AQUELL PRIMER DIA D’OCTUBRE

Un relat de: Jomagi
Aquell 1-O tant esperat per tanta gent, la meva anciana mare amb noranta-nou anys estava decidida i il·lusionada per anar a votar... entremig d’amenaces, garrotades, insults i odi per part dels energúmens civilots i demés mal bestiari forà... Va votar!

****

El 1936 quan s’inicià la guerra civil ella tenia dinou anys, es varen conèixer ella i el meu pare, ell, republicà i pertanyent a la secretaria d’armament de la Generalitat, acabà en el camp d’Argeles-sud-Mer i ella deambulant per França amb sa germana i altres exiliats. Mentre i alhora, el seu pare –l’avi meu matern- era torturat salvatgement a via Laietana per presumpte cap intel·lectual dels sindicats de Sant Sadurní de Anoia, va ser condemnat a pena de mort i empresonat a la Model a l’espera del seu afusellament. Se’n lliurà per la seva greu malaltia i gràcies les difícils gestions d’importants autoritats civils(?)... Foren vuit anys de terror.

****

Avui que ja han passat cinc anys d’aquell dia il·lusionant; ma mare, amb quasi cent-cinc anys em diu: sort que ton pare ja fa anys que va morir-se, s’estalvià de viure la vergonya d’aquest país tant erm de polítics amb collons!... M’hauria agradat tant que tot allò hagués acabat be... M’hauré de morir amb aquella sensació que de jove vaig viure fugint cap a França!...

-Politicots de merda!... D’això, m’has portat el llibre que vaig demanar-te?...

Comentaris

  • Anys de terror. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 31-12-2022

    Un relat decisiu i amb molta influència política. Es nota la història que hi ha hagut a través del temps. Aquesta història d'espant, molt ben situada i redactada.
    No soc molt de relats de crítica i de política, però ho he entés, prou bé.
    Gràcies per compartir aquests records.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • Cada octubre...[Ofensiu]
    Prou bé | 02-10-2022

    Un relat contundent, punyent com quasi tots els teus!
    Aquest afegeix el sentiment del record del pare i del que diu la mare!
    Tan real que esgarrifa!
    No sóc tanc gran com ta mare però també tinc pressa! I també dic: sort que... No veuen el que 3sta passant!
    Amb total cordialitat

  • Desil.lusions.....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 02-10-2022

    i decepcions una darrera l'altre. Tanta lluita i espera i els anys van passant ... on la gent amb més edat somiava que arribaria a veure realitzat.

    Un relat malauradament trist però real.

    Cordialment.

    Rosa.

l´Autor

Foto de perfil de Jomagi

Jomagi

4 Relats

14 Comentaris

2917 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00