Pregueu i no rieu, que això és una cosa sèria

Un relat de: M.Salles

No fa gaire coincidien en una xerrada organitzada per la seva fundació, l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i Toni Soler, artífex d'aquests programes d'humor com Polònia, Crackòvia i Vinagre, a la televisió; i Minoria absoluta, a la ràdio.
Pel que he llegit a El Periódico (no m'hi van convidar) l'expresident renyava Soler tot preguntant-li "¿Per què hi poseu el Papa si voleu fer una sàtira política? i li deia que el Papa no és l'imbècil que presenten. Vaja, ha descobert la sopa d'all! És evident que Mas tampoc no va cridant "Guapo! gràcies!", ni Maragall diu "Què cabroon!", ni Nadal està un dia sencer fent una entrevista, ni...

D'això se'n diu "paròdia".

Un cop més -i permeteu-me que ho escrigui en castellà-: "¡Con la Iglesia hemos topado!".

Seguint amb la xerrada Pujol-Soler, l'ex president li va dir a Soler que el Papa no fa política i, per tant, "no toca" que surti a Polònia. Vull aclarir per endavant que sento una gran admiració pel president Pujol, per la seva vasta cultura, la seva manera d'expressar-se, tot i que no puc dir que coincideixi en moltes de les coses que va fer durant el seus anys de govern (democràticament elegit, això sí). Però en aquesta afirmació... perdó, he sentit bé? Diu que el papa no fa política? Diria jo, senyor ex president, que aquí heu patinat una mica. Que el Papa no fa política? El Papa és el cap d'estat d'un dels estats més petits i influents del món. I un cap d'Estat és un home polític, fins i tot el nostre irresponsable rei d'Espanya -ep, no ho dic jo, que sigui irresponsable, ho diu la Constitució-.

Però no només això, l'Església, malgrat ho vulgui dissimular, és una estructura política que intenta influir en la societat per una via política. Quan el Papa exposa què pensa de la laïcitat, quan intenta dir què cal fer en l'avortament, o qualsevol altre tema social, no està fent política?
Al llarg de la història tots els papes han fet política... Han organitzat croades, han muntat tribunals inquisitorials funestos, han muntat policies. Fins i tot han fet polítiques culturals, creant una llista de "llibres prohibits" anomenada Index Librorum Prohibitorum, on hi van posar autors cabdals (sobre això, recomano un interessantíssim article del filòsof Jordi Llovet aparegut a El País, dijous 16 d'octubre de 2008).
Fins i tot ara, quan s'està intentant jutjar el franquisme, l'església fa política, intentat beatificar - corre cuita i de cop volta - 500 capellans franquistes.

Tot això no és prendre partir polític... No, i ara! Deu ser la meva vista, una mica miop, estràbica i astigmàtica, que no veu la realitat amb prou cura.

Bé, em sembla perfectament legítim que el Papa, com a home polític, aparegui a Polònia i que ens puguem riure amb la seva paròdia.
Què passa? No podem riure de l'església? Sembla que no. Woody Allen, fa poc deia que ens podem riure de tot. Fins i tot de l'11-S- deia ell-.

Tan de bo fos veritat.


Comentaris

  • Totalment dacord![Ofensiu]
    onatge | 26-10-2008 | Valoració: 10

    Si el papa no fa política, jo sóc monja... M'agrada el personatge que transmet en Toni Albà del papa. Encara és més, diria -i dic- que es queda curt. L'expresident com és que no se'n va recordar que aquest senyor -el papa- prohibeix l'ús del preservatiu i s'estima més que les persones morin de la sida...? Més encara prohibeix tota classe de sexualitat si no és per procrear...

    De l'esglèsia no m'interessa res i dels funcionaris del cel encara menys.

    Et desitjo que el teu cervell et segueixi dibuixant mots encadenats...

    Salut.
    onatge

  • Totalment d'acord amb vós ( o tú ) aescollir...[Ofensiu]
    Llem | 25-10-2008 | Valoració: 8

    Evidentment que el Sr. Ratzinger ( si erro el nom perdoneu-me ) és un polític. El Sant Pare per als catòlics...per a mí és un dirigent de l'estat del Vaticà.

    El que passa es que la seva elecció no es tan democràtica com la de la resta de polítics.

    I com a polític el Sr. Ratzinger pot, i per salut i higiene democratica, hauria d' entrar en tots els programes que es dedíquin a fer sàtira política.

  • Tens tota la raó, Alberich[Ofensiu]
    M.Salles | 23-10-2008

    Sí, reconec que volia posar alguna cosa en relació al favor que els fa a tots plegats Polònia, però finalment l'argumentació em va portar cap a d'altres idees i no vaig posar res d'això.
    Però és veritat, tots en realitat estan encantats.
    I molts joves (nens) descobreixen els polítics a través del programa. Una anècdota en relació a això: la meva neboda, d'uns 9 o 10 anys llavors, va veure l'Acebes (el de debò) al TN i li va dir a la seva mare: "Mira, aquest senyor s'assembla a aquell de Polònia". Ens va costar una mica fer-li entendre que, de fet, era a l'inrevés...

  • Però si en Soler els hi fa un favor. [Ofensiu]
    Alberich | 23-10-2008

    Els personatges dels programes del Toni Soler n'haurien de ser deutors.
    En Franco, esdevinguda estàtua arraconada en un magatzem municipal, deixa la seva sinistra estela per esdevenir un avi rondinaire amb una certa humanitat; Pujol i Maragall, un parell de jubilats amb bata que voldríem tenir-los al saló de casa; Rajoy i Zapatero, milloren molt passats pel sedàs d'en Queco i la direcció del Soler.
    També el Papa: És més proper a la gent aquell avi rondinaire, colèric i una mica histèric del "Polònia", que l'autèntic Cap d'Estat del Vaticà, que la mateixa Església amaga posant-lo dalt d'un pedestal -o d'un "papamòbil"-
    Això és com quasi bé tot en aquest món: les coses passades pel sedàs d'un bon autor, milloren o empitjoren, i en aquest cas la sarcàstica humanitat del Toni Soler produeix un efecte d'humanització que per si ja voldrien molts dels originals.
    Ah, i penso que sempre es fa política, fins i tot quan "no se'n fa", i en aquest cas, en Jordi Pujol, potser s'ha deixat portar per un cert corporativisme, que com més va és més evident en l'hermètic món de la "classe política".
    Un bon relat el teu. Felicitacions,
    Ramon

Valoració mitja: 9.33

l´Autor

Foto de perfil de M.Salles

M.Salles

76 Relats

253 Comentaris

70452 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Ni vocació, no tinc.
Tan sols el plaer d'escriure quan l'atzar
em dibuixa al cervell mots encadenats.
Per explicar sentiments.
Pors, temors i patiments.
O bé, el plaer i l'alegria.

Fragments de vida
retratats amb paraules.



Col·laboro en un blog compartit:
Riell Bulevard