Sobre les normes socials: Uns dies de polèmica a RC.

Un relat de: Gustau El Gripau

Totes les comunitats, per desorganitzades que semblin, tenen unes normes implícites que la majoria dels seus components assumeixen. Algunes d'aquestes normes s'expliciten clarament en les lleis, que sovint també especifiquen el càstig (o, sense voler ser tant dràstics, la reacció) que s'aplicarà al infractor. Però també n'hi ha moltes que no estan escrites explícitament enlloc, o bé que, tot i estar-ho, no està escrit enlloc el càstig que comporta el seu incompliment.

Tot i així, les comunitats-societats saben com reaccionar. Dit d'una altre manera, ja que en un sentit estricte les comunitats en sí no són éssers pensants, davant de certs fets la comunitat en bloc reacciona de manera natural enfront seu: si algú actua treien benefici d'alguna norma no escrita, la reacció normal dels components de la comunitat sovint és de isolar l'antisocial, i de malfiança vers l'infractor. Tot i que, ho he de reconèixer, no sempre és així, i per una part important de la comunitat aquella persona pot esdevenir un exemple a seguir, el que inevitablement comporta un canvi radical de les normes.

Bé, no pretenc fer aquí un tractat de sociologia, ni de política. No en sé prou (de fet, no en sé gens), ni és aquest el lloc adequat. Però si que volia posar unes petites bases pel que vull explicar referit a les normes, escrites o no, a relatsencatalà, i la polèmica que es va esdevenir ja fa uns mesos en aquesta comunitat-web. Potser han passat prou dies com per poder-ho analitzar fredament, però ja aviso des d'ara que no amagaré els actors participants. Així que les opinions que es varen manifestar en aquell moment sortiran, en la mesura que sigui possible, de la manera literal que es varen dir.

Comencem però per les normes a RC. Intentaré agrupar-les en tres paquets.

Normes referides al funcionament de tota web:
Es resumeixen en una sola norma: tot individu que ataqui una web, impedint el seu funcionament normal, serà castigat amb l'expulsió immediata (tècnicament, banejat de la web de manera que no s'hi pugui connectar). Com és pot atacar una web? No pretenc explicar aquí els mètodes, encara m'acusarien d'inducció al "terrorisme". Només les conseqüències. En conec tres:

    1. Enviar múltiples peticions de connexió a la web en poc temps. Aquest mètode és el més utilitzat per fer inoperativa una web. I sospito que és la causa principal que de tant en tant C es pengi.

    2. Entrar a la web per una "porta del darrera" (backdoor). Essencialment es tracta d'accedir a la web d'alguna manera no prevista que permet modificar-la o destruir-la.

    3. Per les webs amb fòrum o amb possibilitat de deixar missatges, com els webslog, enviar repetidament un o varis missatges que facin il·legible el seu contingut.


Normes escrites especifiques de RC

Bé, aquí només en conec una de clara: no es pot publicar un plagi. El problema està en la definició de plagi, i això no és gens, però gens senzill. Hi ha molts graus de plagi: copiar directament el que ha escrit un altre sense cap modificació i sense dir que no és del qui ho publica (o dient que és de qui ho publica) és un plagi. A RC hi ha hagut algun cas conegut, i probablement n'hi ha uns quants de no coneguts. Problema: donat que els autors entrem aquí anònimament, es podria donar el cas que un escrit amb un nom es publiqui amb un altre nom però que corresponguin a la mateixa persona. Però els plagis sovint són d'autors morts i enterrats, i aquesta excusa no cola.

Modificar lleugerament el que un altre ha escrit i publicar-ho sense dir que és una modificació d'un original d'un altre és un plagi. Per mi això és indiscutible. Per exemple, fer una traducció d'un relat en una altre llengua sense dir-ne l'autor. O bé canviar lleugerament un poema o escrit.

No està clar en el cas de escrits rèplica. Per exemple, es ben conegut un poema del Pere Quart versionant un poema molt famós del Salvador Espriu "Assaig de càntic en el temple". En aquest cas no és plagi, entre altres coses perquè l'autor diu clarament d'on surt i quin és l'original. Això es dóna molt sovint a RC, són els que jo en dic poemes (o escrits) homenatge, que a la pràctica són un homenatge al autor original, i per tant l'autor original s'ha de sentir afalagat més que copiat.

Normes no escrites a RC

Aquí és on, clarament, entre en la principal discussió, doncs alguns dels autors de la web han pogut fer, conscientment o no, aquestes discutibles. Intentaré ordenar-les de més greu a menys greu, segons el meu criteri. O, si voleu, de més discutibles a menys discutibles.

    1.Autovalorar-se (com a mínim, fer-ho positivament). Em sembla a mi que tots estem d'acord en que la opció de valorar un relat no hauria de fer-se servir per posar-se a un mateix puntuacions de 9 o 10 a un relat. Són els altres lectors qui haurien de fer això!

    2.Autocomentar-se, com a mínim repetidament. Sí, és cert que és una pràctica habitual respondre els comentaris que et pugin fer altres lectors com a comentaris al propi relat. Però això comportar sortir a les llistes dels últims comentats, i si tots fem aquesta pràctica habitualment... que passaria?

