Elena Ormondi. Cas tancat (III)

Un relat de: Vicenç Ambrós i Besa

Pren la paraula
LLUÏSA FERNÁNDEZ SANTANDREU, l'advocada de la defensa

Vaig dubtar molt, moltíssim, però encara avui crec en la innocència del marit. No puc dir el mateix respecte d'Inmo, el manager, ni de Corberini, l'amant. No sé si algun d'ells va ser el culpable, però crec que... Bé, no voldria inculcar-los prejudicis si volen investigar aquest afer des d'una perspectiva completament asèptica.
De l'habitació, l'escena del crim, calia tenir en compte una sèrie d'elements: les cendres d'aquella plata de vidre, l'arma del crim, la ferida i les restes de pólvora als dits de la víctima, la part del llit on romania la víctima i la fotografia que hi havia damunt del tocador. Del rebedor només vull destacar-ne un element: la reapareguda clau d'accés al domicili, que segons declaracions del marit havien trobat a faltar dies abans i en descobrir-se el cadàver restava de nou penjada al clauer annex a la porta principal.
Anem a pams. Comencem per les cendres. Podem preguntar-nos què va cremar Elena Ormondi abans de morir: una fotografia, potser? Un document? En principi no era el testament, ja que l'havia firmat dos o tres mesos abans a cal Notari, tret, òbviament, que n'hagués redactat un altre d'hològraf i l'hagués destruït llavors.
Aquest "què", com suposareu, va trasbalsar moltes ments. Les cendres estaven tan esmicolades -element a considerar- que els tècnics forenses no van poder desxifrar-ne el contingut. Només van poder detectar cinc grups de lletres seguides i alguna altra de sola: "bir", "h", "ate", "ic", "me", "p" i "do". És totalment impossible recompondre el text amb aquests fragments, més encara tenint en compte que no són del tot fiables.
A mi també m'intrigà -potser perquè sóc una mica massa escrupolosa- un altre interrogant: qui va cremar allò. Va ser Elena Ormondi o el seu assassí? O qui sap si algú altre, que, vés a saber, hauria pogut presenciar el crim.
Segon element que cal estudiar: l'arma, la ferida i les restes de pólvora als dits de la víctima. El forense va considerar que era molt probable que la víctima es trobés profundament adormida quan li sobrevingué la mort, però improbable no significa impossible. Cal per tant no oblidar-se de la teoria del suïcidi, que fóra molt coherent amb la personalitat d'Elena Ormondi i explicaria de forma senzilla les cremades de la pell entorn de la ferida i les partícules de pólvora als dits. L'altra opció, que ja coneixen, és la de l'assassinat amb simulació de suïcidi.
Prosseguim: la part del llit on romania la víctima. Si al final he arribat a concloure que el suïcidi és una opció francament remota en extrem no és pel somnífer descobert a l'estómac del cadàver, sinó per la part del llit matrimonial que ocupava Elena Ormondi. La van trobar a la dreta, quan, segons el seu marit, sempre dormia a l'esquerra. Una de dues: o l'assassí no ho sabia o l'assassí ho sabia molt bé i havia pretès despistar-nos. Opció, aquesta última, que ens assenyalaria un assassí força més intel·ligent.
Anem per la fotografia. Una imatge més aviat desenfocada del matrimoni. Hi apareixien, per tant, els principals actors del drama: la víctima i l'imputat. Però no era això el que calia veure, sinó allò que no s'hi veia. És a dir, qui havia fet la fotografia. Amb exactitud no ho sabia, però el marit creia que l'havia fotografiat el magnat anglès Sir Rodderick Inmo, productor i manager de la interfecta. Allò l'involucrà en aquell crim. I l'amenaça d'una denúncia per assetjament -segons es desprenia de les declaracions del marit, a qui la víctima li havia confiat la seva intenció- li proporcionava un mòbil crec que suficient per desitjar veure-la morta -donada la seva posició social, la respectabilitat i el prestigi que durant més de cinquanta anys havia adquirit-. I la clau reapareguda hauria permès a Sir Rodderick entrar al domicili i assassinar la desemparada actriu.
He exposat el que recordo com si fos una detectiu. El cert és que la meva funció era molt diferent: havia de defensar el principal imputat en aquell afer, Jonàs Taboada, l'espòs. Admeto que hagués pogut cometre el crim (tenia el mòbil, la oportunitat i li mancava una coartada), però creia i crec -potser m'equivoco- en la seva innocència. El cert és que totes les peces de convicció l'assenyalaven a ell, però tot era circumstancial i res confirmava els càrrecs d'aquella acusació. Havia de prevaler el dret fonamental a la presumpció d'innocència, l'in dubio pro reo penal.

Proper capítol: "Pren la paraula Sir RODDERICK INMO CARMODY, el manager."

Comentaris

  • Hola![Ofensiu]
    Gorwilya | 04-12-2004

    Feia dies que no llegia cap relat teu, i avui que tenia temps he pensat que llegiria els tres capitols de "Elena Ormondi". M'agraden molt les teves novel·letes o novel·les d'intriga... a veure si en alguna aconsegueixo saber qui és l'assassi abans d'arribar el final... Però ho veig una mica díficil, en aquesta estic una mica perduda... :P
    Per acabar dir-te que he llegit el comentari que m'has fet Moltes gràcies pels anims i els consells, la veritat és que no hi havia pensat en tot el què m'has comenat, clar que en aquella edat potser no les sabia aquestes coses, ves a saber... xD

    Ah, espero el pròxim capítol! I em reservo la valoració pel final...

    Una abraçada i petons!

    Gorwilya

  • Estimat Vicenç,[Ofensiu]
    brideshead | 03-12-2004

    només dir-te que m'he emportat "l'Elena Ormondi" a casa i que la llegiré amb calma el cap de setmana. Però només llegint en diagonal, milloro el que ja et vaig dir en un altre comentari: no ets solament un bon creador de grans històries, ets un MAGNÍFIC creador de grans històries. Personalment, em decanto més per la teva poesia (immillorable), però la teva prosa està tan ben escrita, que dona gust llegir-la, també.
    Vinga, una abraçada i a seguir amb aquesta inspiració immensa que tens!

  • Jo ja sé qui és[Ofensiu]
    Biel Martí | 02-12-2004

    Jo ja sé qui és l'assassí, però no us ho diré per no axafar-vos el pastís.

    De moment m'agrada més que l'altre misteri en entregues que vaig llegir teu, Vic.

    Biel.

  • ..........[Ofensiu]
    Linkinpark | 02-12-2004

    Continua el misteri, la diversió i totes les coses bones que poden continuar. Pel que veig aquest relat tindrà uns quants capitols.
    Molt bé, noi!!!

  • Home, si van apareixent més gent...[Ofensiu]
    Shu Hua | 02-12-2004

    ... ja no cal pensar en el marit. Un suïcidi, no, perquè si tenia narcòtic al cos, no ho podia fer. Allò del cantó del llit, no ho he entès massa bé, potser és que ho explicaràs més endavant.
    Vinga, que aquesta nit hem dormit menys perquè ens vam divertir molt.
    un petó
    glòria