Els gats. Redacció

Un relat de: Mixeta

ELS GATS. REDACCIÓ
CIÈNCIES NATURALS

A mi m'agraden molt els gats, especialment aquells que es deixen acaronar.
Els gats són mamífers la qual cosa vol dir que neixen de l'úter de sa mare i que s'alimenten de la seva llet. Dins del grup del mamífers són felins. Els felins són carnívors, que vol dir que cacen animals i se'ls mengen. També són felins, encara que molt més grans que els gats, el tigre, la pantera o el lleopard. Igual que estas felins grans i salvatges els gats tenen unes dents molt esmolades, que es diuen ullals, preparades per mossegar i matar les preses. També tenen unes urpes llargues per caçar i subjectar els petits animals de que s'alimenten. Les urpes són retràctils, quan han de caminar les amaguen i quan han de agarrar una presa o defensar-se les fan eixir.
Els gats estan coberts d'un pelatge molt suau i sovint viuen amb les persones, són, per tant, animals domèstics. Encara que no els hi calgui, perquè els amos els donen de menjar, els agrada perseguir animalons, per exemple ratolins.
Els gats tenen uns ulls molt especials, tenen molt bona vista per poder caçar i la nineta dels ulls se'ls obre tant, per tal que els entri la llum, que poden veure fins i tot de nit. Diuen que si un gat perd un ull es mor de gana perquè no calcula bé les distàncies, i ja no pot caçar. Al meu carrer, per la part dels horts, hi havia un gat negre que sempre que ens veia ens bufava. Un dia tots els de la colla ens vam posar d'acord i vam agafar unes canyes com si fossin llances. El vam perseguir, el vam acorralar contra una paret i mentre ell bufava i s'estarrufava que feia por li vam llençar, tots alhora, les llances. Una, em sembla que no era la meva, li va anar a l'ull i el va deixar borni. A partir d'enllavorens el gat negre es va anar aprimant i algú ens va explicar açò de que ja no podia caçar. Des d'aleshores, com ens feia pena, sempre que podíem li portàvem alguna cosa per menjar.
Els gats són molt àgils, corren molt i s'enfilen per les parets i els arbres. Diuen que si deixes caure un gat d'una altura sempre cau de quatre potes. Açò diuen però no es veritat, si més no amb els gats petits. Una vegada vam trobar entre els matolls, darrera la porteria del camp de futbol, una gatinada de quatre gats ficats en una caixa. Eren acabats de néixer, ni badaven els ulls. Els vam adoptar i cada dia els portàvem un platet de llet o unes galetes. Un dia volguerem provar si era veritat que sempre queien de quatre potes i n'agafàrem un i, posant-nos dalt d'una paret de maons, l'amollàrem. Es pegà una bona nata contra el terra, de cap, i li eixí sang per una orella. Feia uns miols com de plorar. A la vesprada era mort.

Els tres restants, ja començaven a caminar, els vam cuidar uns quants dies més però com que era hivern i feia molt de fred tremolaven tota l'estona i tenien els ulls lleganyosos i com malalts. Segur que també devien trobar a faltar la mare. Decidírem sacrificar-los perquè no patissin més. Els agafarem un a un i des de dalt d'una tanca ben alta els vam deixar caure. Com el seu germanet caigueren com un farcell, mai de quatre potes, i es van quedar gemegant i miolant a terra. Encara que vam repetir l'operació diverses vegades no s'acabaven de morir i cada cop els seus miols feien més pena. Al final, nerviosos per acabar d'una vegada, entre tots els estampàrem diverses vegades contra una paret, fins que van deixar de queixar-se. El meu avi ens veiè i ens preguntà que fèiem. Li explicàrem i ens digué que allò era una salvatjada, que la forma correcta de matar una gatinada és ficar-los tots junts en un sac i submergir-lo en un rec o una bassa fins que es neguen. D'esta manera gairebé no pateixen.

A mi m'agraden els gats, m'agradaria tenir-ne un, però a casa som cinc de família, el pis és petit i els pares em diuen que no podem tenir animals.

Comentaris

  • Benvinguda Mixeta[Ofensiu]
    Epicuri | 01-02-2009

    Tinc ( si es pot tenir) Una dona, dos fills i dos gats. M'ha fet angunia el teu relat. Èm vaig criar també al camp i recordo moltes cosses cruels sobre els animals, com tants nens jo també vaig ser molt cruel, clar que al camp, sobre tot fa uns anys la consideració per les bésties ( que els hi deien) era molt diferent que la d'ara. la de les persones també.

    Ara se que els gats son molt, però que molt bones persones.

    A rellegir, Mixeta

  • Bona Redacció.[Ofensiu]
    onatge | 01-02-2009 | Valoració: 9

    M'agrada com t'expliques, però no el que has fet a alguns gats. Jo, a casa tincuna gateta que varem recollir del carrer un dia que va ploure un aiguat. Tenia i té la poteta dreta xafada, s'hagués ofegat,´és una delicia, quan m'assec per llegir o escriure, de seguida ve a la falda i per la nit si em despisto se'm cola dins al llit i dorm tota la nit als meus peus.

    Procuraré no fer-te enfadar perquè no m'esgarrapis...

    Et desitjo molta sort i una bona inspiració pels teus escrits, poemes i redaccions.

    Salut.
    onatge

l´Autor

Mixeta

11 Relats

18 Comentaris

13620 Lectures

Valoració de l'autor: 9.45

Biografia:
En aquesta vida (una nova reencarnació) m'agrada jeure sense fer res, que em pentinin el suau pelatge i que m'acaronin fins fer-me roncar.

Sóc entremaliada i divertida però no em feu enfadar que us puc esgarrapar.