una història diminuta

Un relat de: maurici

La Ma. Antònia és una mosca. No és una mosca qualsevol però. És descendent directa d´aquelles mosques pioneres que van acompanyar al rei Pere al desastre de Muret i als almogàvers en els seus viatges terroristes per l´Àsia Menor. Dins del seu petit cervell encara pot escoltar els espectecs de les cuirasses, els xiulets de les espases tallant l´aire i els grunys dels homes embogits per l´orgia de sang i mort.
La Ma. Antònia és soltera i més per convicció que no pas per obligació. Recorda massa en Marcel. En Marcel era una mosca vironera. Era atlètic i inteligent, amb uns preciosos ulls compostos tornassolats i un sisè sentit per detectar les deixalles més exquisides. A la Ma. Antònia li crepitaven els pèls de l´abdomen només d´estar al seu costat i sentir-lo taral·lejar el riff de guitarra del "fly on the dirt". Els dos disfrutaven de llargues converses que transformaven en un terrabastall de rialles i que tot d´una, sense previ avís, passaven a ser un murmuri, un xiuxiueig ple de carícies i amor. Però com deia l´oncle Feliu, un avantpassat veterinari de la Ma. Antònia i responsable oficiós que a Joan Maragall li passés pel cap escriure "la vaca cega", la bona vida no dura l´existència d´una mosca. Aquest pressagi tant negatiu, tant allunyat de la regalada vida de les dues mosques amants, es va complir. En Marcel va morir. Va caure un capvespre de juny, quan el sol començava a pondre´s darrera Sant Llorenç del Munt sota la xarxa assassina d´un matamosques mentre recollia trossets de pell de patata per a la seva estimada. Va ser un pataplaf estrepitós. El cos d´en Marcel, tot ell, va cruixir sota la pressió de l´arma criminal. Allà va quedar, sobre els fogons, entre un saler i un plat de lassanya a mig acabar.
Tot el moscam va plorar la fi de tant gran amor i milers de cuques de llum van enlluernar durant tota la nit el sepeli mentre la Ma. Antònia jurava i perjurava que mai oblidaria el seu estimat. A la llunyania, unes campanes de no se sabia on, repicaven més fort que mai. Ella volia morir, volia ofegar-se en un plat de sopa acabat de servir, llençar-se a tota velocitat cap el vidre d´un automòbil. Però no, la Ma. Antònia era una mosca amb empenta i va decidir emprendre una croada, iniciar la lluita armada contra els assassins, contra la humanitat. El dolor per la mort d´una ésser estimat es transforma ràpidament en odi, en rancúnia i preval el sentiment de venjança per sobre de tot.
Aquesta venjança no es va fer esperar. Emprenia vols en picat amb la intenció que el zumzeig de les seves ales embogís l´objectiu triat. Eren atacs suïcides, clamorosament perillosos per a la seva vida però que amb aquella ceguesa que provoca la ràbia barrejada amb la tristor realitzava un darrera l´altre amb una insistència malaltissa. Però a mesura que va anar passant el temps, la ràbia va disminuir i també la intensitat de la seva croada contra la humanitat. Aquesta es va anar convertint en atacs puntuals contra objectius fàcils, com ara miccions en plats de sopa.
La nostra protagonista s´ha mantingut soltera des d´aleshores i això que proposicions no li han faltat. Després de la tràgica mort d´en Marcel, estols de mosques mascles (i alguna femella també, tot s´ha de dir) la seguien arreu, li prometien les millors escombraries i la xiulaven mentre volava de plat en plat. Una vegada i una altre la demanaven en matrimoni i se la intentaven lligar a la vora d´un plat d´ànec amb peres. Els va rebutjar a tots i es va mantenir fidel al record del seu Marcel i a la seva solteria, tot i ser l´Última del seu distingit llinatge.
I és que la mort d´en Marcel li va fer obrir els ulls a la realitat. Mentre els humans viuen més i més anys, les mosques viuen cada vegada menys. Els mateixos avenços tecnològics que allarguen la vida als humans, al moscam li amarguen i li escurcen. No només s´ha afrontar el tradicional matamosques i al seu espetec contra les parets, contra el qual la lluita és més o menys igualada ja que combaten la velocitat de reflexes d´ambdós, si no també contar una sèrie cada vegada més numerosa d´insecticides d´origen químic. El fru-fru de l´aerosol al sortir del tub es conveteix en una mort gairebé silenciosa que decanta la balança de la vida i la mort cap a la banda dels humans. La Ma. Antònia no vol portar fills a un món així. No vol tornar a sentir el dolorós tritllejar de les campanes, aquesta vegada a causa de la mort d´un fill seu.
Avui la Ma. Antònia ja és gran. És una àvia a qui li grinyolen les ales a causa de l´artrosi i és per això que ja no vola gairebé mai i passa els seus últims dies prenent el sol posada sobre la fulla d´algun gerani de casa seva, al 3r. 2a. de la carretera nova número 4. Només s´enlaire quan és estrictament necessari, com quan els humans que tenen ocupada casa seva surten a la terrassa a regar les plantes. Aleshores, amb una bona colla de bufecs de dolor, empren el vol i les seves ales tornen a brunzir.
A la Ma. Antònia li sorpren el comportament humà. Sempre i han provocat dolor. L´han condemnada a una vida solitària, sense espòs, sense fills i a patir en silenci la mort de la majoria dels seus amics. Un rufet d´aire si li escapa pel nas. És una mescla d´odi i incomprensió. A sobre que es mengen les deixalles, les persegueixen per matar-les, per exterminar-les. En aquest món els dèbils són els fotuts i els que reben totes les garrotades. Mentre pensa en tot això un tro retruny llunyanament i grans núbols de tempesta s´acosten per la sotalada de Can Valls. Ja arriba la tardor i els dies freds. La Ma. Antònia s´amaga sota la fulla del seu gerani preferit, aquell sota l´ombra del qual es va fer la seva primera carícia amb el seu estimat Marcel. Ja cauen les primeres gotes de pluja, que s´escolen a través de les tiges com s´escola també la vida de la Ma. Antònia. Tanca els seus preciosos però cansats ulls múltiples. Potser per sempre.