    3.Valorar i comentar repetidament el relat d'un altre. I quan dic repetidament, em refereixo a fins a 5 o 6 (o fins hi tot més) comentaris amb valoració de 10. Encara que sigui a una altre persona, un amic, la parella, algú amb qui es vol lligar, etc etc, això sovint pot comportar aparèixer entre els autors més comentats o més valorats, quan de fet ho són només per un o dues persones. No reflecteix el sentit majoritari de la web.

    4.Tenir múltiples usuaris (i usar-los per autocomentar-se). Bé, tenir alguns noms d'usuari diferents em sembla a mi que és lícit. Clar, pot dependre molt de la quantitat de noms, i del ús que un en faci. Potser que un autor tingui també un usuari lector per a poder fer comentaris durs sense rebre la reacció irada d'algun autor. O per a poder fer comentaris més anònimament. També pot tenir algun nom d'autor per a poder publicar coses diferents de les que publica normalment, en algun sentit: per ser més anònim, per que no s'interpreti el que diu només d'un punt de vista, etc (potser el que escriu aquest text fa el mateix, però no ho reconeixerà aquí publicament, així que us quedareu amb les ganes de saber-ho).
    Ara bé, utilitzar aquests només per a fer-se autocomentaris elogiosos em sembla a mi totalment reprovable. Tot i que he de reconèixer que sovint és molt difícil de detectar.

    5.Disseminar el teu relat entre molta gent, alguns dels quals no coneixes de res. Bé, estic d'acord en que si hi ha l'opció de disseminar el relat, en principi no em sembla malament utilitzar-la moderadament. Però fer-ho indiscriminadament té un nom: s'anomena "Spam", i és una pràctica que pot arribar a ser castigada fins i tot penalment.


Bé, després d'aquesta introducció llarguíssima, tot i que, em sembla a mi, totalment necessària per tenir una base adequada per entendre la història que seguirà, anem a veure un cas paradigmàtic on varen quedar al descobert clarament totes aquestes qüestions, i que va provocar uns dies intensos de polèmica a RC. Pel que jo sé, tot i que s'havien donat casos similars abans, mai cap havia tingut tots els ingredients conjuntament que he mencionat abans.

Vull dir que vaig viure aquesta polèmica apassionadament, i de seguida que vaig poder vaig anar prenent notes perquè em va semblar d'allò més interessant i entretinguda. Espero que vosaltres us ho passeu tant bé com m'ho vaig passar jo.


Totes les coses que diré són totalment certes, dins el que jo he pogut saber. Com a mínim intentaré escriure objectivament a partir d'ara. Però potser que se'm escapi sense voler alguna opinió (vaja, segur). No pretenc ofendre ningú, però si algú es sent ofès, li demano disculpes ja a partir d'ara.

Una última cosa: els comentaris que vaig extreure de la gent (alguns d'ells desapareguts per les circumstàncies) són literals. No els he corregit, així que alguns tenen moltes faltes d'ortografia; no és pas culpa meva!

Uns dies de polèmica a RC: El cas mvidal

Dia 25 de Gener:

Apareixen publicats dos poemes: "Quines mirades tenen les putes!" i "El nen mort", d'un nou autor, mvidal.

Al cap de poc té tres comentaris de lectors al primer, i 9 comentaris de lectors al segon, amb puntuacions de 10 o 9, i dos autocomentaris. Coses absurdes com:





    Terrible
    camarada | 25-01-06 | Valoració: 10
    Soc frances i adoro el catala sense complicacions. Aquest poema es molt agradable de llegir per algu no catala de naixement.







    Genial!!!
    alexrov | 26-01-06 | Valoració: 10
    Estic trmolant encara...

    Hauries de enviar mes treballs







    joanboada | 26-01-06 | Valoració: 10
    Es imprescindible que la gent que es capaç d'aconseguir aquest tipus de terratremols als sentiments amb tant poques paraules i amb tanta intensitat escriguin sense parar





Dia 26 de Gener:

El 26 de Gener el nen mort té 37 comentaris de lectors, alguns repetint comentaris, tots dient que genial que és, i fent interpretacions absurdes.

El primer comentari d'un autor és de la Silvia_Peratallada... alguna cosa s'olora, però....




    primer comentari
    silvia_peratallada | 26-01-06 | Valoració: No valorat
    d'una lectora i sense valoració... que després de 37, sembla ben extrany, no!?
    en fi. un poema ben provocador, i dur també.
    extrany com tot plegat




En segueixen uns quants:




    Hola mvidal
    Laia Giner Garcia | 27-01-06 | Valoració: No valorat
    És un poema molt dur, sobretot els versos finals. Potser el més dur no són les paraules, ni el que expressen; el més dur és el dibuix que es va pintant en avançar la lectura de cada vers.

    Laia







    Es impactant
    AINOA | 27-01-06 |
    Valoració: 9
    Hola mvidal.
    Es escrit un poeme que mentres el llegia se hem tallaba la respiració per la seva duressa.
    Sento molt lo del teu amic, amb aquestes linies es veu que era molt important per tu.
    Anims.







    Sí, bé
    filladelvent | 27-01-06 | Valoració: No valorat
    és un bon poema. Però el 10 és la perfecció.

    Tu el creus perfcte? segur que els que te l'han puntuat amb 10 el troben perfecte?

    No em refio dels qui puntuen amb tants 10... prefereixo una no-valoració amb una crítica constructiva.

