Sobre les puntuacions a RC: Informe tècnic

Un relat de: Gustau El Gripau

Us envio avui un informe tècnic sobre com funcionen les puntuacions a Relatsencatalà (RC), i la seva possible incidència en el comportament de la comunitat. No hi busqueu una valoració subjectiva sobre la seva conveniència ni sobre el seu possible mal ús, a part d'algunes consideracions finals. D'això ja n'he parlat en el primer informe una miqueta, i potser en parlaré més extensament en un futur.

Tot i que podeu creure que no val la pena parlar-n'he més, l'observació de les converses al fòrum i dels comentaris als relats, sobretot els dels autors que en algun moment han estat a la llista de més valorats, ens fa adonar ràpidament que és un tema de discussió habitual.

Primer, cal entendre bé com funciona la puntuació d'un autor, que a la pràctica és la que importa, ja que la puntuació d'un relat acostuma a ser poc significativa. Tot i això, volia fer una breu consideració sobre la puntuació dels relats.

Donat que, com ja sabeu, jo tinc un relat publicat a la web, podem veure el funcionament de la puntuació només observant el meu relat: dels 27 comentaris que tinc a aquest relat (val a dir que és una quantitat considerable, tenint en compte que sols han passat 12 dies des de la seva publicació), només 4 em puntuen el relat. Aprofito per dir que aquesta mitjana és molt baixa, probablement donada la naturalesa pròpia del relat, que molta gent a interpretat com a crític amb el sistema de puntuació. El que anava a dir, de les 4 puntuacions, en tinc (al dia d'avui) tres amb un 10 i una amb un 8. Si fem la mitjana d'aquestes puntuacions, o sigui les sumem totes (38) i dividim pel nombre de puntuacions (4), obtenim la nota final del relat: 9'5.

( Un breu comentari sobre els càlculs fets: les puntuacions a RC només tenen dos decimals, així que sovint cal arrodonir el resultat per tal que tingui dos decimals. Suposo que apliquen les regles de arrodoniment habituals, o sigui que, per exemple, entre 9'766 i 9'775 s'arrodoneix a 9'77. )

Observeu que un relat que tingui, diguem, deu comentaris, alguns crítics, però només una valoració, el relat tindrà aquesta valoració. I si és un 10, el relat tindrà un 10. Per això dic que les valoracions dels relats són poc significatives.

Anem a explicar les valoracions dels autors. En principi funcionen de la mateixa manera, però amb una petita diferència, que a la pràctica fa molt més interessant tota el tema.

Com es valora un autor a RC? Bé, aquí he hagut de fer alguna suposició, doncs no està explicat clarament enlloc a la plana inicial de la web, i potser ho està en algun relat que no he sabut trobar. Però la suposició fa que els resultats obtinguts quadrin perfectament amb les dades, i per tant no podem fer més que donar-la per bona (si algú sap que aquests càlculs no són correctes, li agrairé que m'ho digui!).

Inicialment un autor té un 5. Però a menys que algú li valori algun relat surt com a no valorat. Després es va fent la mitjana entre totes les notes que et posin (i el 5).

Així, si algú et posa un 10 i només tens aquesta nota, la teva nota final és:
(10+5)/2=15/2=7'5.

En el meu cas:
Puntuacions=3·10+8+5=43.
nombre de notes= 5. (comptant, clar, el 5 inicial).
Per tant
nota del autor=43/5=8'6

Observeu que, què necessitem per sortir a la llista de més valorats? Avui (15 de Gener del 2006) surten a la llista gent que té un 9'75 (n'hi ha 6 amb 9'75 i a la llista de tots els autors n'hi ha exactament 6 amb 9'75...).

Imaginem que només ens posen 10 a totes les notes. Suposem que tenim n notes. Així cal resoldre l'equació:
(5+10n)/(n+1)=9'75.
Per tant
5+10n=9'75(n+1).
Per tant
0'25n=4'75.
D'on
n=4·4'75=19.