Comentaris

  • Dimi...què?[Ofensiu]
    glauca | 09-02-2007 | Valoració: 10

    Diminuta, dius? Carai! El personatge no és gaire gran, no, però la història que origina Déu ni do! M'ha agradat molt. És una divertida i trista parodia. M'agrada això de dotar de vida i veu a animals o objectes. Jo tinc una història - aquesta si, diminuta - que també hi surt una mosca i em sembla que tampoc queda gaire ben parada...

    Enhorabona per la imaginació i el bon fer en presentar-nos la història.

  • Dípters i croades personals.[Ofensiu]
    Jofre | 05-12-2006

    Hola Maurici. Jo advoco per la teoria que el relat, en efecte, es tracta d'una al·legoria, en clau d'humor, de la nostra societat actual vista a través dels ulls del dípter femella protagonista. Ara bé, per damunt de tot, segons el meu parer, és un exercici per narrar una dissortada història d'amor fent servir un nombre ingent de paraules i frases per atraure el lector cibernètic. En aquest sentit, és un relat dens on apareix des dels Almogàvers fins a la Vaca Cega, passant per les miccions en els plats de sopa, l'artrosi i els atacs suïcides a l'Àsia. En resum, Maurici, que hi has afegit quasi tot el que tenies a mà (amb sorolls i sons, per cert) i, estic segur, que t'has divertit d'allò més escrivint-lo; per tant, enhorabona pel teu enginy creatiu!

    Ben cordial,
    Jofre.
    :-)

  • Per si les mosques...[Ofensiu]
    Biel Martí | 29-01-2006

    La lluita de la mMª Antònia per la reinvindicació dels drets de les mosques, la seva vida recordant un amor mort... Una metàfora? Probablement. O un simple divertiment amb una història original, àgil i ben escrita.

    Biel.

  • mai més podré matar una mosca ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 16-01-2005

    després de llegir el teu relat, cada vegada que vegi una mosca pensaré amb na Maria Antonia, crec que mai més podré matar una mosca ...

    Una aferrada

    Conxa

  • xaga+asha | 16-01-2005

    ostres...molt bonica aquesta història... m'ha agradat moltíssim... Quanta imaginació...per escriure sobre una mosca...

    iiana

  • Thalassa | 16-01-2005 | Valoració: 9

    molt bonic! tota una metàfora, o això m'ha semblat a mi... m'ha agradat la Ma. Antònia, la punyetera... tot un caracter!

    Visca la imaginació!

    Thalassa

l´Autor

maurici

50 Relats

68 Comentaris

69179 Lectures

Valoració de l'autor: 9.54

Biografia:
Vaig néixer al desembre del 1972 (el 23) i es veu que feia un fred de nassos a Vic. El meu pare sempre em diu que va sortir del cotxe amb el que portava a la meva mare a l´hospital per fer un riu (ja veus tu quins moment d´anar a pixar també) i se li congelava la font del riu. Tot i néixer a Vic sóc garriguenc de tota la vida.
M ´agrada escriure i llegir i fer maquetes i trescar per les muntanyes i viatjar als països nòrdics (quan puc i tinc diners, que pràcticament és mai) això darrer potser record d´aquell fred dia d´hivern vigatà en el qual vaig néixer.
Casat i amb dos fills genials. Es poden tenir més coses a la vida però jo em vaig conformant amb el que he aconseguit, que prou m´ha costat.
només una cosa més desitjo, que us agradin els meus contes i que passeu una bona estona amb ells.