    -Filladelvent-




Bé, sembla que la filladelvent és la primera atenta que es desperta!

Resposta immediata, d'un dels seus alter-egos.




    El meu primer comentari
    anamariagallardo | 27-01-06 | Valoració: 10
    Tinc que dir que la perfeccio no existeix, per lo que hem de determinar a que donem un 10. Quan dono un deu es perque per mi es lo millor que he llegit. Aquest es el cas. M'omple i em buiden les paraules de mvidal




I coses tant divertides (sobretot pensant que és ell mateix qui es comenta, com veurem més endavant!) com:




    Em dic Berrta i haig de dir una cosa. Si jo pogues dir tant en tant poc la vida em seria molt mes senzilla. No se qui ets, ni si ets dona o home, suposo que dona per com escrius, encara que tens un altre poema que em desconcerta que parla de putes... no se, no obstant fa molt que no llegia quelcom tant motivador




Dia 27 de Gener:

El 27 de Gener porta: 48 comentaris, 4000 lectures, 46 vots i ja és el més valorat de la web (9,79).

Observeu, cosa curiosa, però ja prou determinant, que en tres dies ha tingut 4000 visites a un poema. Això és clarament impossible d'aconseguir sense un programa que ho vagi fent, o sigui un programa que el que fa es anar visitant repetidament la pàgina en qüestió.

I més comentaris:




    El millor poema de lo que portem d'any!!!
    Enricirici | 27-01-06 | Valoració: No valorat
    Cada dia llegeixo uns 20 o 30 poemes dins aquesta web i mai opino... aquest es el millor poema que he llegit en els ultims dies. Vull mes de tu mvidal.. i se que els demes tambe. Qui ets? Tens algun llibre publicat. Omple el teu perfil ja!!!!




Observeu la coincidencia amb el nom d'un escriptor conegut! També es comenta amb el nom CarmeAngla (gairbé idèntic a Carme Dangla, autora de la web).

O bé




    Meravellos
    claudiblau | 27-01-06 | Valoració: No valorat
    Crec que el problema que alguns comentaristes estan destacant de que mvidal no es gaire prolific, ja que nomes hi ha dos poemes seus es que el nivell d'aquest es tant alt que deu ser molt dificil arribar dos vegades en tant poc temps. Suposos que els poemes magistrals s'han de pair a foc lent. Insuperable per la meva modesta opinio.





Mentrestant veiem que els seus "autors preferits" són els primers de la llista dels autors de la web, més els autors més llegits, i ell mateix!!!!!!!!!


Al fòrum comencen a haver-hi reaccions:

El primer:




    Què "Cachondo" l'mvidal aquest!!! - David Gómez Simó 27-01-2006 18:13
    Suposso que no voldrà fer-nos creure que tots aquest que el comenten com a lectors, sense escriure res, son reals?.

    Té gracia, la seva broma.







    RE: Què "Cachondo" l'mvidal aquest!!! - Maurici 27-01-2006 18:26
    Hi he donat un cop d'ull, i si, fot una pudor a socarrim que es nota des de la lluna...

    Ja s'ho farà!




I la brideshead, l'angie...

Seguidament:




    Que ha passat amb el mvidal¿ - Equinozio 27-01-2006 21:39
    Això que és el joc de fer el capullo¿ No entenc com una persona obte 48 comentaris tenint només dos relats i a més a més que els vots son d'un % molt alt de lectors, cosa que sovint tampoc passa gaire...

    en fi un dia que tinc temps per mirar i em trobo gent aburrida... perquè sincerament no crec que el relat valgui 9.92 de nota...

    fa gaires dies que està per aqui¿

    gràcies

    equinozio




El Jeremies s'adona que no surt a la llista d'autors. Això ja ens hauria haver fet sospitar a tots, però clar, sabem cada quan s'actualitza la llista?

Comenten també el tema de la CarmeAngla, que surt a la llista de més valorats. La Yaiza aventura una hipòtesis:




    simplement... - Yáiza 27-01-2006 22:34
    ...es tracta de tenir moooolts amics, donar-lis l'adreça de RC i demanar-lis que et comentin i et vagin posant deus. Aquesta és la manera més fàcil d'arribar a "els més valorats" amb només dos poemes. Ha trigat menys de dos dies a ser un dels més valorats, deu ser un récord...




Dia 28 de Gener:

El 28 de Gener la gent es comença a emprenyar:

L'Anna li posa un 1, altre gent ho fa. Surt de la llista de més valorats.

Ell es manifesta per primer cop en un relat de la Merihann (Me'n vaig):




    SOC MVIDAL
    mvidal | 28-01-06 | Valoració: No valorat
    No se que voleu dir amb tot aixo. La veritat es que no es posible introduir diversos usuaris si nomes tens una compte de correu pero si sou mes feliços aixi ja esta. No conec qui escriu sobre aquest petit poema. No soc poeta ni ho pretenc, vaig fer una prova i el vaig disseminar amb molta força. Poder vaig enviar el poema a 300 persones i alguns han opinat en pocs dies. No trovo res trampos en aixo. En tot cas sento les molesties.

