Mercès per tant infortuni

Un relat de: ROSASP

Ja no recordo des de quan no tinc companyia. Vaig d'un lloc a l'altre on no hi arriben notícies de res.
Al començament m'era difícil, ara m'hi trobo bé, busco el fons de la veu que em guia.
Duc una solitud distinta, com d'àguila.
A l'hora de fugir res em va lligar, perquè poc tenia; jo era el punt final d'una llarga cadena de soledats.
Només em quedava la companyia del meu apreciat violí, sempre tan melangiós.
El vaig deixar a sobre del llit, inert i pesarós. No em vaig voler acomiadar.
Ara ja tot era absurd, els adéus m'afecten molt i ningú pot emprendre tant delicada labor estant baix de moral.
Però ara em ve a l'esma, sol i indefens estirat panxa amunt a sobre del cobrellit groc. Pobre estimat violí, no puc deixar-me dur pel sentimentalisme, tinc una llarga creuada per fer, el món espera molt de mi, el sacrifici és necessari.
Pobre Stradivarius (una còpia, és clar), incinerat hagués patit menys, no puc pensar en les seves vísceres desafinant-se i la seva fusta corcar-se lentament, sense una ma amiga que el temperi.
Ara ja és massa tard, el camí és llarg i no hi ha temps pels remordiments i la consciència intranquil·la.
El món està ple de violins agonitzants, no puc pas carregar-me les conseqüències d'una societat sense valors.
Com us deia, tinc una missió que complir. He sentit una veu, una veu que semblava fona, com si vingués d'una caverna. M'ha fregat directament el cor.
Jo, enmig de tanta gent, he passat les proves i ara ja no sóc un aspirant, sóc l'escollit.
He de fugir de tot i seguir. Seré de vital importància en la creació d'un nou món.
M'he escalfat el cap fins treure fum, pensant com un senzill professor de violí pot resultar escollit per tan delicada missió. Això em fa llagrimejar, és una sensació que vosaltres, sense ànim de menysprear, potser mai no sentireu.
Un matí assolellat, vaig fer-me un farcell on vaig entaforar unes espardenyes de recanvi, una muda de samarreta i calçotets i poca cosa més. L'opulència sense cap dubte m'hagués descarrilat del sagrat deure que se m'havia encomanat.
Vaig permetre'm, en un moment de debilitat, de dur com a record una fotografia familiar de quan vam batejar al nen, en la que tots hi estem molt afavorits i una peça que vaig composar de la que em sento particularment orgullós.
Com m'ha ajudat en aquests moments no haver nedat mai en l'abundància.
Però, tot ha estat decisiu, cal tenir un curriculum molt adequat, cal anar amb molta cura abans d'encomanar una missió d'aquesta magnitud.
Les proves van estar dures, vaig passar-me deu anys per trobar un treball mig decent, i tot i això no passava del salari mínim. Ara veig que tot tenia un sentit.
Al mes de casar-me vaig trobar la meva dona al llit amb un afamat concertista, però ella em va explicar què només ho feia per ajudar-me.
Tot eren proves. Quan va venir el meu fill al món, que em va fer dubtar una mica, doncs era preciós, però molt bru, d'un torrat molt afavoridor. Contrastava tant amb la meva pell blanca d'albí.
Una prova rera l'altra, es veu que calia temptejar el terreny i dominar diferents tipus de reaccions humanes.
No cregueu que vaig tenir avantatge, jo no vaig saber mai res de que era constantment examinat.
I el cotxe que em vaig comprar, encara pago per cert les darreres lletres, que se me'l va endur la riuada, justament un mes després de cancel·lar l'assegurança a tot risc.
Quina llarga cadena de temptacions. De tota manera no són tan estrictes com molts diuen, doncs en aquests temps de llargues provatures molts cops se m'escapaven terribles blasfèmies. Sobretot quan el nen es va fer pipí al meu estimat violí, perquè li agradava més que no pas l'orinalet.
Fins i tot, com vaig poder intuir inconscientment, que aquells moments tan terriblement comprometedors havien de tenir un simbolisme.
Que a punt he estat de caure en abismes, pensar que jugava amb delir a la primitiva i estava pendent del sorteig cada dijous. Devia tenir una vena als ulls, sins dubte un esperit maligne intentava canviar els meus designis.
Sort en vaig tenir de no estar mai gaire afortunat, pensar que m'hagués pogut fer milionari.
Hagués perdut la millor oportunitat de la meva vida: quedar per sempre escrit a la història.


