L'home lliure

Un relat de: sico fons

I de sobte vaig decidir que jo era un home lliure. Sí, va ser així, de sobte, de colp i volta. Estava fent-me l'habitual cerveseta que solia prendre'm al bar del cantó en acabar el treball de l'oficina, i en escurar el got d'un glop refrescant i tonificant, em vaig quedar mirant la meua imatge reflectida al mirall de la paret, i vaig sentir com un rampell que va sotragar tot el meu cos. La vida no tenia cap sentit ni cap importància i, per tant, era una estupidesa encadenar-se a les imposicions morals i socials que ens imposa el món. Si a diferència dels altres animals som conscients de la nostra indefugible mort, per què hem de viure com si fossem immortals? I el que és més important, per què hem d'ajupir el cap davant de les injustícies i els prejudicis de la societat? Així doncs, tot just ens queda una alternativa si volem ser conseqüents amb la nostra racionalitat d'éssers intel·ligents: ser lliures. Així de clar, així de senzill.
Aleshores vaig buscar amb la mirada el Raül, l'amo del bar, i li vaig demanar una altra cervesa. En vaig beure un glopet amb molta cura i em vaig llepar els llavis blancs d'escuma. Mmm, que bé em sentia. Un somriure de felicitat se m'havia dibuixat al rostre i vaig ser conscient dels esguards de curiositat del Raül. No m'importava, però; al cap i a la fi, ara era un home lliure. L'endemà de bon matí, me n'aniria a buscar l'Ernest, el gerent de la fàbrica, i li comunicaria la meua decisió irrevocable de deixar l'empresa. Que fera el favor d'enllestir el més ràpidament possible la liquidació. No és que m'importaren massa els diners, però calia remarcar-hi els meus drets laborals, ni que fóra per dignitat i orgull. Orgull d'home lliure.
Llavors em vaig sentir feliç i no em vaig poder estar de deixar escapar una lleugera rialla. El meu veí de barra -un home calb i gras que fumava un cigar enorme i pudent- em va mirar amb posat entre encuriosit i amoïnat.
Raül se m'hi va acostar i em va preguntar:
-Que m'has demanat res, Emili?
Jo em vaig quedar mirant el meu got de cervesa i li vaig contestar:
-No... Bé, sí, posa'm una altra... No, posa'm un whisky. Ho haig de celebrar.
-Que és el teu sant?
Jo vaig fitar l'amo del bar amb ulls com a plats i li vaig etzibar:
-No, avui és el primer dia de la meua nova vida, per tant avui és com el dia del meu naixement.
-Fantàstic! -va opinar el Raül- Ja et trobava jo, molt rejovenit avui, ja.
Vaig beure un poc d'escocès i vaig notar com el licor m'omplia l'estòmac d'una punyent cremor paradoxalment agradable.
Sí, ara era un home lliure i només arribara aquella vesprada a casa li diria a Gertrudis, la meua dona, que havia estat un plaer conviure amb ella durant catorze anys, però que lamentant-ho molt, no tenia més remei que abandonar-la. Estava segur que ella, que era una dona -dins de les seues limitacions imposades per una educació masclista i repressora- intel·ligent i sense prejudicis, se'n faria càrrec i comprendria la meua postura. Jo, Emili, havia entés per fi la futilitat i absurditat de la vida i, per tant, com a home coherent i de principis que sóc, havia d'actuar en conseqüència. L'abandonava, sí; però no per falta d'amor ni per frivolitat, sinó per ètica i per moral. Esperava que ella, Gertrudis, se'n sortira bé en l'educació dels nostres dos fills. Confiava en ella.
Vaig emetre una exclamació i vaig pegar un colp al taulell amb el palmell de la mà. PAM! Ara foren tots els ocupants de la barra els que es quedaren observant-me intrigats. Jo els vaig tornar la mirada amb divertida altivesa i vaig començar a riure'm. Pobres, vaig pensar, són uns esclaus i ni tan sols en són conscients.
-Raül! -vaig cridar- Un altre whisky.
-Caram! Emili -digué Raül empunyant de nou l'ampolla de Johnny Walker- Avui sí que tens set, eh?
-Sí, estimat amic Raül -vaig dir sense parar de riure'm-. No saps bé la set de llibertat que tenia. Però ara me'n pegaré una bona fartada. T'ho puc jurar.
-De llibertat? -va demanar Raül fingint interés- Què és? Una nova marca de whisky? O de cervesa?
-Ha, ha, ha, ha! -em vaig riure a tota gana- Que bo ets, Raül. T'havia dit mai que t'estime? Vine ací que et vull besar la boca.
-Xe, vés a pasturar, animal!
Jo, actuant com a home lliure i feliç que era, vaig continuar rient i després li vaig furtar el cigar pudent a l'home calb i gras del meu costat i en acabant de xuclar-ne un parell de calades el vaig llançar per la finestra al carrer. Em vaig riure i vaig mirar la cara de l'home calb tot esperant la seua expressió de divertida complicitat; però en lloc d'això, l'home em va agafar pel coll i després d'escridassar-me un parell d'insults em va tirar al terra. Pobre idiota, vaig pensar mentre intentava aixecar-me, és un esclau de la societat i no coneixerà mai el dolç sabor de la llibertat.
Vaig seguir rient-me i vaig pujar damunt de la barra per a iniciar un ball a l'estil de les antigues societats tribals formades per homes lliures. Visca el Neolític! Mort a la civilització! Calia expressar la meua eufòria. "Raül!", vaig exclamar, "whisky per a tothom. Convide jo". L'endemà seria un dia meravellós. Havia de fer tantes coses! Vagaria per tota la ciutat, escridassaria a tots els agents de policia -representants de l'opressió d'una societat alienant creada per Estats autoritaris i dictatorials-, i me n'aniria a la muntanya a passejar i fruir de la meua recent conquerida llibertat. Llibertat d'home racional i conscient de la seua fugacitat. Sí, senyor!
Malauradament, de dalt del taulell estant, vaig relliscar i vaig caure a terra amb gran espectacularitat. Sort que els cossos dels esclaus que hi havia, van amortir la meua caiguda. Tot i així, hi vaig restar mig estordit mentre els altres homes m'ajudaven a alçar-me. Entre boires i crits, encara vaig sentir la veu del Raül que parlava per telèfon: " Sí, Gertrudis. El teu home em pense que ha begut massa una altra vegada. Serà millor que vingues de seguida o em veuré obligat a cridar la policia".