    AUTOR DE UN NEN MORT




Una tal marinas escriu al fòrum:




    EI, Colla de Creguts! - Marinas 28-01-2006 13:52
    Deveu ser tots mol bons, fantastics escriptors, que tenen tot el dret del mon a decidi si algú ha jugat brut, com he lleigit per aqui, o si algu vos ha criticat i no ha estat del vostre agrat.
    Deixe-vos de mirar el melic, que aquesta es una web lliure i ober-ta a tothom.
    Que pot-ser no en tenie prou amb el forum per dir totes les bestieses que vulgueu?.
    Apa dons, ilustres erudits de la ploma, Adeusiau.




I el Jeremies respon dient que s'hauria de controlar les IP's... ell ja ho tenia molt clar, tot!

Mentrestant, el contingut del "poema" de les "putes" ha canviat per la següent frase:

Censurat el contingut pel Sindicat de les Putes.

Ningú sembla adonar-se'n, i segueix tenint comentaris!

Dia 29 de Gener:

La filladelvent comenta al fòrum:




    Jo he rigut molt... - filladelvent 29-01-2006 23:28I
    és que aquests nous lectors que tenim per la web tenen molta gràcia...

    I si no fixeu-vos en la profunditat de les seves paraules!




I segueix posant exemples de comentaris al poema del nen mort, alguns que ja em vist, altres també prou divertits.

"Un nen mort" ja té 77 comentaris, i està tercer a la llista de més comentats, 50 vots i està primer a la llista de més votats. En resum, el poema apareix a totes les llistes que surten a la portada de la web, algunes d'elles inversemblants com la llista dels més votats, que sols es fa servir pels concursos i encara.

Dia 31 de Gener:

La discussió s'ha començat a estendre per la web. N'hi molts, però, que no s'han enterat de res. Alguns, principalment dos autors que passen per ser els més crítics amb el "sistema", tot i tenir textos i poemes destacats per l'editora i aprofitar-se tot el que poden d'una web que, deixeu-m'ho dir, els permet publicar sense demanar-los res a canvi, alguns, deia, comencen a defensar a mvidal. Això sí, cadascú amb les seves paranoies particulars. Hi ha per exemple el Carles Rebassa amb un comentari al nen mort:




    Carles Rebassa | 31-01-06 | Valoració: No valorat

    Ja sabem quin peu calcen els tedèums i les beates de torn de la Catalunya confessional. Ara mateix acabo de llegir el teu poema (l'he vist al coi d'apartat "més comentats") i estic molt content d'haver-lo trobat. Tant l'un com l'altre. El poema sobre les putes, que tant escandalitza adolescents i vells i velles, m'agrada, segueix una tradició que poetes d'aquí com Joan Brossa, Enric Viladot, Joan Palou o Josep Albertí han difòs a l'esgarrotada cultura catalana. El Nen mort m'encanta. Crec que era Jaume Vidal Alcover que comentava que allò que més li agradava de Baudelaire era la capacitat que tenia de fer un poema bo a una carronya. Això no és una interpretació ni una anàlisi, sinó un intent de donar cobertura "científica" a la qualitat del teus textos. Espero que en publiquis més. Espero també que aquest excés de beaturia i falsedat t'animi a fer-ho.




Perdoneu que ho digui, però està fotent la pota fins a dalt de tot!

Dia 2 de Febrer:

El 2 de Febrer li publiquen un tercer relat: "Abric de fusta". Un dels seus alter-egos comenta: "sinzerament es un dels poemes mes delicats i impactants que he llegit mai. Crec que ets un/a poeta magnific/a. Felicitats de tot cor i espero la teva propera composicio amb deliri..."

I autors com: Carles Rebassa, silvia_peratallada, donablanca, Capdelín, marta pascual llorens, li comenten elogiosament. Només boigboig li fa una crítica literaria, a part de queixar-se del seu comportament. Al cap de poc, ell mateix es justifica posant un autocomentari repetint el que ha dit al forum (vegeu més endevant) i un alter-ego seu diu: "No mes per molestar als descreguts" (per cert, aquest assegura ser "profesor de literatura" en les seves pròpies paraules) i el defensa. Una lleugera crítica literària i ja treu la caballeria!

Dia 7 de Febrer:

I el 7 de Gener un quart escrit: "Tinc un raig de sang". Només un comentari. Del Carles Rebassa. Preguntant-se on són els altres dos poemes....(vegeu més endavant).


El 7 de Gener, la cosa ja no s'aguanta. El boigboig escriu al fòrum:




    Sobre trepes i els que els donen suport. - boigboig 07-02-2006 23:21

    Ja sé que el que vaig a dir potser serà una mica polèmic, però m'he quedat absolutament sorprés aquestes últimes setmanes per tot l'afer del "nen mort" i mvidal, i ja no em puc mossegar més la lleng
    ua!

    Realment, no entenc com hi ha autors "consagrats" d'aquesta web que li donen suport d'una manera escandalosa, si no és que els agrada la polèmica (o fins hi tot en són els promotors). Autors que deuen, crec jo, molt a l'existència d'aquesta plana, doncs han tingut lectors que els han estimulat a escriure, han conegut a gent que probablement no haurien conegut, etc etc.




I segueix posant alguns dels exemples que ja he dit més amunt. La següent part del seu missatge és la que té més suc, per mi. Primer explica les raons per a considerar-lo trepa, o com ell mateix diu, estafador.




