L'OU D'ESTRUÇ, LA DISCUSSIÓ A LES BANCADES PARLAMENTÀRIES I LA PRIMA DE RISC.

Un relat de: rnbonet
L'OU D'ESTRUÇ, LA DISCUSSIÓ A LES BANCADES PARLAMENTÀRIES I LA PRIMA DE RISC.


*Als diaris: “Un ou d'estruç del 700 a.C. ha estat descobert a la Vila-joiosa....”

L'estruç, aquell ocellot gran amb plomatge blanc nivi abans la consulta popular, i taques negres abundants només uns mesos després, ha post un ou. Un ou amb un rovell gran, gran. I poc de blanc.
Un ou nial, opinen molts; això sembla. Però tractant-se d'un ou d'estruç, mai se sap.
Tots aquells del seu costat (els que li fan ou ou quan la gallina -perdó, l'estruç!- ha post un ou) han rebut la posta amb goig. Fins alguna gallina ha cacarejat fort. I l'estruç s'ha vanagloriat de l'esdeveniment. La frase “Aquest ou el farem al caliu” ha arrancat un aplaudiment entusiasta del seu corral, seguit d'un picat de mans clamorós quan ha seguit dient “O potser farcit”. No us fareu una idea , però, de com s'ha rebut la darrera proposta: “I si el férem celestial o de llet de monja... O millor dur... o estrellat....” Ací, la voràgine de vítols ha clavillat el sostre de l'hemicicle. Estrany, però comprensible: els estralls d'una entrada estrepitosa fa un quart de segle potser no s'arreglaren com Déu mana.


*Al Diccionari català-valencià-balear: “L'agüela s'afofava en les paraules perquè la bancada de dalt li havia caigut tota i sols tenia a la de baix dos dents i tres queixals”


Xambrígol!
Buderó!
Samaruc!
Mixeruc!
Tòfol!
Taujà!
Ase!
Ruc!
Amanida!
Ensalada!
Bresquilla!
Préssec!
Cogombre!
Alficòs!
Bambau!
Babau!
Oronella!
Oroneta!

De sobte, i és ben estrany, sembla que les posicions de les dues forces polítiques predominants estan més properes. Un truc parlamentari?

Taula!
Taula? Això ho serà 'vuecència'! Finestra!
Mira que dir-me finestra! Per on s'aboca, senyoria?
Jo, sempre pel balcó!
Però... li ha tret abans les vinces al pimentó?
Sempre, d'antuvi!

I d'esta manera el temps corre, les sessions segueixen, les coses no s'arreglen, els assumptes van a pitjor... i nosaltres ens fotem!


*Als diaris: “La prima de risc arriba als màxims. Fins els 642 punts respecte a...”

Festa als Ports. Gens de mar, moltes muntanyes, poques perspectives, molta il·lusió.
Al forn, tots enfeinats. Cal fer-ne moltes, de primes. Farina, oli, llevat, llavoretes, unes quantes panses... “I els 'anous', qui els obri? Aneu esclafant-ne!” I al temps, altres mans treballen la pasta, arrodonint en prim el condumi. Cada coca, ferma, amb poc gruix, -'prima' per tant- pren forma.

“A la festa del carrer
farem cocs i farem primes;
tindrem joglars i festers
i ballarem amb fadrines”

El tros sobrant, l'última porció de la pasta acabada de fènyer, és molt més menuda, més xicoteta que la resta. “Endavant! Sense por, que a 'qui pasta i feny, tot li aconteny'! “ I és que enfornar-la al mateix temps que les altres resulta tindre una prima amb risc. Pot cremar-se abans que les altres siguen cuites.

El ministre de torn ha confirmat als organitzadors que el rescat no serà global. És a dir, de totes les primes fetes. Sols caldrà eliminar esta determinada i única prima, si és el cas, molt improbable, que es socarre. Veurem.

Comentaris

  • Enhorabona!!![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    El teu relat ha estat seleccionat per formar part del recull L’estimem perquè és la nostra! que l'Associació de Relataires en Català publicarà al voltant del mes de febrer del 2013.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada, t’agrairíem que ens facis arribar l’autorització de publicació corresponent

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic (leela.arc@gmail.com), el text que t’indiquem al final d’aquest comentari tot fent un copiar i enganxar i complimentant les teves dades.

    Cordialment,

    Comissió de Concursos


    TEXT D’AUTORITZACIÓ – Cal fer un copiar i enganxar, emplenar les dades personals, i enviar al correu: leela.arc@gmail.com

    En/na ......................................................................................................... amb DNI. número ......................................... i nick relataire ........................................................ AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure l’obra ......................................, del qual sóc autor/a, en el recull L’estimem perquè és la nostra! i a fer-ne difusió pels mitjans habituals de l’ARC.

    En aquesta publicació vull constar amb el nom/pseudònim d’autor/a: .................................

  • Afofament admiratiu[Ofensiu]
    Mila Pedregar | 06-08-2012 | Valoració: 10

    Oooooooooooohhhhhh! amb hac aspirada d'ofec de gust.

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357260 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!