Sorpresa! Només que tinguem 19 puntuacions de 10 (i cap de més petita) ja tindrem un 9'75 i podrem sortir a la llista de més valorats!

Clar que si hi arribem així segurament no durarem gaire a la llista. Un cop surts a la llista de més valorat potser un té més lectors, però també són més crítics. Clar: es suposa que ets un dels sis millor autors de la web! Per tant és fàcil que et posin una nota més baixa si no els agrades gaire, sobretot pensant que la seva nota tindrà una incidència directa en el fet que surtis a la llista. Així que segurament obtindràs una nota de 8 o 9, si tens sort. O un 6, sí et volen fer baixar (estic suposant que escrius una mica bé, ja que sí no et posaran un 4 o un 1 i baixaràs encara més ràpid!).

Per exemple, si tens 19 valoracions de 10 i una de 9, la teva nota és 9'71.
Si tens 19 valoracions de 10 i una de 6, la teva nota és 9'57.
Si tens 19 valoracions de 10 i una de 4, la teva nota és 9'48.
I si tens 19 valoracions de 10 i una de 1, la teva nota és 9'33.


Fórmula en general: Suposem que tens la nota x, i t'han posat n notes. Si ara et posen la nota p, quina és la nota que obtindràs?
Nova nota= r·(n/n+1)+p/(n+1)=(r·n+p)/(n+1).

Així, si tens molta gent que t'ha posat nota, per exemple 50 notes, i tens un 9'75, et serà difícil baixar o pujar la nota:
Si ara et posen un 1, el pitjor cas, tindràs com a nova nota
(9'75·50+1)/51=488'5/51=9'58
Si ara et posen un 10, el millor cas, tindràs com a nova nota
(9'75·50+10)/51=497'5/51=9'755=9'75
(a la pràctica tindràs un 9'76 pel que comento més avall)

(Per cert, en aquest últim càlcul observem que per anar bé cal considerar les notes, com a mínim internament, amb més de dos decimals, o sinó tindrem problemes inherents a la diferencia entre fer un càlcul abans d'arrodonir i després arrodonir, o bé fer-lo després d'arrodonir).

Bé, després de tants de càlculs ja deveu estar marejats! Però encara volia explicar-vos alguna estadística que he fet. Us poso les dades referides al dia d'avui:


Dades (dia 15 de Gener 2006) Nombre d'Autors: 1598

196 No valorats. És un 12'27% del total.

89 amb més de 9'5. És un 5'57%

287 entre 9'49 i 9. És un 17'96%

281 entre 8'5 i 8'99. És un 17'58%

296 entre 8'5 i 8. És un 18'52%

205 entre 7'99 i 7'5. És un 12'83%

49 entre 7'5 i 7. És un 3'07%

157 entre 6'99 i 6'5. És un 9'82%

35 entre 6'5 i 5. És un 2'19%

3 per sota de 5. És un 0'19%.
(Són concretament: timis (que té un 3'45!), Barrufet (amb un 4'5) i cramseg (amb un 4'6). )

(Fixeu-vos que al fer públics aquests noms probablement les dades s'alteraran a partir del moment de publicació. D'altre banda, ja esta bé que per un moment surtin els autors menys valorats de RC. Tot i que realment per algun motiu estan en els menys valorats!)

Si penséssim les notes com al Batxillerat, obtindríem així que tenim

un 23'53% amb excel·lent

un 52% amb notable.

un 12'01% amb aprovat

un 0'19% de suspesos

un 12'27% de "no puntuats"

No està gens malament, oi? Més d'un 75% dels autors tenen un notable o superior, i, és clar, si tinguéssim en compte només els puntuats sortiria un 86%. Ja voldrien certs instituts (per no parlar de les carreres universitàries) tenir aquestes estadístiques. (Clar que ho tenen fàcil: només cal que facin com a RC, i deixar que les notes les posin els propis companys dels alumnes.)

