Opinió

Un relat de: sacdegemecs

Hi ha diverses maneres de combatre el fet que la gent es formi una opinió serena de les coses. La més desvergonyida de totes, com a mínim per a barroera, és fer curt i ras i simplement prohibir tot agent que pugui subministrar-nos informació. Cal dir però que tot i ser espectacular no esdevé l'única; una altra d'ús més corrent avui en dia, és la de vestir les coses darrera eufemismes, veritats a mitges o fariseístics copets a l'esquena d'aquells que et fan més savis que rics. De tots els mètodes emprats i que, segons el vent d'on bufa, van prenent una forma o altra, sembla ser que hem entrat en la dinàmica més cruel de totes: la d'agredir la intel·ligència de la gent sense que se n'adoni. Aquest no és un fet nou, qui no ha sentit alguna vegada o altra allò de "(...) intrucciones y providencias muy templadas para que consiga el efecto, pero que no se note el cuidado"?
Malauradament, vivim en un temps d'histèria col·lectiva en el qual tots som acabalats; un temps en el qual ja ho tenim tot fet; uns temps en què ser el millor es guanya a cops de colzes i puntades de peu. La nostra conjuntura històrica ens permet riure'ns de tot, fins de la fam aliena. Pel que sembla, l'home continua la seva implacable etapa evolutiva, ens ha crescut un òrgan: el pedrer! Ens ho empassem tot per la simple galvana de no mastegar. No temem una digestió pesada, lluny de tota temença, instem als digestòlegs a canviar de feina. No acceptem cap més norma que no es derivi de la nostra pròpia comoditat. Escoltem només allò que volem sentir. No ens parem a pensar si rebem un missatge enverinat o si hem aparcat, per sempre més, les sensacions que ens inviten a la reflexió. Ho posem tot al mateix sac amb una barroeria extrema. Temps ha, hom ens va parlar dels calaixos de sastre i en fem ús d'una manera potinera i exempta d'elegància. Tot és prou simple de fer, màxim si pagant ens ho fan. Ens neguem a assumir la memòria dels pares i amb quatre mots maldestres ens sabem herois. No hem conegut els "jaumets" de les mongetes i, en canvi, inventem crepuscles on sojornar-nos a recer de no sé ben bé quina satisfacció immediata. Som insolents des de la poca-soltada més gratuïta. Hem creat mites i hem ensorrat preceptes. Lluny de creure'ns partíceps ens volem hereus. Hem desterrat les referències sòlides per reaccionaries i orfes de nord hem hipotecat la bruixola. Ens convencem que no hi ha res escrit, sense admetre que hem oblidat el sanitós exercici de la lectura.
Hem perdut la fe en els profetes i sempre ens sembla que ens quedarà París, que deia aquell. Això és una il·lusió banal. Ens autoalimenta la pròpia ignorància dels descreguts.
Tot i això, cal combatre la desesperança i el desafiament; cal no caure en el desànim ni el despropòsit. Encara defenso tant la innocència dels pacients com la fortuna dels que no donen el seu braç a tòrcer. El seu tremp els fa dignes i la seva fermesa lliures. Passo fulla als gran invents i m'emociono davant la càndida mirada d'un infant. Sostinc que, malgrat tot, món és d'ells i nosaltres responsables últims de com els hi deixem.
Arribats fins aquí... Per a ells, per a nosaltres, per a la gent honesta, demà passat, diumenge i tenim quelcom a dir. Exercim el nostre dret: exigim-los els seus deures!

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de sacdegemecs

sacdegemecs

75 Relats

36 Comentaris

66691 Lectures

Valoració de l'autor: 9.40

Biografia:
Em dic Felip Francesc Girbau-Corominas i Carné.
Tinc quaranta anys acabats de fer i cent catorze més en cartera.
En aterrar en aquest món de mones, hom va adonar-se que lluïa un parell de dentetes apuntant per damunt de les genives: a la sobrassada, al pollastre, a les faves a la catalana i als mugrons de la meva pròpia mare els havia arribat un nou enemic.
Vaig començar a caminar el dia 24 de juliol de 1962 a quarts de deu del vespre: d'aleshores ençà, sempre més he procurat anar a cavall.
Curiosament, la xerrera em va venir força temps més tard que les meves primeres passes; tot i això, penso que he recuperat el temps perdut amb escreix.
Amido un metre seixanta-set centímetres escassos i peso uns vuitanta quilos generosos. Aplicant uns senzills teoremes matemàtics podeu arribar a calcular el meu perímetre, el meu volum, el meu coeficient d'intel·ligència i el número secret que activa la meva targeta VISA ELECTRON.
Sóc papamosques, egòlatra, fascinant, delitós, enquimerable, audaç, circumspecte, inèdit, atent, arrogant, dandi, gràcil, munífic, natural, faust, diligent, robust, primmirat, eixerit, complidor, ponderat, faroner, receptiu, sensible i Membre destacat del Comitè d'Empresa.
Com a norma, no necessito cap excusa per deixar de fer alguna cosa; només la solc necessitar per fer-la.
No em dol que se'm tingui per un tafaner impenitent: tothom amb el seu fa el que vol i amb el dels altres tot el que pot.
Tinc hipoteca, esperances, somnis, un cotxe que acaba de passar l'ITV i un company molt pesat a la feina.
Penso que més val quedar-se per vestir sants, que per despullar borratxos. Per davant d'home casat sóc burro espatllat... i això ja ve de lluny: de quan els burros no se solien espatllar, com ara.
Perdoneu-me les meves il·limitades limitacions i ens trobem a la Geltrú, quan ens hagin fotut fora de Vilanova. Que Santa Llúcia us conservi la vista, en Casinos de Catalunya els estalvis i en Signal la dentadura...

Si voleu intercanviar idees amb mi, podeu fer-ho a
anvabi13@gmail.com