La mort viatja en creuer de luxe (epíleg)

Un relat de: Vicenç Ambrós i Besa

Epíleg


Isabel Martinach fou citada i conduïda a la cabina de comandament.
-Espero que sigui important, senyora Amarils. Entengui la meva situació.
-El que entenc és que vostè és la responsable de tots aquests crims -l'acusà directament l'argentina.
-Perdò, com diu?
-Entenc que vostè va matar Hèctor Tolneu, i entenc també que vostè és l'autora dels assassinats de Ferran Tolneu i de la seva germana, la senyora Isabel Martinach.
-Vostè està boja, senyora Amarils! L'Isabel Martinach sóc jo.
-Sí, efectivament, això és el que volia fer-nos creure. Però amb l'autèntica Isabel Martinach ens tutejàvem, sap? I a l'autèntica Isabel Martinach li feien molt de mal els peus, la qual cosa la féu desistir d'emprar sabates de taló.
»Vostè degué citar l'Isabel a la seva cabina en algun moment concret de la passada nit. L'ha adormit amb un somnífer poderós i li ha tenyit els cabells amb el seu negre brillant. Vostè, per la seva banda, se'ls ha tenyit del color que té ara, el ros oxidat que emprava la seva germana Isabel. Havia citat Ferran Tolneu a l'escenari del crim. I vostè hi ha acudit amb una perruca negre que imitava el color i el pentinat ordinari dels seus cabells. I s'ha posat la diadema, l'enganyosa diadema.
»Què li ha dit vostè a Martí Tolneu no ho sabrem mai si no ens ho vol confessar, però el que sí sabem és que li ha fet perdre l'autocontrol. Llavors ell ha trencat la càmera de seguretat, vostè ho ha aprofitat per estabornir-lo amb un gerro i després l'ha assassinat. Però de tal manera que semblés un suïcidi, posant-li el canó de l'arma a la boca.
»Ha traslladat de la seva habitació, propera a l'escenari del crim, el cos de la seva germana, encara adormida per l'efecte del narcòtic. Li ha posat llavors la diadema. I després s'ha col·locat dreta uns metres més enllà de la seva tercera víctima, i li ha disparat al cap. I per què al cap? Doncs perquè no s'hi pugui trobar la suposada cicatriu de la lesió que, anys enrere, es va fer vostè en caure accidentalment per unes escales.
-Si això fos veritat i jo fos la Lluïsa, n'hauria de tenir una, de cicatriu! -exclamà nerviosa- Però comprovi-ho, no en tinc cap perquè jo sóc l'Isabel Martinach.
-No, no ho és. I no, no n'hi té cap perquè no li quedà cap cicatriu. La seva germana em va dir que vostè estava obsessionada amb el fet que ningú li descobrís aquesta cicatriu. Motiu; vostè no n'hi tenia. Tot això demostra que es tracta d'un crim planejat al llarg de molt de temps per tal de quedar-se amb l'imperi editorial que fou propietat d'Hèctor Tolneu de Montcada.
-Senyora Amarils -féu, recuperant la fermesa inicial de la seva dicció-, vostè no té cap prova de tot això que diu.
-Potser trobarem somnífer a l'estómac de la seva germana...
-Això no solucionarà res, senyora Amarils. La Lluïsa tenia per costum prendre-se'n a diari.
-Bé, doncs si això no serveix, d'aquí a un temps tindré una altra i definitiva prova.
L'acusada somrigué desafiant.
-I es pot saber de què es tracta?
-Dels cabells. Recordo que el difunt senyor Hèctor Tolneu va dir que, tot i ser vostès dues bessones, el color natural del seu cabell era ben diferenciat: "l'Isabel el té d'un ros més fosc que la Lluïsa", recordo que va dir. No és una gran diferència, però crec que serà suficient.
-Dispensi, senyora Amarils, però tan la meva difunta germana com una servidora utilitzàvem tints de fixació permanent. I naturalment ens tenyíem tant els cabells com les celles. No sé com...
-Oh, bé, no es preocupi. Desconec si hi ha tècniques, via làser, per exemple, que serveixin per esbrinar el color natural del cabells un cop aplicat un tint d'aquestes fulminants característiques, però en qualsevol cas ja creixeran, els cabells.
-I vol obligar-me a no tenyir-me durant un temps? Encara que ho aconseguís no en trauria res: caldria comparar el meu color natural amb el de la meva germana, la Lluïsa, que el tenia efectivament més clar.
-Ho compararem, doncs.
-Però si és morta!
-Però és que cabells i ungles segueixen creixent després de la mort, sap? Bé, més que seguir creixent, el que succeeix és que s'estiren uns quants mil·límetres, just els que en els dies immediatament posteriors a l'òbit haguessin crescut. Els suficients, probablement, perquè d'aquí a un temps puguem fer la comparança que ens permeti sortir de dubtes. Crec que veurem que els seus cabells són d'un ros més clar que els de la seva germana. I quedarà ben demostrat, per tant, que vostè és en realitat Lluïsa Martinach i que la difunta és la seva germana Isabel.
-Ja ho entenc... vostè vol fer-me caure en un parany perquè confessi... -afegí amb un fil de veu la falsa Isabel Martinach.
-Cabells i ungles segueixen creixent, senyora Martinach, pot ben creure'm. L'he enxampat. Ara ja qualsevol confessió que pugui fer no li servirà per alleugerir la pena.
I aleshores l'acusada somrigué vençuda. S'emportava la palma Elionor Amarils.