Bé, no em voldria estendre més ni fer més càlculs. Només un comentari final, i aprofito per donar la meva opinió. Crec que, a pesar de tots els inconvenients que té el sistema de valoració, a mi em sembla que és un bon sistema: qualsevol altre comportaria la creació d'un jurat que poses notes, i, a part de saber qui voldria formar-ne part, la seves decisions segur que serien font de polèmiques constants. I amb aquest mètode un sempre té l'opció de valorar amb baixa puntuació un autor fins a fer-lo baixar de nota significativament... a expenses de rebre un mateix en les pròpies carns la represàlia.

Per cert, que ja hi ha un altre mètode amb un suposat jurat que promociona autors i relats: l'editora destaca i relatsencatala destaca. Així que d'alguna manera queda compensat. Tot i que més d'un es pregunta qui és aquesta suposada editora... però deixarem aquest tema per un proper informe, en que potser explicaré allò que he pogut anar descobrint (de forma quasi detectivesca).

El punt important és l'ús que es fa d'aquest número. I és clar que l'ús principal és el de poder sortir a la llista d'autors més valorats en la portada, el que pot fer passar-nos a ser molt més llegits (cal suposar que tothom qui posa relats aquí vol ser llegit, sinó no els posaria, oi?). Ens podem preguntar si és interessant posar aquesta llista a la portada de la web, i a totes les pàgines que un visita de la web. Jo sincerament, crec que és interessant que hi sigui, i potser una mica més que altres llistes similars que ja hi ha, tot i que pel meu gust la posaria més llarga i sols en la portada. Perquè, al cap i a la fi, aquest número, ens agradi o no, és de les poques maneres que tenim els lectors de la pàgina de fer que un autor que ens agrada a uns quants pugui ser llegit per més gent, i d'alguna manera ens representi de cara a l'exterior (permeteu-me que ara que ja sóc un autor m'identifiqui com a un membre més de la comunitat relataire!).

Espero enviar en breu un segon informe complementant el primer.

Gustau, el gripau impertinent,

15 de Gener del 2006.

Comentaris

  • cada cop més interessants els teus estudis. Encara que aquest pot ser usat per a actes gens nobles...
    però segueix sempre endavant cercant la veirtat.

    LEM

  • Està molt bé.[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 10-03-2006 | Valoració: 9

    Jo valoro positivament el criteri que fa servir Relats en català. En tot cas, és molt democràtic.

    Està bé que vegis qui et puntua baix, perquè si la puntuació fos secreta quins follons.

    Vull remarcar una cosa que no està de més: que a vegades, relats molt curts en longitud (posem no més de 25 línies) reben nous i deus, mentre que d'altres molt més llargs reben notes de notable per avall.

    La brevetat és una virtut, o bé s'hauria de saber recompensar el sacrifici dels autors que escriuen més?

    I ho dic, siguent un autor que escriu relats llargs i a vegades (en democràcia tot es pot dir) sento com si la gent, per impaciència, sobrevalorés els relats. "Lo que es llegeix en cinc segons, com que breu, és dos cops bo".

    És una opinió.

  • per quan[Ofensiu]
    filladelvent | 09-03-2006

    un nou informe?

    Tinc ganes de llegir-lo, ja... sincerament.

    -Filladelvent-

  • Un relat molt original,[Ofensiu]
    pseudo | 10-02-2006

    Però divergeixo en el tema de l'arrodoniment.

    Doncs això a mi sempre m'han dit que de 0 a 4, es deixa el nombre tal i com està (són un total de 5 digits), i de 5 a 9 (5 digits més) s'incrementa amb un el darrer decimal.

    A més a més... informàticament sovint s'utilitza l'arrodoniment per truncament. Fins i tot en els camps de mètodes numérics.

    Salut!

  • Hola Gus !, veig que ets de números i també les lletres tampoc s'et resisteigent :-)
    Ja et veig traballant per RC !!.
    Petunets Pilar.

