No entenc res

Un relat de: xavier de Ventolà

OBIANG

Hi ha coses que cada vegada s´entenen menys.I no és qüestió del llenguatge, d´idioma, no, sinò de comprensió.

Com explicar-se la incompetència professional en quasi tots ela àmbits de la societat civil, privada o politico-social-institucional.

Locutors de ràdio i tv amb greus deficiències de pronuncia i incapaços de dir quatre paraules seguides sense equivocar-se, o de dir-les sense haver de xisclar histèricament, que no passarien una prova d´ingrés a qualsevol escola seriosa de periodisme,més ben dit, ja no tindrien la vergonya de presentar-s´hi.

Però en aquest Estat, i país, hi ha molts Obiang.

Obiang és un jove subsaharià de raça pigmea que vaig conèixer en un hotel de Dakar, on a més d´estudiar Hosteleria, treballava d´interpret-traductor amb la sana intenció de recollir prou diners per anar als U.S. d´América.

La seva QUIMERA: entrar en el draft de la N.B.A. de bàsquet i no pas de base (ú) sinó de 4 (pivot alt).

Aquest estiu passat vaig rebre una card-postal d´Obiang, des de Mèxic D.F.

No va poder entrar als Estats Units per raons d´estatura, no estava a l´alçada del que exigien els del Departament d´Inmigració.

Ara està de rentaplats en un restaurantet de Mèxic D.F.

Comentaris

  • Un consulta per L'obiang[Ofensiu]
    NEULA | 06-07-2005

    Sa altesa Obiang Francis,
    Voldria ser locutora però tinc una veu que provoca insomni. He pensat que he de lluitar pel meu somni i els altres que es fotin, però potser hauria de fer allò que sí puc fer i dedicarme a les cançons de bressol... Espero el seu consell

  • Estan bojos aquests americans (que diria l'Obèlix)[Ofensiu]
    EmmaThessaM | 25-05-2005

    El teu relat segueix l'estil de molts dels articles d'opinió que es troben en els diaris: des de la càtedra a on està còmodament assegut, el narrador assenyala la peça de la societat que grinyola i, finalment, relata una petita anècdota (en pla de confiança) per guanyar-se l'efecte del lector i convèncer-lo de la transcendència de les seves idees.

    És un sistema efectiu. La gent entendrà més o menys el què li diu però ningú s'atrevirà a portar-li la contrària, més que res perquè, a gairebé ningú, no li agrada contrariar els seus "amics" importants.

    Tot i així (malgrat que pugui estar més o menys d'acord amb el format utilitzat que trobo ple de fal·làcies) haig de reconèixer que estic d'acord amb el contingut del text i que l'estructura utilitzada transmet el missatge de forma clara i concisa, directa i penetrant. La gent pot entendre més o menys l'anècdota però entén el sentit: per una banda, la societat està plena de "professionals" incompetents, per l'altra, la gent preparada fa cua a l'INEM i lluita per una oportunitat; al mig, la gent de raça pigmea a qui no deixen entrar a EEUU per un problema d'alçada.

    Bona reflexió i bona frase final: m'agrada el joc que fas amb el fet d'"estar" a l'alçada.

    EmmaThessaM

  • home, per massa alt, no ho crec[Ofensiu]
    Shu Hua | 19-05-2005

    per massa alt, segurament no tindrà problemes, però no entenc que no el deixin entrar per baixet... i si fos un nan? Els ianquis estan bojos, deixant de banda les honrosoes excepcions, que n'hi ha, com a tot arreru.
    Però no entenc gaire bé el cas:l'Obiang era un locutor d'aquí i pronunciava malament? O estàs parlant dels locutors en general? I ara que ho penso, vols dir que no hi hauria alguna cosa més perquè no el deixessin entrar? I els nens?, bé són baixets, no?
    En fi, dubtes

    Glòria

    PD
    No puc evitar recordar-me dels amics que vaig fer a la Xina, especialment de la Sophie Kamutjo, que em va regalar tot un ventall de costums africanes.

  • no entenc res[Ofensiu]
    donablanca | 18-05-2005 | Valoració: 9

    denuncies un dels molts casos subrealistes que hi pel mon.
    Però el que jo no he entés , es perquè a l'obiang no el deixen entrar,
    per ser massa alt?

l´Autor

Foto de perfil de xavier de Ventolà

xavier de Ventolà

6 Relats

30 Comentaris

10597 Lectures

Valoració de l'autor: 9.25

Biografia:
Nascut a la Vila de Gràcia al 1957.
Membre co-fundador de la Revista Marboré.
Col.laborador a diverses revistes de poesia i còmic dels finals dels 70 i primers dels 80.
Llibre de poesia publicat a 31 POETES D´AVUI, que va sorgir de les tardes de Poesia Viva de la Cova del Drac, que coordinava Josep Colet.
Llicenciat en Ciències de la Informació.
Em vaig presentrar a Girona al premi de Poesia."tretze sonets pel CANVI", tenis 23 anys.
DESDE LLAVORS VOLUNTARIAMENT NO HE TORNAT A PUBLICAR RES, excepte a RELATS EN CATALÀ.
VAIG DIR 2 QUE S´HO MENGIN AMB PATATES" FINS AVUI 62 ANYS