    Em direu: que ha fet el tal mvidal que sigui considerat un trepa per part meva? Bé, trepa potser no és la paraula adequada per definir-lo, i em venen al cap paraules més dures (potser estafador?); com dirieu d'algú que amb males arts procura ser en totes les llistes de relats i d'autors que surten a la primera plana? Perquè no em puc creure (dec ser un descregut) que algú pugui tenir en tant poc temps un relat amb gairebé setmil lectures, amb 54 vots (vots?), amb 80 comentaris. Un relat que, perdoneu que sigui sincer, no és una merda, però deu estar una només miqueta per sobre de la qualitat mitjana de la web. Per no dir res dels altres relats!

    A més altres indicis ens poden portar a sospitar que encara hi ha més brutícia en tot el tema: com és sinó que tots els que han criticat d'alguna manera a aquest autor han acabat tenint comentaris de lectors amb puntuació de 1? Casualitat????

    Així que com a autors d'aquesta pàgina, i davant algú que fa el que ha fet el mvidal, que hem de fer?

    Jo veig varies opcions:

    1. Donat que algú egoistament ha aprofitat les eines que li proporciona el sitema per pujar al capdamunt, intentem fer tots el mateix. Tonto l'últim! Suposo que aquesta deu ser la via preferida dels "anarcos" de la web, tot i que a mi em sona a capitalisme salvatge (vaja, no veig la diferencia).

    2. Donat que algú ha trencat, d'alguna manera, les regles de la nostra comunitat, ignorem-lo, renyem-lo si cal, per tal que s'adoni que amb aquesta actitud no s'integrarà a la comunitat. Doncs només mostrant clarament que les actituts totalment egoistes no donen cap resultat es pot aconseguir que no estem en guerra permanent.


    Per això demanaria que, o bé el propi "autor" desmenteix amb paraules i amb fets (per exemple demanant a Omatech alguna solució), o bé nosaltres mateixos preguem alguna actitud ferma davant d'aquests fets (potser demanan a Omatech que faci alguna cosa al respecte).

    Perquè el que és jo, si la web segueix "degenerant" així, cada cop tinc menys ganes de participar-hi (vegis la següent intervenció meva al fòrum).




I es desencadena la polémica: Hi ha els "antisistema" que veuen a tot arreu "mans negres" i reprimidores... quan de fet hi ha una persona que ens està prenent el pèl. Per exemple: Daniel N., silvia_peratallada, Carles Rebassa, ....

Cap d'aquests sembla adornar-se de la magnitud del que està passant: algú està atacant la web amb males arts, molt males arts.

Dia 8 de Febrer:

El 8 de Gener, el propi subjecte desmenteix tot, i clar, certa gent el creu. Explica una història ridícula que ell és cap d'un departament, amb molta gent al seu càrrec, per tal de semblar una persona respectable, que a més han muntat una tertúlia literària de més de 50 persones, que molta gent del seu "departament" ha penjat coses a la web gràcies a ell. Tot mentides.

El millor, la última frase: "No mes m'agradaria que no hi hagues tants prejudicis ni tanta mala fe. Jo no la he tingut."

Però varia gent el creu, clar. Pivotatòmic, per exemple, el defensa. Us poso tot el seu text, perquè em sembla a mi que va directe a el tema que ens interessa: si és o no censurable utilitzar tots els mètodes a l'abast de un per a donar a conèixer la teva obra. És una rèplica clara a la postura del boigboig, expressada més amunt.




    Osti, en quin jardí m'estic fotent! - pivotatomic 08-02-2006 11:50

    Tot i que l'experiencia recent em diu que calladet estic més maco, no puc estar-me de donar la meva opnió en aquest merder que ens hem muntat...

    I la meva opinió és que, malgrat em pugui fotre una mica, crec que el companyer mvidal té força raó!

    M'explico

    Disseminar els relats no és pecat. És una opció que et dona la pàgina i, al meu curt entendre, una forma de fer-se autopropaganda tan legítima com entrar al forum i fer un d'aquells "per favor, llegiu-me" que ja són un clàssic al barri. La única diferencia, si ens posem estrictes, és que disseminar ha demostrat ser molt més efectiu (especialment, si s'és director de departament...).

    A mi, paradigma de la modèstia i gens sospitós de voler ser tan llegit com el que més, em pot fotre veure com algú, en una setmana i amb un sol relat (que, a sobre, no m'agrada gaire, vull dir-ho sense cap mala llet però amb tota sinceritat) aconsegueix gairebé tantes lectures i comentaris com els que he acumulat jo treballosament en més d'un any de publicar a RC... Però aquest és el MEU problema. (I és una opinió totalment discutible, eh?)

    I si el que ha fet el company mvidal en realitat és autovotar-se, i autocomentar-se, i autollegir-se (tot un exemple d'onanisme relataire ara que ho penso)... doncs, en aquest cas, aquest seria el SEU problema. S'estaria enganyant a ell mateix i allà ell i la seva salut mental.

    Com que no m'agrada pecar d'ingenu, tinc clar que tots sabem que estar entre els destacats a la pàgina d'inici comporta aconseguir moltes més lectures i, suposo, per aquí ve l'emprenyamenta. El "mvidalgate" potser ens ha de fer reflexionar sobre què cal destacar a la pàgina (a mí, per exemple, em semblaria molt més just si totes aquestes classificacions d'autors més llegits, valorats i votats es fessin sobre els darrers 30 ó 60 dies, més que res pq així deixarien de ser classificacions inamovibles o casi, com fins ara. Pel que fa a autors més prolífics i votats, jo les canviaria directament, pq m'aporten ben poc...).