Comentaris

  • Dante | 22-09-2006 | Valoració: 10

    Un final massa trist i previsible,però és interessant,un petò

  • En nom de la llibertat[Ofensiu]
    Biel Martí | 11-12-2005

    En nom de la llibertat, canvio la presó del sistema per la de l'alcohol i jo mateix... Crec que allò més rellevant del relat, a part que m'encanta com l'has escrit, és que sense adonar-se'n, el paio viu una paradoxa de llibertats, sense saber veure quina és la real. L'humor subtil, que seria en to general per sota l'humor d'algunes escenes i del relat en sí, també em sembla destacable.

    Biel.

  • Aquest paio...[Ofensiu]
    pèrdix | 20-11-2004

    és el germà del protagonista de "Mens sana in corpore sano"? El bar segur que no és el mateix, per això.
    Molt entretingut el relat. No hi ha millor clarividència que l'alcohòlica. Llastima dels efectes secundaris.

  • m'ha agradat [Ofensiu]
    filladelvent | 19-11-2004

    Sí, sí, ben escrit i redactat, has sapigut copçar bé com pot sentir-se un home que encara té forces i ganes de despartar del somni en que pretèn adormir-nos la societat.
    I em feia falta trobar un relat absent de faltes d'ortografia!És que cada cop veig coses més mal escrites per aquí... i ho dic des de la humildat, i sabent que tots ens podem equivocar, però què costa fer servir el corrector de l'ordinador!!!!
    No res, felicitats, i espero continuar llegint històries teves.