Memòria genètica

Un relat de: pèrdix

El grup d'"Homo ergaster" estava molt excitat davant la possibilitat de caçar aquell enorme herbívor que feia un moment pastava a la sabana. Ja feia molts anys que la caça era poc abundant i la tribu, amb els mitjans precaris de què disposaven, havia quedat reduïda a la mínima expressió. Els individus més dèbils, amb organismes incapaços de suportar llargues temporades de fam, morien per desnutrició en esgotar-se completament les reserves energètiques. La situació era preocupant, però avui, el grup nòmada estava a punt d'encalçar aquell antílop que els permetria sobreviure uns dies més.

Tenien l'animal arraconat, rabiós i malferit per les llances rudimentàries i els veterans del grup sabien que la ferida del costat garantia una mort segura. Era només qüestió de temps. I de temps el tenien tot.

Després de tres hores d'agonia l'animal cau moribund. Només tocar el terre el grup s'hi aboca, amb els còdols de pedra tallada a la ma, d'una manera ferotge, desesperada, per arrencar les parts més fàcils de tallar i mastegar. La lluita és brutal, una bacanal de sang, vísceres i adrenalina on cadascú procura satisfer pel seu compte la fam arrossegada durant setmanes. Només les mares van guardant part de la carn pels menuts, incapaços de competir amb els perillosos mascles encegats de gana.

La situació, d'una violència i una desesperació extrema, només es calma quan tots i cadascun dels participants ha satisfet per complet la seva gana. Aleshores, les restes encara aprofitables es guarden per a repartir entre tot el grup en cas d'una nova època de fam.

Aquesta era la fotuda i dura rutina d'ara fa dos milions d'anys, al final de l'Era Terciària.

-------------------

El grup d'"Homo sapiens" estava molt excitat davant la possibilitat de que les viandes, ara tan a la vista, s'acabin. Els han garantit que això no ha succeït mai i és, per tant, molt improbable que passi avui, però la visió del menjar els crea un desfici, una ànsia i, a la vegada, una por ancestral totalment incontrolables. Els individus més dèbils van morir de fam uns milers d'anys enrere i ara pràcticament només perduren fisiologies amb una capacitat increïble d'acumular reserves energètiques.

Ja és l'hora convinguda i encara no ha començat. La impaciència desborda els cossos dels antics depredadors, que suporten un terrible dejuni fa més de dues hores seguides. I tenen pressa, que si una cosa no els sobra és, precisament, el temps.

Però el moment arriba: s'obre el bufet lliure.

La cursa per agafar les taules properes a les safates de menjar es desenfrenada, amb els colzes, els malucs i alguna que altre ma movent-se alternativament per tal de barrar el pas als famolencs competidors. Un cop trobat el lloc comença la desfilada cap a les sucoses viandes. La memòria genètica porta a omplir en primer lloc els plats amb proteïna de qualitat, la carn sanguinolenta que sempre s'acaba primer, i després es busquen els sempre abundants hidrats de carboni, la pasta, el pa, les patates. Amb els plats a punt de rebentar seuen a les taules i devoren apressadament, amb avidesa, mentre amb la cua de l'ull controlen les novetats alimentàries aportades pels cambrers. Més d'un resa a Nostre Senyor per què els concedeixi el miracle de la multiplicació dels pans i els aparells digestius.

La situació, d'una violència i una desesperació extrema, només es calma quan tots i cadascun dels participants ha satisfet per complet la seva gana. Aleshores, les restes encara aprofitables es llencen a les escombreries, ja què la fam fa anys que s'ha acabat i, si de cas, només perdura en països impossibles d'ubicar en un mapa del Mon.

Aquesta és la fotuda i estúpida rutina d'aquests temps de l'Era Quaternària.

Comentaris

  • Tast de paleontologia humana[Ofensiu]
    Jofre | 10-04-2006 | Valoració: 10

    És un paral·lelisme excel·lent Pèrdix.

    Estic d'acord amb el teu comentari que lliga amb el pròleg del mateix relat.
    La biologia humana i l'etologia duen implícita una reflexió sobre la realitat actual.

    Sempre és difícil concretar quin pes té allò heretat i allò après respecte la manera d'actuar.
    En aquest sentit pares bé la taula i ens descrius dos escenaris prou interessants per fer-nos-hi pensar, més enllà d'una mera perspectiva evolutiva.
    La teva diana és aquesta rutina que arrosseguem des de temps immemorials i queda clar quan en les dues parts parles del temps i aquest desfici que ens fa pujar l'adrenalina.
    Tant per l'homo ergaster (o per algun altre hipotètic avantpassat similar), com per un homo sapiens .

    Si haguessis volgut detallar altres aspectes, el relat s'hagués fet ingent.

    En qualsevol cas, ara tens la idea que pot ser l'embrió d'una història igualment crítica i ambiciosa.

    Insisteixo, no hi donis voltes.
    Has fet bé de centrar-te en el moment de l'alimentació. Tots sabem que fou i és vital, i alhora, un element de supervivència i socialització innegable.
    Potser per aquest motiu la fam segueix essent el principal problema de la humanitat.

    Enhorabona!

    Jofre

  • la passió per la proteïna sanguinolent ![Ofensiu]
    Isabel Muntaner | 17-06-2004 | Valoració: 8

    Bo ! , molt bona la part primera . En quant a l' homo sapiens hauries pogut ser més sagnant. Però bo , molt bo !
    Enhorabona!

  • Gràcies[Ofensiu]
    pèrdix | 17-06-2004

    pels comentaris, de tot cor.

    Volia fer un relat purament biològic però m'ha traspuat la crítica social. I es que les dues coses van més lligades del que pensem.

    He començat a escriure cincuanta comentaris volent matisar coses, reflexionant sobre la barreja més o menys inconscient que he fet entre social i etològic, sobre la singularitat humana, sobre si som sapiens o no,... però m'embolico.

    Però m'esteu ajudant a donar-li voltes al tema...

    Una abraçada.

    PD: Gràcies Cesk pels teus comentaris. M'estàs fent pujar molt l'Ego, que a vegades ja convé, no?


  • Bon relat![Ofensiu]
    Carme Cabús | 16-06-2004 | Valoració: 8

    Hola Perdix,
    La idea del teu relat m'agrada, i està molt en explicat.
    Molt bona comparança.
    Et felicito!.
    Carme

  • Homo sapiens?[Ofensiu]
    Sergi Yagüe Garcia | 15-06-2004 | Valoració: 10


    Simplement excel.lent, perdix. Res més a dir.

    És un altre cant dedicat a l'èsser inhumà (el Follet groc ja sap a què em refereixo!)

  • Brutal![Ofensiu]
    Estemariu | 13-06-2004 | Valoració: 9

    Enhorabona Perdix!! és boníssim el paral·lelisme. Gran idea i gran execució.

Valoració mitja: 9.17