    Particularment (i això és una opinió molt personal, com tota la resta d'aquesta insoportable parrafada amb que us estic castigant) no em sento ni estafat, ni perjudicat, ni ofès, ni... res pel company mvidal. Si és cert que desplega aquesta activitat literària que diu, més aviat el felicito. I li dono la benvinguda a ell i als altres relataires que diu haver portat a la pàgina, a més del meu reconeixement per la seva tasca de dinamització de RC.

    Pel que fa als seus mètodes d'autopromoció... em són totalment indiferents. Cadascú és cadascú i cada qual se sap lo seu. Només espero que aquest departament del que és cap sigui el de marketing, pq això voldrà dir que el company mvidal és un tot un mestre en el seu negoci.

    Queda pendent la qüestió de si, a més de saber-se vendre, sap escriure... Però això ja ens ho anirà descubrint poc a poc, no?

    En fi, aquesta és la meva opinió... que a dia d'avui em sembla que es cotitza més aviat a la baixa. Però mira, com que no tinc gat per a pentinar...

    Una abraçada urbi et orbe





Certament, la seva opinió cal tenir-la molt en compte, doncs no és la postura dels antisistema (ja sabem que el Pivotatòmic és més aviat "sistema", oi?), però defensa l'actitud que en principi defensa el mvidal. No jutgeu el que diu a posteriori, un cop sabut que mvidal feia servir males arts "il·legals" per aconseguir el seu objectiu.

A més del pivot, xVi i el propi boigboig sembla que el creuen, però amb més reserves....

Però la Conxa Forteza no cau a la trampa: "mos prenent el pèl", diu clarament en un missatge al fòrum.




    Crec que vos estan prenent el pèl de mala manera - Conxa Forteza 08-02-2006 14:09

    1) encara no ha donat cap explicació perquè hi ha comentaris en nom de relataires lleugerament modificats. Com Enricirici i carmeangla.

    2) no surt a la llista d'autors

    i lo més gros, com pot modificar els seus relats? fins ara cap ho haviem pogut fer, era una cosa que s'havia parlat amb Omatech, però de moment cap de nosaltres ho podem fer.






En contra del que podria semblar, quan està a punt de convèncer a molta gent que ell no ha fet res de dolent, i que la seva història podria ser certa, passa una cosa que capgira tot el tema de nou. I ell mateix es cava la seva pròpia tomba!

El propi mvidal anuncia al fòrum que ha canviat el text de nou del relat de "les putes", i de cop es fa el silenci. Si està fent això, que ningú pot fer, tant innocent no pot ser, oi? (observeu que ja hi havien indicis claríssims de tot però encara hi havia molta gent potser pensant: si escriu poesia no deu ser "tant dolent").

La mirna declar clarament al fòrum:
Cal una actuació decidida. I en un sentit clar.
No penseu que tot això ja passa de taca d'oli?
Ja està bé de tant rifament!

El Jeremies diu que farà boicot als relats del subjecte, l'instants li fot canya:
"xavalin em sembla a mi que la sinceritat amb tu mateix brilla per la seva ausència. El poema d'un nen mort no té ni calitat de denúncia social ni calitat literària, i potser si que molt de piloteig per part del teu departament que ha demostrat no tenir els ovaris o collons necesaris per a ser-te sincer."

El subjecte es defensa, fins i tot arriba a dir que deixarà d'escriure, que està cansat de la polèmica. I el més bó, un dels seus alter-egos surt en la seva defensa, dient-li que és molt bó, i que escrigui!

Un altre alter-ego surt avisant que han esborrat dos poemes del mvidal. I, entra en escena el Bruixot, que li contesta: "En tots cas t'hauries de preocupar dels teus relats. Des de quan fer una mala traducció d'un relat d'un altre es considera un relat original?" I posa la prova a sota. El relat en qüestió era un plagui descarat d'un text a la web.




    Perdona "noia" - Bruixot 08-02-2006 17:41
    però el mvidal esta entrant a la web fent servir males arts, sinó com t'expliques que fos capaç de
    modificar els seus propis relats? Així que els responsables de la web el deuen haver fet fora per ser un perill i per males arts informàtiques, com ja s'ha fet altres cops.

    En tots cas t'hauries de preocupar dels teus relats. Des de quan fer una mala traducció d'un relat d'un altre es considera un relat original?

    Vegis:
    "link del relat"
    que és una traducció mal feta d'un article sobre Sylvia Plath
    (de fet sembla feta amb traducció automàtica, de les castellanades que hi ha).

    En resum, deixeu ja d'enterbolir el bon funcionament de la web

    Un autor que està començant a perdre la paciència.



(he tret els links que hi havia, que, de fet, ara ja no funcionen).


Ell/a s'intenta defensar, però es nota atrapat. "em moro de vergonya...", diu. I explica com es fa per editar un text ja publicat, dient "tothom sap que...". O sigui, el subjecte havia descobert un forat del sistema i l'estava aprofitant vilment tota l'estona.