Fi

Comentaris

  • Ara (i perdoneu-me que em torni a comentar)[Ofensiu]

    una cosa no es pot negar; jo, quan faig una cosa, sigui el que sigui, àdhuc pifiar-la, ho faig a consciència i ben fet, jeje

  • Ups, quiiiiiiiiiina pífia![Ofensiu]

    Pos sí, estimadíssima Shuhua, sí, sí.
    L'he pifiada i ben pifiada, amb aquest relat. Coixeja tant de tot arreu que no s'aguanta per enlloc. Té gràcia, oi? Bé, sempre puc argumentar que quan vaig escriure aquest relat ironitzava sobre els relats de suspens on cada cosa té el seu lloc i hi ha un lloc per a cada cosa. Evidentment, pretenia quelcom millor.

    Aquest relat el vaig "estructurar" ja fa anys (quan feia primer de batxillerat, crec) per tal que fos l'argument d'un còmic que vaig enviar a concurs (que, naturalment, no vaig guanyar; no per l'argument sinó pel dibuix, és clar) i ara, en fer l'adaptació escrita, doncs he volgut canviar alguna cosa i segurament he canviat el que ja estava bé i he deixat estar el que precisament s'havia de corregir.

    Gràcies a tots els lectors d'aquest relat i, si us plau, no me'l tingueu massa en compte. La feina que un té a vegades no s'ajusta al resultat esperat, i això és quelcom que crec que ens passa a tots els autors (i si no ja em donareu la raó).

    Una abraçada a tots i fins la propera (i gràcies per la paciència en llegir i en molestar-vos a comentar relats com aquest [propaganda subliminal] que no poden ni comparar-se [ejejem] amb l'Enigma d'Almirna).

    A tots gràcies,

    Vicenç

  • tenim més parts al cos amb cabells[Ofensiu]
    Shu Hua | 22-11-2004 | Valoració: 8

    Bé, jo també em pensava que cabells i ungles creixien després de mort. De totes maneres, estimat Vicenç, a part de melena i celles, hi ha un altre cabell al cos que normalment no es tenyeís, saps on vull dir? A part, les empremptes digitals i el DNA, si el relat és actual, que em sembla que sí.
    Estic d'acord en què la resolució del cas és més fluixeta que la història. Pèrò és que escriure un relat de misteri és molt difícil. Fer casar totes les peces i a sobre trobar un final acord amb la resta del relat costa moltes suors. Jo sempre dic que les històries s'han d'acabar d'alguna manera.
    És un exercici amè i distret

    Si no canvien les meves circumstàncies, jo també podré assistir a la trobada mensual. Un petó.