    PS : La granota Gustau i la Peggy dels Teleñecos, son els meus preferits :-)

  • Gustau![Ofensiu]
    Gemma34 | 06-02-2006

    Al final et contractaran els d'RC. jejeje

    Gemma34

  • Carai![Ofensiu]
    kispar fidu | 06-02-2006

    Ets tot un detectiu tu, eh!!
    M'encanta la manera que tens d'anar deduint les coses i deixar-les caure així de cop, sense intenció d'ofendre, com qui no vol la cosa...

    Com pots veure, no t'he valorat, ja que fa un temps vaig optar per no puntuar els relats, excepte quan m'agraden molt i em criden tant l'atenció com per posar-los un 10 (o de vegades 9). Vaig optar per aquesta opció, ja que sovint em costava puntuar un escrit amb un número, i perquè enganyar-te, també em "dolia" puntuar per sota del 6... Així que abans de fer valoracions "excessives" vaig optar per no valorar normalment...

    La teva deducció sobre la nota de valoració dels autors, és totalment certa. Al principi aquesta nota inicial de 5 no s'utilitzava, i la nota era simplement la mitja de totes les valoracions rebudes per part dels lectors. Però farà cosa de varis mesos ja, que a causa de que alguns autors que s'iniciaven en el web sortien en els més valorats sols perquè algun amic o qualsevol lector els havia puntuat amb un 10; van optar per implantar com a primera nota un 5.
    Aquest procés va sortir explicat en el web, i de fet, diria que ha de rondar explicat en algun lloc encara... (quan acabi el comentari m'ho miro, i si ho trobo et poso l'enllaç...).

    Doncs bé, sols això, que trobo molt interessant la manera que tens d'estudiar les coses detall a detall sense oblidar cap petit esdeveniment. Cosa que em porta a preguntar-te: A què et dediques? (si és que no és del tot privat de saber, és clar...!) jejeje

    apa doncs, a l'espera de nous estudis a l'alçada de Sherlock Holmes!! jejeje

    que vagi bé!
    Gemm@

  • silvia_peratallada | 05-02-2006

    amb tant de número m'he marejat i tot... que som de lletres, homeeeeeeee, jejejeje

    realment, un bon treball!!!
    espero el proper!!!
    salut, relataireeeeeee

  • Interessant[Ofensiu]
    filladelvent | 21-01-2006

    Sí, aquest l'he trobat interessant sobretot perquè jo m'havia preguntat sobre les valoracions abans, i m'ha respost forces dubtes.

    Crec que els parèntesis que poses al relat són molt important i quasi més interessants que la resta:

    Ja voldrien certs instituts (per no parlar de les carreres universitàries) tenir aquestes estadístiques. (Clar que ho tenen fàcil: només cal que facin com a RC, i deixar que les notes les posin els propis companys dels alumnes.)

    És en aquests parèntesis on podem riure una miqueta, prendren-s'ho tot amb més calma, i entreveure la teva opinió, a vegades cínica, però en general força inteligent.

    Per cert, ja que em sembla que els ànims de superació a tu tampoc et falten, et diré que revisis el text fixant-te en els pronoms febles; no recordo ni on ni quin, però n'he vist algun d'incorrecte.

    Has deixat anar al mig del text que el teu pròxim estudi serà sobre l'"editora", i que és quasi detetivesc; vas aprenent això de com atrapar al lector i ser el més llegit i comentat... vaja, no sé si amb propòsit des del principi o no, però des del primer moment ja has marcat un camí en el que per força seràs llegit i comentat; potser per provocació, potser perquè és interessant... vés a saber.

    Et continuaré llegint.

    -Filladelvent-

  • Parametres[Ofensiu]
    T. Cargol | 16-01-2006

    A mi em sembla que el nombre de lectures total d'un autor i també aquest total dividit pel nombre de llur relats donaria una bona visió de l'interès de l'autor.
    (Ara bé, crec que es llegeix més relats que poesia)
    Igualment la proporció entre comentaris rebut/comentaris fets.
    Amb la puntuació, hi ha gent molt bona poc valorada i a l'inrevès. Però en general estic d'acord que és un indicador a tenir en compte.