El Jeremies acusa clarament a algunes de les alter-ego: "Us heu fixat que "guapes" són...", diu. I el Bruixot comença a informar el fòrum de tots els noms que ha fet servir el tal subjecte, posant textos que eren burdes copies, traduccions, etc. etc... No repetiré aquí tota la investigació, exemple del que un pot fer amb paciència, imaginació i google! Però si ho voleu veure podeu consultar al fòrum:

Mireu això si voleu veure més cosetes


El pseudo, que encara no s'entera, posa el que seria l'últim text d'un autor de la web defensant-lo:




    Cacera de bruixes. - pseudo 08-02-2006 19:41
    Perdoneu, però em sembla que això ja s'està convertint en una cacera de bruixes!

    Crec que molts usuaris estem aquí amb els mateixos proposits: Gaudir escrivint i llegint.

    Si algun usuari té multiples contes o si algun usuari es puntua a si mateix, no ens hauria d'importar tant.

    Com a molt si veïem algún forat per on es pogui fer mal ús de la web avisar-ho als administradors. (Per exemple, que només es pogui tenir un compte d'usuari per correu electrònic, que només es pogui fer una votació al mateix relat desde la mateixa adreça IP...).

    Tot i això crec se n'està fent un gra massa...

    Salut!




Però seguidament s'adona del seu error, i rectifica.

El punt final el posa el Bruixot: desemmascara a l'última que quedava, l'únic dels alter-egos que tenia uns quants comentaris, ja que havia "publicat" un parell de relats eròtics, directament copiats de una pàgina web de relats eròtics.

A partir d'aleshores ni mvidal ni cap dels seus alter-egos tornen a aparèixer per la pàgina. I Omatech comença a esborrar els relats plagiats descaradament.


Conclusions

Bé, no voldria allargar més aquest relat que al final ha quedat com una novel·la de misteri. Només voldria que els que heu arribat fins aquí ho fessiu servir per reflexionar sobre la web, i, perquè no, sobre molts fets similars que passen tant sovint a la societat "normal". Des dels capitalistes desaforats que consideren que tot el que no sigui il·legal és lícit per enriquir-se, fins els que consideren, des de l'altre punt de vista, que el que surt fora de la moralitat majoritària hauria de ser censurat, denunciat i, si és possible, castigat amb duresa. I que consti que he dit il·legal. Perquè tota la polèmica es va acabar quan es va descobrir que feia servir mètodes il·legals en el seu benefici.

Les respostes no són senzilles. I si creieu que ho són, segur que esteu molt equivocats. Doncs al cap i a la fi, aquestes preguntes les han estat discutint des del principi de la humanitat com a tal (o sigui, com a societat).

Comentaris

  • TOT VA SORTIR COM ESPERAVA[Ofensiu]
    Marc Vidal | 14-09-2006 | Valoració: 10

    Gracies a tots per col.laborar en l'experiment sociològic que vaig posar en marxa el seu dia. Ara tots sou personatges de la veritable historia del MVIDAL. Quina contradicció, no?

    Records

  • És curiós ...[Ofensiu]

    això de saber tot l'entrellat del cas. Jo només em vaig enterar a mitges, quan va sortir el missatge que deia que era cap de secció, però com que no sabia de que anava la cosa no en vaig fer cas, a més, estava en una epoca bastant ocupada a l'institut i ja tenia prou plroblemes allà com per estar al dia del que passava aquí.
    De totes maneres, m'ha agradat molt aquest text, t'hi has esforçat en resumir tot el cas, i això té molt de mèrit. T'ho has treballat de valent.

    No t'aturis

    Juseph

  • Jo, bàsicament...[Ofensiu]
    Carles Rebassa | 03-05-2006

    ...trobo que això d'MVIDAl és fer-ne un gra massa. Si no hi hagués aquesta beneitura de puntuacions i rànquings això no passaria. Salut! I gràcies per anomenar-me "antisistema", m'agrada. Dormiré pla, anit.

    Carles

  • M'ha agradat..[Ofensiu]
    Equinozio | 02-05-2006

    ... descobrir tot l'entramat d'aquesta història. Moltes gràcies perquè a mi em feia un pal impresionant... jejejej

    Equinozio

  • Moltes gràcies[Ofensiu]
    kukisu | 23-04-2006

    per aquesta informació, Gustau.
    Normalment no acostumo a assabentar-me d'aquests detalls. Només em sap greu que enterboleixin aquesta web estimada.
    Personalment, no acostumo a valorar els relats perquè considero que de vegades pots ser molt injust amb les persones que comencen i tenen la il·lusió de ser llegits, sobretot si són molt joves.
    A tot arreu pot haver-hi aprofitats i espabilats, però una flor no fa estiu!

  • Una Web , una comunitat, una llei.[Ofensiu]
    blaumar | 22-04-2006

    Si RC és una Web per difondre el Català , ens em de felicitar per que ha estat capaç de conrear tota mena d'herbes.
    Si la Web es per promoure l'escriptura de qualitat , aleshores falten mesures de control i sobra democràcia. Obviament no podem demanar a Omatech que defineixi que és qualitat però redefinir l'espai conegut per "l'editora" per que permeti esbrinar el s criteris , les recomanacions. (Com a l'escola)

    Si el que som és una comunitat cal que de forma democràtica identifiquem que volem com a tal, més ennllà de la pau al mon i promoure el Català. Potser descobririem que volem compartir experiencies, sesibilitats que en el mon real no tenen mostrador. Potser mols de nosaltres sols volen jugar!.
    Aleshores caldria redefinir els objectius de la comunitat i escriure un contracte social.