    Gloria

  • Ha estat[Ofensiu]
    Linkinpark | 09-11-2004 | Valoració: 9

    força interessant. A mi no m'ha costat d'entendre, estaré acostumbrat a l'Agatha Christie. La història m'ha semblat, massa previsible, com tu dius amb això de tres víctimes i un sospitós.
    Això de que havia estat estabornit amb el gerro i havia simulat un suicidi ho he adivinat. Que s'havien intercanviat els papers les dues bessones no.
    Si vols que et sigui sincer, crec que has estat inspirat molt en l'Agata, ja que quasi totes les històries de bessons d'ella acaben amb un intercanvi de papers.
    Igualment ha estat molt bé.
    També m'ha sorprés que escrivisis sobre John Grisham, un dels escriptors que més m'agraden. Si podria ser contesta'm dient-me si t'has llegit algun llibre d'ell.
    Continua així.
    Té agrgat al meu @-mail, si vols saber el meu, és sergicas3@hotmail.com

  • Gràcies, perdix![Ofensiu]

    La veritat és que m'han dit tantes coses sobre això del cabell que ja no sabia què creure'm. Vinga, salutacions i dimecres o demà mateix intentaré penjar ja la segona part d'Un Cap d'Any mogudet.
    Salutacions i mil gràcies de nou!

    Vicenç

  • Em veniu al pèl[Ofensiu]
    pèrdix | 04-10-2004

    i mai millor dit.
    Tenia aquesta història impresa de feia uns dies i la vaig acabar de llegir dissabte. Ara veig que ja està comentada.
    Estic d'acord amb el Biel, i amb tu mateix, pel que veig, en que el final és una mica precipitat i agafat pels pèls. I mai millor dit, novament. En algun punt embolica una mica.

    de tota manera hi han detalls que m'han agradat força, com l'aparentment trivial conversa sobre els pentinats. M'ha encantat, com has interpretat una conversa elegant i banal de les típiques que es tenen per trencar el gel. Em sembla que està molt ben treballada.

    També m'ha agradat com te n'has sortit, com tu dius, de l'evidència de tenir tres morts i un sol sospitós. Has tingut que fer anar l'enginy. Malgrat tot, el cabell no creix després de morir, en contra del que es pensa habitualment, sinó que és el crani i la pell la que es retrau. Com què el cos encongeix, els cabells i les ungles es fan aparentment més grans.
    Sigui com sigui, la teva explicació final podria ser igual de vàlida

    Ara quan pugui aniré a per l'inici de la nova novel·la.

    Una abraçada Vicenç

  • Hola Biel![Ofensiu]

    En primer lloc moltes gràcies per comentar-me aquest relat que des que el vaig penjar fins ara estava en permanent punt mort.
    En primer lloc, hauria de dir-te que no és, al meu parer, el millor relat que he escrit. La resolució reconec que és força confusa. En primer lloc, perquè si bé després del primer assassinat em vaig quedar amb tres sospitosos i una víctima, just abans de l'epíleg em vaig quedar amb tres víctimes i una sospitosa. I és clar, la meva ment rebuscada havia de trobar una solució ben recomplicadeta. Quina va ser? Doncs que la supervivent no era qui aparentava ser sinó que era la seva germana.
    Per altra banda, el diguem-ne parany per atrapar i provar la culpabilitat de la víctima no era tan verídic com havia sentit a dir, i vaig haver d'acabar el relat amb aquesta rocambolesca història dels mil·límetres que creixen les ungles o els cabells.
    Bé, no se si t'he resolt massa bé les coses, però celebro el teu comentari.
    Per últim et comento que acabo de penjar la primera de cinc entregues d'una historieta d'assassinats aquest cop sense detectiu. Per tant, una mica més de narrativa!
    Gràcies de nou i fins aviat

    Vicenç

  • Anem a pams[Ofensiu]
    Biel Martí | 03-10-2004 | Valoració: 8

    Hola Vicenç.

    El teu relat m'ha resultat fàcil de llegir en la seva primera part, m'ha agradat, és amè i rescata l'estil, al meu parer, de capítols de serials del tipus de la senyora Fletcher amb tant de diàleg i sense gaires descripcions. Però la segona part, és a dir, la sol·lució, m'ha costat de llegir, i la manera d'esbrinar el cas també. Potser és que és diumenge i estic espès... Igualment però, seguint el que et comentava la NinniN no sé on, hauries de publicar més relats (jo sóc mal crític de poesia i per això no les comento quasi mai) i esbrinariem més parts de la teva creació literària.

Valoració mitja: 8.33