Demà serà un altre dia...

Un relat de: Monzons

Agafarà la motxilla, recordarà les assignatures del dia i hi ficarà els llibres corresponents. Guaitarà per la finestra, i després de comprovar que el dia és fred, es posarà una jaqueta de llana. Mirarà el rellotge per comprovar que arriba tard un dia més, es carregarà la motxilla a l'esquena i sortirà de casa, camí de la facultat.

Caminant trobarà un home buscant entre el fems les despulles d'algú més afortunat, en un intent desesperat de matar la gana, en una lluita en que només hi haurà un vencedor. El noi es compadirà d'ell uns segons, pensarà que el món està desigualat i baixarà la vista per no creuar-se amb la mirada cansada d'aquell home. Seguirà el seu camí i passarà al costat d'un banc on hi haurà un home ajagut, intentant abrigar-se entre cartrons d'un hivern sense pietat i massa llarg. El noi el veurà, sentirà llàstima, pensarà que és un afortunat que es queixa per no res, abaixarà el cap i continuarà.

Creuant la Rambla, el noi serà sorprès per la veu d'un home cridant que té fam, agitant una llauna de conserves amb algunes poques monedes. El noi pensarà que no té monedes i que a més arriba tard, per això abaixarà el cap mentre un calfred li recorrerà l'esquena i continuarà el viatge. Just a la cantonada de la facultat veurà un dona vestida amb robes velles i espatllades que li demanarà amablement una moneda i ell, palpant-se les butxaques, li dirà que no en porta cap. Haurà mentit, però abaixarà el cap i continuarà fins entrar a la facultat.

Hora i mitja més tard, el noi sortirà de classe, s'apujarà el coll de la jaqueta, baixarà les escales i creuarà el carrer. De camí cap a casa trobarà un home amb les cames destrossades per les injustícies, pel pas del temps i de la vida, que amb dolenta ortografia haurà escrit en un cartró la solució dels seus mals. El noi, esquivant la gent el veurà, abaixarà el cap i seguirà, al mateix temps que veurà una noia més jove que ell amb una criatura a les mans demanant alguna cosa per menjar a la gent que anirà trobant. El noi tornarà a acotar el cap, i accelerarà el pas, per no haver-li de dir que no te res per poder donar-li. Serà inútil, i li haurà de dir quan se la creui cara a cara. Haurà tornat a mentir, però serà capaç de seguir, creuar la plaça i aixecar el cap, passant pel costat d'uns grans magatzems, on estarà apunt de trepitjar una dona asseguda enterra, davant la porta de la multinacional. Serà capaç d'esquivar-la a temps, de sentir les seves súpliques, d'abaixar el cap i de seguir.

Finalment el noi es toparà amb un home amb l'esquena descoberta, desafiant el fred, tement el destí, ensenyant una deformitat que no ha triat ni desitjat, que farà esgarrifar el noi, però que no li impedirà reprendre el seu camí de tornada a casa, on, quan hi arribi pensarà, "que injust que és el món", soparà, es ficarà dins del llit, es taparà... i demà serà un altre dia.

Comentaris

  • i demà serà un altre dia...[Ofensiu]
    Equinozio | 16-05-2005

    ... però aquell dia portarà un xic de diners i ganes i forces per lluitar.

    Un relat explicat amb molta força. He viscut tot de situacions que ja havia viscut, valgui la redundancia.
    M'encanta!

    Equinozio

    PD: Haviam si t'animes i penjes alguna cosa més

  • Agraïments[Ofensiu]
    Monzons | 07-05-2005

    Gràcies a tots/totes pels comentaris i ànims!

    Voldria fer un aclariment: sé que el recurs "d'abaixar el cap" pot ser repetitiu, i accepto totes les crítiques, però explicaré el perquè.
    El fet de que el noi abaixi el cap cada vegada i no miri a la motxilla, o a un altre lloc, és perquè aquest gest és com d'humiliació o empenediment, que és el que sent.
    La metàfora (si se'n pot dir així) és que davant les injustícies ens sentim avergonyits (alguns ni això), però no ens aturem a solucionar els problemes, sinó que continuam el nostre camí. Era simplement això, però comprenc que a algú li pugui resultar cansat, però el motiu era insistir en el tema.

    Gràcies un cop més...

  • Insensibilitat acceptada...[Ofensiu]
    Inflamable | 07-05-2005 | Valoració: 10

    Mes o menys, com en "El cel vol plorar", la idea es molt referent. La història, molt bona, explicant les realitats, d'un dia normal, que pots trobar, per exemple, a la Rambla de Barcelona, o potser, a un fosc carrer de Manhattan, perquè la vida és així. Potser que la mirada del noi sigui negra. No haurà aixecat el cap, i de vegades, cal mirar els reflexes, perquè cada dia també surt el sol... Una forta abraçada!

  • Benvingut al club![Ofensiu]
    pivotatomic | 07-05-2005 | Valoració: 7

    Un relat crític que, per desgràcia, ens fa reflexionar sobre les pròpies actituts i sobre com d'insensibilitzats estem de les desgràcies alienes.

    Sobre l'estil... bé, jo no estic d'acord amb que les repeticions no facin nosa. El xicot abaixa massa vegades el cap (podria desviar els ulls, fingir que busca alguna cosa a la motxila sense parar de caminar, mirar cap una altra banda...). Es clar que aquesta és un opinió personal. Potser tu has buscat un efecte estilistic amb aquestes abaixades de cap i jo no l'he sabut apreciar (o no m'ha entusiasmat).

    En fi, company, benvingut al club! Espero tornar-te a llegir ben aviat!

    PS. Jo et poso una nota més baixa que la Thalassa... Amb tot, recorda com et senties quan al cole la treies en un examen...

  • Aix...[Ofensiu]
    Thalassa | 06-05-2005 | Valoració: 10

    no podia esperar més de vos, que una història quotidiana, plena de reivindicació social neta, subtil, sense crits a l'aire, sino a la moral. Suau i planer. I ben escrit, amb repeticions que no es fan pesades, perquè sense elles el relat ja no seria el que és. Amb alguna falta, que tot i que no trobo, potser, se us ha colat.

    Sou un pou inesgotable d'intel·ligència, mestre. (i no posis aquesta cara, que et veig!) Ho dic de debò.

    Un petó, nin

    Thalassa

    P.S.: Et poso un deu, però no creguis que és perfecte, pren-t'ho com un 9'988888. Que tinguis una bona entrada!

Valoració mitja: 9.25

l´Autor

Foto de perfil de Monzons

Monzons

5 Relats

41 Comentaris

8665 Lectures

Valoració de l'autor: 9.25

Biografia:
...i la literatura els va donar el que la realitat els negava...








Weleh fi bledi kaien al-askria wal-policia?