    Potser alguns marxarien, pero això ja passa ara.

    El darrer pas i que sovint és el primer quan un simplement obre una web per promoure certs objectius, és detallar una llei.

    Personalment, m'atrau la vanitat de saber-me llegit. Però escriure segueix sent un acte intim que fará acabar a la bassa la majoria de les meves paraules.

    No obstant desde que llegueixo en aquesta web me'n adono de que soc més exigent amb el que escric, per tant RC promou la qualitat -o al menys ho intenta en el meu cas-, pagant el petit preu de mercadeix de comentaris i vots.

    també me'n adono de la quantitat de gent que escriu i sent amb paraules que em nodreixen i m'ensenyen. I parlo de adolescents, d'autors "consagrats" per les estadístiques o de desconeguts.


    Lamentaria que cap llei retallés aquesta varietat.
    Així que jo voto a menys estadístiqes i a cap llei.
    Voto per una editora més prolífica en gustos i criteris. Potser podriem comvidar proffessors de literatura o escriptors de renom , i anar variant.

    Bé. Ja he xerrat prou!, sols agraïr a en gripau la tasca poc agraïda de fer de mirall.

  • Aberració[Ofensiu]
    helena | 22-04-2006


    M´he quedat de pedra.

    És deshonest tot aixó,

    el que més dol,

    és constatar que en una web seriosa,

    també s´hi estigui exposat.

    De fet, patétic, és l´adjectiu que més escau a

    aquesta penosa situació.

    Encara, que els qui s´autoenganyen,

    mai surten d´ells mateixos i encara menys

    s´enriqueixen ni gaudeixen de la veritable

    literatura.

    A mi em seria útil tenir una llista amb gent poc

    ortodoxa, basicament perque si és una

    informació contrastada, jo ja no em molestaria ni

    a llegir-los encara que estiguin en els top ten.

    Gràcies, a partir d´ara aniré amb més compte,

    per si de cas, i per no fer "el primo", jeje.








    helena.

  • quan una persona ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 22-04-2006

    entra per la porta del darrera d'una plana i fa i desfà, la seguretat de la plana està en perill, no crec que això del MVidal fos una brega de pati de l'escola, crec que per Omatech va ésser una cosa més seriosa, res que veure amb l'altre cas que anomenes.

  • Quina matada![Ofensiu]
    qwark | 22-04-2006

    Mitja hora parlant dels culebrots (és aquesta la paraula normativa?) del Fòrum!

    T'he de dir que el meu ego s'ha ressentit de no haver participat en aquesta baralla de pati de col·legi que tu has aconseguit promocionar fins al nivell d'Història de la web.

    En el seu dia crec que no ho vaig esmentar, ni tampoc ho va esmentar ningú, ni ho has recollit tu ara. Però existeix un antecedent històric (molt semblant) del cas mvidal. També va argumentar - quan se'l va acusar de trampós - que treballava en una empresa molt gran i aconseguia milers de lectures escampant RC pel món. És curiós, acabo de veure que ha publicat un relat aquest any.

    Bé, seguirem atents a les retransmissions del reporter de RC.

  • sips![Ofensiu]
    kispar fidu | 22-04-2006

    deu ni dó el xou que va haver-hi amb aquest "autor"! Va ser un drama total (tot i que s'ho mereixia! perquè vaya merder que es va montar ell solet...)

    Sembla mentida com algú pot dedicar-se a ennegrir un espai com aquest, on la gent sense cap benefici (més que el moral) expressa allò que sent i intenta comunicar-se...

    No m'he llegit tot el teu article, ja que els 32 minuts m'han matat un xic, i que moltes intervencions d'altres autors/es ja les havia llegit en el seu moment... però has fet un bon resum i recull de tota la història al complert...

    apali, que continuï igual de bé la teva recerca en temes del web!

    que vagi bé,
    ens veiem per aquí,
    Gemm@

  • uale![Ofensiu]
    AnNna | 22-04-2006 | Valoració: 10

    com mola xD

    me n'havia enterat una mica, però no del tot! que fort...

    si és que la gent s'avorreix....


    aiix...

  • més criaturada ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 22-04-2006

    va ésser un dels anti-sistema, perquè em vaig queixar del mVidal tot d'una pel fet de escriure comentaris en nom d'un altre relataire, em va castigar posant 1 als meus relats, jo me'n fot de la puntuació, però de 9,67 em va fer passar a 9,45, si això li arriba a passar als d'ego fràgil els agafa un cubricor i hem de correr a urgències ...

  • Sóc un ficapotes, pero bé...[Ofensiu]
    pseudo | 22-04-2006

    Sobre en pseudo que no se'n entera...
    Per algú que accedeix al forum de tant en tant és impossible llegir totes les suposicions.

    També trobava que el tema va provocar molt d'enrenou. Crec que si els problemes es resolen de manera discreta no cal tant d'alderull...

    Trobo el fet d'autopuntuar-se o copiar relats com una criaturada.