Comentaris

  • foster | 27-07-2005

    ho sento, estic d'acord amb Llibre, però a més et diria que has malgastat la teva bella prosa en un intent més aviat pretenciós.
    Per què un final així, la loteria, l'herència en la història? Trobo que si entres en la dimensió transcendental, que sí té un valor quan es posem seriosos, després no pots relativitzar-lo i deixar-nos amb la sensació que tot plegat és només un exercici narratiu.
    No sé si m'explico, potser no he entés les teves intencions.
    En tot cas, salut
    foster

  • Un comentari teu[Ofensiu]
    Llibre | 27-12-2004

    Acabo de rebre un comentari teu al darrer relat que m'han publicat. I m'ha alegrat veure't. Perquè després d'haver clicat l'opció "enviar" del comentari que et vaig fer... he tingut, tots aquests dies, un cert mal gust a l'ànima. Em feia recança no haver-me explicat bé, o que t'haguessin molestat les meves paraules.

    Penso que no ha sigut així. I m'alegra pensar-ho.

    Una abraçada,

    LLIBRE

  • La meva interpretació[Ofensiu]
    brumari | 24-12-2004 | Valoració: 9

    Llibre, jo interpreto que el protagonista cau en una mena de paranoia. Les garrotades que la vida li va donant, per a ell, són les proves que ha d'anar superant per ser "l'escollit" que ha de dur a terme una transcendental missió. A mi, aquest final "dubtós" que tu dius, ja m'està bé.

    Rosa, m'agraden molt algunes de les imatges que utilitzes: "...una solitud distinta, com d'àguila", "les vísceres (del violí) desafiant-se...". Molt bones.

    Brumari

  • No sé què dir-te.[Ofensiu]
    Llibre | 23-12-2004

    Sí: no sé què dir-te, perquè sense haver tingut una lectura feixuga, el teu relat és... no sé, com espès. Com si estigués poc estructurat. Narrat tal com raja.

    La sensació és de tristor i solitud. No sé si és el que pretenies aconseguir. I dic que no ho sé perquè entremig s'hi barreja aquesta sensació del protagonista d'estar cridat a fer "grans gestes". Però queda com... diluïda entre el marasme de buidor.

    I el final, sorprenent i dubtós alhora. Com si tot plegat fos una il·lusió del mateix protagonista.

    No sé Rosa: potser és que jo avui no tinc bon dia i per això no he arribat a copsar-lo com correspon.

    No em facis gaire cas.

    Salut!

    LLIBRE

l´Autor

Foto de perfil de ROSASP

ROSASP

312 Relats

1612 Comentaris

644541 Lectures

Valoració de l'autor: 9.79

Biografia:
Hola! Sóc la Rosa Saureu, una lleidatana somiadora de mena i una mica surrealista. Convertir allò que caço al vol en paraules és el més semblant a tenir ales. En el meu cas, escriure no és només una afició o una necessitat sinó una forma de sentir i veure la vida. Utilitzo la poesia, els contes i els relats curts per intentar expressar les petites i grans coses que omplen i buiden els dies.
Vaig tenir la sort de ser escollida per a la plaquette "Singulars d'un Plural" a la ciutat de Girona, en què poetes inèdits vam compartir espai amb autors de renom. Formo part del llibre de relatsencatalà.com versió 2.0 i del primer llibre de poemes. També he guanyat el segon premi de poesia Seu Vella de Lleida-2008. Aquesta empenta, junt als vostres comentaris i continu suport, han estat un gran estímul per continuar endavant.
El meu repte personal és aprendre constantment a viure. M'agrada la música, l'art en general, somriure molt i estimar tant com pugui. Estic enamorada de la meva llengua i sé que el nostre vincle és cada cop més fort i ferm.
Respecte a vosaltres, sento que ens uneix un fil comú que m'agradaria sentir sempre proper.
Per si necessiteu quelcom, el meu correu és: rosasaureu@telefonica.net
Gràcies per tot!

Si voleu, també podeu visitar el meu bloc de videopoesia


R en Cadena

El Vicenç Ambrós i Besa em va passar la cadena i jo l'he passat al Capdelin i a la gypsy

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")