cap moment i és precisament una de les seves cartes de presentació, essent ell mateix el protagonista de les seves històries.
El primer documental va ser "Roger & Me" (Roger i jo), que parla del conflicte en tancar la major fàbrica del seu poble natal. La gran factoria "Generald Motors" es trasllada a terres mexicanes on els seus beneficis seran més grans i les despeses molt menors, no els importa la càrrega ètica i moral d'aquesta transacció ni què passarà amb els centenars de persones que viuen de la fàbrica, famílies senceres en depenen i automàticament han quedat sotmesos a la gran cua de l'atur americà. Inclús el mateix alcalde de Flint proposa una solució que els trauria de la misèria, una misèria cada vegada més accentuada, més crua. Doncs bé, decideix construir un gran complex turístic amb hotels de luxe i un gran casino, vol convertir el poble en la nova Califòrnia. Un somni que es va enfonsar juntament amb tota la paciència d'aquella gent, en veure con el seu alcalde salvador, fugia amb tot el botí, deixant-los pitjor què estaven.
La segona pel·lícula, "Bowling for Columbine" (Jugant a les bitlles), potser el seu documental més famós edemes de guanyar un premi al festival de Cannes i també un Oscar per ser el millor documental. Aquí el director descarrega contra tot l'imperi de les armes, el gran negoci que no para de matar cada vegada més. Es tracta, amb testimonis de primera mà, la repressió estatal, la violència social, cada vegada més jove, la delinqüència i la proliferació de la venta massiva d'armes de tot tipus. Arranca amb la massacre de Columbine, on uns quants estudiants maten amb premeditació a molts dels seus companys de classe, molts crivellats.
En la tercer film, "Fahrenheit 9/11", relaciona perfectament bé, la família Bush, la família real Saudí i Bin Laden amb la guerra d'Irak, una guerra injustificada i plena de contradiccions, on es posa de manifest que és més important la decisió d'uns quants buròcrates què la de milions de persones al món, cridant als quatre vents el seu desacord. És de moment, el documental més taquiller de la historia i guanyador també de "la palma d'or" de Cannes.
En la nova entrega, "SiCKO", presentada al festival de cinema independent de Toronto i també per Internet, a través de la famosa pàgina "youtube". Igual que amb les anteriors pel·lícules, ha hagut de patir la censura, però no l'ha de preocupar massa, doncs els beneficis sempre són més grans. Aquesta vegada li toca al sistema sanitari americà, denuncia les seves insuficiències i això no ha agradat gens a l'administració Bush, que intenta processar-lo i el tenen constantment en el punt de mira; ara l'investiguen per un viatge que va fer a Cuba per documentar-se per la nova pel·lícula i només és el principi de tot plegat. Recolzat per David Boies, l'advocat de Al Gore en el conflicte dels vots de Florida en les últimes eleccions americanes, es presenta per tots els públics. De moment milers de persones ja l'han vist per Internet fins que el van retirar de la xarxa. Nosaltres haurem d'esperar encara una mica més, tot just el 24 de Juny es va estrenar als EE.UU. Com diu Michael Moore: "Fugir, es l'únic valent que ens queda".

Comentaris

l´Autor

Foto de perfil de herman beiro padilla

herman beiro padilla

11 Relats

10 Comentaris

9187 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Herman Beiro i Padilla, nascut a Olot(Girona), fa 33 anys.
Autodidacta per natura i també perquè no hi ha més remei. Cantant en varies formacions de rock: La Banda del Bronx, De Pobres. Actualment fa de corista del seu germà, Toni Beiro, amb el grup "La Resisténcia".
Conductor, director i productor junt amb Pep Vila, de diversos programes de Ràdio´90 (101.4 F.M): Tertúlies con bourbon, Magazinus magnificus (magazine variat), Katanga (Àfrica, des de l´arrel fins l´últim fruit), Putón Berbenero (gags d´humor. Guanyador del premi Joan Manel Barrot a Reus), Cronorock (repàs de r-n-r des de l´any 1954) i aquest estiu estrena Marihuana Boogie. També ha col-laborat en el guió d´una ràdio novel-la anomenada "Revenja" que consta de vint i quatre capítols de trenta minuts cadascun.
Actualment escriu a la revista "Molotoff" una secció sobre el cinema i últimament escriu relats i també Nonsenses, divertides poesies amb rima.