El cabdell

Un relat de: Leela

El cabdell de llana grisa va caure rodolant i va anar a parar aprop de la llar de foc. Va calcular mentalment l'esforç de flexionar els genolls i refer allò que l'atzar s'havia entestat en provocar. Segons més tard ho va considerar una absurditat i va apartar la vista d'aquella estela grisa que devia estar més còmoda a la vora del foc que a la seva falda.
Es va mirar les mans. Eren menudes, blanques i feia molts anys que les tenia plenes de taques, pigues que mai més marxarien. Es va recollir una clenxa d'aquells cabells tant blancs i se la va enganxar al passador amb fermesa.

Quan per fi es va aixecar, el cabdell de llana havia passat a formar part dels records obscurs de la seva vida. Va anar cap a la cuina a preparar una tassa de te. El gronxador va grinyolar, com un os més d'aquell cos que l'endemà arribaria al centenari. Es va estirar aquella jaqueta que duia per estar per casa. De camí a la cuina es va aturar davant el mirall: encara li quedava una mica d'orgull femení i agafà el raspallet amb el mànec nacrat que li regalà el professor.

De vegades ni es reconeixia quan es mirava al mirall. Les espurnes d'aquells ulls clars i avispats semblaven ser les úniques que li recordaven qui era ella. Per uns instants havia oblidat què anava a fer a la cuina. Havia arribat l'hivern i cada cop li feien més mal els ossos. Se sentia especialment trista.

La nit en què va conèixer al professor van estar xerrant sense parar. Malgrat algun estirabot inicial, provocat per la timidesa, de seguida va notar les mirades furtives que ell li llençava: brillants, dolces, apassionades, segur de que l'estovarien.

Les successives trobades al poblet de la costa, que ella preparava amb ànsia i il·lusió al llarg de la setmana van donar pas a trobades molt més íntimes. Les converses deixaren de versar sobre literatura, opinions polítiques i els darrers descobriments científics per esdevenir llargs silencis que permetien escoltar els sentiments que generaven la descoberta dels seus cossos. Silencis que tant sols es veien destorbats per l'olor del cafè al matí i la brillantor d'un sol gelós que insistia en enlluernar encara més, més del què ja n'estaven l'un de l'altre.

Malgrat haver imaginat com acabaria allò, un cop més havia estat molt més fàcil del què semblava. Després d'aquella experiència iniciàtica amb el professor, ella marxà a Paris i tant sols tornà a casa seva per assistir a les periòdiques reunions familiars.

Asseguda de nou al gronxador va sospirar, mentre s'escalfava les mans amb aquella tassa d'herbes. Havia renunciat a moltes coses i la que més li dolia era haver deixa't de compartir la seva vida amb la persona que més s'havia estimat.
Tant sols l'havia consolat el seu treball, i el saber que estava sempre sent impulsat per la seva ombra. Tant sols se sentiria contenta demà, en veure els ulls agraïts del seus ex-alumnes.

Comentaris

  • Crec que ja et vaig dir[Ofensiu]
    Màndalf | 18-04-2006 | Valoració: 10

    com m'agradava aquest relat. Un inici encisador i un final tendre i agredolç. I entremig una història melancòlica. Un relat que llisca, fluid, molt ben lligat. M'agrada el ritme lent que li poses, els fets semblen ocórrer realment al compàs d'un personatge centenari, suaus i pausats. I vas col·locant amb delicadesa elements que fan el relat més personal i més antic, que rememoren el pas del temps. El cabdell (fantàstic!), el gronxador, el mirall, el rapasllet (si, fins i tot aquesta "obligada" està posada com anell al dit), la tassa d'herbes...

    (Off de record, et poso el comentari abans de que guanyis la porra i et proclamin la porrera major del mes. Aquesta bajanada és anecdòtica, no té res a veure amb el relat, cosa que aclarim per les futures visites i generacions).

    Ara no sé si enviar-te un smuaaa o un petonarru. Bé, si, te'ls envio els dos...

  • bones!![Ofensiu]
    Àfrika Winslet | 09-04-2006 | Valoració: 10

    Hola maca! Ja saps que quan el vas proposar pel repte C em va agradar moltíssim (bé, si no ho sabies ja ho saps ara!) jeje. Em sembla un relat molt tendre i ben redactat, va ser força difícil donat les bases que ens van donar, eh? ;)
    Petons!!!

  • Un relat subtil[Ofensiu]
    filladelvent | 09-04-2006

    i tendre, però sobretot arriscat: les premises que es demanaven, tal com he vist en la introducció, no eren gens senzilles; m'ha semblat especialment difícil la prohibició dels guionets en els pronoms febles... un no s'adona de com arriblem a fer-los anar fins que se'ls prohibeix!

    Bé maca, ja saps que esperava amb impaciència noves publicacions teves; i encara espero, i esperaré, perquè llegir-te sempre ha sigut un plaer.

    T'estic molt agraïda al teu comentari als meus 10 escarments/imatges/reflexions, gràcies per la teva sinceritat i "fidelitat".

    Molts petons!

    -Filladelvent-

  • Agreixo molt...[Ofensiu]
    Sol_ixent | 08-04-2006

    ...el teu comentari del relat que vaig presentar en el darrer repte (Aquestes quatre parets), només volia dir-te que, en efecte si que desenvoluparé el relat i el penjaré tant aviat com pugui, i, concretament vull comentar-te una cosa que em dius: que el relat és una mica distant. És cert, sens dubte, però tingues en compte que el protagonista és membre d'una organització terrorista, que mata a un home a sang freda i que no té cap remordiment de consciència al respecte. Es tracta, per tant, d'una persona freda i calculadora, en aquest sentit, tot i que més tard també ens desvetlla que estima. No sé exactament què és el que no has entès del repte, però si vols, t'ho puc aclarir encantada.

    Bé, et deixo que ja m'he allargat prou!

    Cuida't i fins a la pràxima!

l´Autor

Foto de perfil de Leela

Leela

81 Relats

639 Comentaris

125342 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:

Totes les persones grans van ser nens (encara que poques d'elles ho recorden)

El petit príncep. A. de Saint Exupéry



********
El meu e-mail:
leela.arc@gmail.com

********

Foto: Leela
(Futurama, de Matt Groening)