Allà, a Grècia

Un relat de: Onofre
Fer-se malveure

13-09-2011


Avui s'ha donat a conèixer al món que el Govern grec no té diners. Ho ha dit el seu ministre de finances. Ves qui li faria dir si no es volia fer malveure! I vaja, quina sorpresa! Es veu que no ho sabien prou. O potser és que no s'havien adonat que el calaix se'ls hi anava buidant. Sigui com sigui, diu que no hi ha diners ni per a arribar a Tots Sants i que no cobraran ni els empleats públics ni els jubilats. I ara què farem? Bé, vull dir, que què faran ells, és clar! Car en el nostre calaix sí que n'hi ha de diners. O no n'hi ha? Que també s'ha dit que el nostre govern arrossega un deute de 40.000 milions. Però cap conseller ha sortit a fer el pregó de que per tal data o tal altra s'hauran acabat. Acabat? Acabat el crèdit vull dir, que quan el que hi ha en el calaix son pagarés per valor de quaranta mil milions d'euros deu voler dir que no n'hi ha ni cinc, o potser m'erro?

Per Tots Sants no crec que ningú hagi pagat els pagarés que tenim al calaix. Per Tots Sants, aquí, tindrem castanyada i campanya electoral, i allà, a Grècia, hauran de passar gana, dic jo, vaja. O no és així? Ah, no? Doncs com és? Encara hi ha gent que creu que algú anirà a pagar les nòmines dels funcionaris d'un país estrany? Estrany? I tant! Tan estrany que, per no tenir, els grecs no tenen ni el nostre mateix alfabet. Algú anirà a socórrer els vells de Grècia? És creïble això, quan aquí la gent no ens fem càrrec ni dels vells que tenim a casa?

Ah, ja veig que el que dic no és del grat de ningú, clar. I com que no ho és, doncs no ho hauria de dir. I menys encara ho hauria d'escriure si no és que em volgués fer malveure. Que ho digui qui vulgui ser president del govern, això! O tampoc ho pot dir? No? Clar que no, si ho diu no guanyarà les eleccions el 20-N i a més a més a la gent se li ha de dir allò que vol sentir, no pas allò de que el calaix es va buidant, que ja està buit o que potser ja està ple de pagarés amb un muntant i una data precisa per a ser pagats per qui els ha manllevat i cobrats per qui els ha emprat.

Doncs ja que no es pot dir, no ho diré, ves. I què diré? Diré: «Algú proveirà, segurament». O com deia l'altre, «Déu proveirà per a calces, i no tenia cames». Eh, en confiança, no ho digueu a ningú, no fos cosa que us féssiu malveure, eh?


***



Onofre d'Entença

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Onofre

Onofre

42 Relats

66 Comentaris

37917 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Mon padrí, abans de deixar aquest món, va voler batejar-me Onofre per les qualitats morals i l'estima que professava al venerat sant anacoreta del desert . Deia el padrí d'en Sant Onofre que, encara jove, deixà el món i entrà en un convent i, després, en fugí per fer vida eremítica. Vivia tant sols dels fruits d'una sola palmera. Segons una tradició era fill d'un rei; quan va néixer, un dimoni l'assenyalà com a producte d'una relació adúltera de la reina i fou sotmès a una ordalia de la que sortí il·lès. Una altra tradició diu que cada diumenge, un àngel el visitava i li portava el S.S. perquè combregués. I una llegenda oriental diu que Onofre era en realitat una noia, Onòfria, molt devota i virtuosa que, per no perdre la virginitat en ser perseguida per un pretendent, pregà a Déu que la convertís en home, la qual cosa passà miraculosament.

El nom no escollit, els dels meus avantpassats, em ve i prové de les terres de la Baronia d'Entença, des del segle XIV.

Entre el meu nom del segle IV i el meu cognom del segle XIV hi ha un mil·lenari gran buit que el meu esmerç vol omplir.