Reflexions i petites paranoies: Per què llegir un llibre si puc veure la pel·lícula?

Un relat de: Anònim

Tinc un company de feina que en la seves horetes de descans sol agafar un llibre i llegir. La resta solem seure en la primera taula que trobem i juguem a cartes, ens expliquem què vam fer l'últim cap de setmana o, simplement, fem el mandra. Ell, però, s'estima més quedar-se en un racó i llegir.

A vegades, algú s'interessa pel llibre que llegeix i llavors és quan es desfà la conversa. La veritat és que jo no llegeixo gaire, de fet no gens, i encara que tingués temps per fer-ho, seria més probable veure'm a davant d'una pantalla abans que agafant un llibre.

Reconec que llegir un llibre és una manera explendida per fer cultura, però la veritat és que això no va amb mi: Jo sóc més de veure una bona pel·lícula. Sovint he sentit a dir que els llibres són millors, i que quan algú llegeix un llibre i després en veu la pel·lícula sempre en surt decepcionat.

Així doncs, per què m'hauria de molestar en llegir el llibre? Simplement miro la pel·lícula i, si m'agrada, ja em llegiré eel llibre més endavant. Això sí, el llibre no es pot llegir mai abans, que sinó ja no podré veure la pel·lícula i que m'agradi!

Així doncs, me'n vaig al cinema i miro una bona pel·lícula, m'agrada i torno cap a casa. Uns dies més tard, repassant tot el que hi ha damunt dels prestatges hi trobo dos llibres que no he llegit. Un dels dos llibres és la història que vaig veure projectada en una sala. L'altre té un títol que no he sentit a dir mai. Quin agafo? El primer sé que explica una història que m'agrada, el segon és un misteri. Bé, sembla que el més lògic seria anar a lo segur, però quina gràcia té una història si ja saps el que passarà i com acabarà? El segon, en canvi, explica algo que desconec però... i si al cap d'uns mesos en surt la pel·lícula? Aleshores m'hauria aixafat la pel·lícula. Millor que m'esperi...

Conclusió: Passo de llegir cap llibre, però us animo tots a llegir. Que jo no faci cultura no vol dir que no la reivindiqui! Potser no llegeixo, però amb cada un dels meus relats, encara que sigui de pèssima qualitat, intento posar un granet més en el pro de la literatura.

Llegiu, i si no ho voleu fer, escriviu. Potser fins i tot hi haurà algú que et llegirà (Jo ho vaig fer i, vés per on, tu m'has llegit).

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer