Les flors del meu jardí

Un relat de: Quim Gómez

Vaig voler mirar les flors del meu jardí però només veié les seves formes de dona. Volgué distingir els colors de les flors i de la gespa i en canvi la veia a ella asseguda sobre meu, menuda, amb la seva blanca pell enfundada en una de les meves grans camises blaves. Vaig voler sentir l'olor de l'herba fresca i tant sols encertí a recordar la de la seva pell, el groc dels pètals fou el ros dels seus cabells i en les verdes tiges veié el seu cos prim cobert amb el vestit que portava la darrera nit. Ella deixà la meva vida de la mateixa manera en que hi arribà, de sobte, sense previ avís. Un dia irrompé a la meva rutina amb la frescor d'una ànima sense complicacions i sense passat i em feu tan feliç que durant mesos he viscut només per a ella sense importar-me deixar pel camí el llast d'una vida sense objectius ni ambicions. Ella omplí el meu cor de color i il·lusió, d'alegria i emoció, de jocs i aventura, de tendresa i de passió.

I ara soc a casa, sol, odiant al Sol per il·luminar un dia que hauria de ser trist, detestant la primavera per despertar-me desitjos que no vull, maleint el món sencer per no compartir, almenys una mica, el patiment que omple la meva ànima. Espero pacientment que quelcom esdevingui però sense fer res, perquè sigui com quan ella va aparèixer davant meu: espontani i fortuït. Ha de ser una trucada d'algú sense nom, una carta sense motiu, un correu electrònic aleatori, la trucada equivocada al timbre de la meva porta, una notícia alarmant a la ràdio, una sirena de bombers al carrer, qualsevol cosa que aconsegueixi recrear el nexe entre mi i el món que encara sé que existeix allà fora. Per què sé que ella no tornarà i cada vegada se'm fa més difícil recordar que tenia una vida a la qual puc regressar. Ja no recordo com era anar a treballar cada matí ni els noms dels que sortien amb mi de festa. I no estic desesperat, solament consumit en la certesa que sense ella res val ja la pena. Em conformo amb deixar passar el temps esperant que un impossible torni a succeir.

Porto ja tres dies així, estirat a l'hamaca davant la finestra del jardí, sense pensar a menjar, canviar-me de roba o endreçar-me. No dormo necessàriament de nit si no en qualsevol moment que se'm tanquen els ulls. Anit no vaig tancar la finestra i m'embolcà el fred suau de les nits de primavera. Aquest matí començo a preocupar-me per que la tos no em deixa dormir. Tinc set però ja no recordo on és l'aigua. El meu món és només l'hamaca davant la finestra del jardí.

De cop i volta percebo ombres al meu al voltant i, encara que per un moment el sol ha deixat d'il·luminar el meu rostre, sento una calor nova que em cobreix el cos. La ràdio em crida pel meu nom i, encara que em sembla estrany, prefereixo ignorar-la per que per fi torno a sentir-me còmode, tant que crec que dormiré una mica.

Ara si que sento una sirena, a prop, molt a prop, però no soc capaç d'obrir els ulls per a mirar d'on m'arriba el so. Tampoc encerto a moure els braços ni tan sols quan un dolor punxant em fa recordar una ocasió que vaig anar a l'hospital a donar sang. La ràdio segueix parlant-me i em dóna ànims, em diu que em posaré bé. Però la sirena segueix tan molestament a prop que deixo de parar esment a tot i m'adormo profundament.

Quan els obro de nou els meus ulls no reconeixen on soc. Les parets són blanques i no hi ha finestres. Em costa recordar com però aconsegueixo girar lleument el cap. Dues figures s'abracen a un parell de metres del llit on estic estirat. Ploren sense descans procurant-se un consol mutu que no sembla ser suficient. Molt lentament m'incorporo a la vora del llit per a mirar-los amb atenció. Són un home i una dona, ambdós grans, que em transmeten un cert sentit de familiaritat. Quan m'alço i passo al seu costat un calfred recorre els seus cossos però no es giren per a mirar-me. Obro un armari, trobo la meva roba i cobreixo el meu cos fins ara nu. Mentre em vesteixo m'envaeix el desconcert quan em veig encara estirat al llit amb tubs a la boca i el braç esquerre. Em veig quiet i pàl·lid, molt quiet i molt pàl·lid. Un infermer obre la porta de la cambra i ens convida molt amablement a sortir. Ho faig i ja des del passadís veig com l'infermer retira els tubs i cobreix el meu rostre amb el llençol. La parella, al meu costat, segueix ignorant-me encara envaïda per una pena que no desitjo compartir, així que els deixo allà i encamino els meus passos cap a casa.

Aconsegueixo recordar que era a l'hamaca esperant que alguna cosa sobtada succeís. He de tornar, he de seguir esperant. M'assalta un desig que algú indefinit torni a mi. Però en la meva ment ja no hi ha noms ni rostres, només indefinides imatges i una immensa malenconia. Intento recordar què feia i a qui esperava però la única imatge clara que em ve a la ment és la de les flors del meu jardí.

Comentaris

 • Premi[Ofensiu]
  Quim Gómez | 09-05-2011

  3er premi dels XXI Jocs Florals de Raval 2011

 • ei, quin misteri[Ofensiu]
  Shu Hua | 14-12-2008 | Valoració: 9

  no està gens mal, eh, que sembla unes reflexions i prou i apa, quin final.
  no m'estranya que t'agradi aquest relat, a mi també, el trobo ben escrit (a estones poètic i tot) i amb un bon final.
  fa molts mesos que no em fico a la web i quasi ni recordava la clau.
  petons
  glòria

l´Autor

Foto de perfil de Quim Gómez

Quim Gómez

5 Relats

8 Comentaris

4383 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
Soc informàtic de professió, però ho estic deixant a poc a poc per ser escriptor.

Fa temps que escric relats curts amb els que he guanyat alguns premis que no han estat publicats i que podeu trobar a la meva web:
• “Llàgrimes de pluja” (2015) guanyador del certamen literari Fàbrica de Contes del I Saló d’Escriptura de Barcelona
• “Flors del meu jardí” (2011) 3er Premi del XXI Jocs Florals del Raval, modalitat narrativa
• “Assassins al metro” (2011) 1er Premi del XI CONCURS LITERARI SANT JORDI de Xarxa de Dones de 50 i més, modalitat narrativa catalana.

He fet els cursos de l’itinerari de Novel·la de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu barcelonès, on es va formar el Col·lectiu 307, un grup d’alumnes de l'escola, els quals vam publicar "Onze relats i quatre monstres" (Bubok, 2011), una antologia que inclou els meus relats: "Iniciació estel·lar", "Un mal dia" i "El flautista".

Fruït de completar l'itinerari de narrativa, neix "L'esguard de la bèstia", la meva primera novel·la, de gènere negre, guanyadora del premi Vilassar de Noir 2019 (Llibres del Delicte, 2020).

El novembre de 2020 publico amb GDM Guerra de Mitos “Sherlock: Ensayos Fabianos”, un joc de cartes en castellà on els jugadors fan d’investigadors del cas que se’ls presenta i que ja ha estat traduït al rus, l’alemany, l’italià, el polonès i l’anglès.

El gener de 2021 es publica “Delinqüents” (Llibres del Delicte, 2021), una antologia de relats negres a cura de Marc Moreno, on hi ha el meu relat “El cas de la pandèmia” en companyia d’autors de renom com Anna Maria Villalonga, Sebastià Bennasar, Pep Prieto o Salvador Macip entre altres.

El març de 2022 Raig Verd publica “Sexe Fora de Norma”, una antologia de relats eròtics fora de la norma hetero-patriarcal, on hi ha el meu relat “Sota la pell”. Aquesta antologia es publica també en castellà.

He fet també els cursos de narrativa fantàstica d'en Ricard Ruiz Garzón, on s'ha gestat el grup Frikípuls, una comunitat de malalts de la lectura i l’escriptura fantàstica i que ha donat com a fruit l’antologia en castellà “Arcana Sectarium” (Apache Libros, 2022), una col·lecció de 15 relats de gèneres fantàstics (ciència-ficció, fantasia i terror), on hi participo amb el relat “Ursa Major”.

Per acabar, s’ha publicat el meu primer relat en italià, “Tempus non fugit”, a l’antologia “Racconti Fantasy” (Historica Edizioni, 2022).

Web: https://quimgomez.cat