L'escala de la vida

Un relat de: Pol.lux

Ahir parlava de vida. Avui... avui parlo de mort. Però no és pas una història trista. De fet, la mort també és vida... o no? Forma part d'ella. És el monòton desenllaç del "thriller" de la nostra història. Hi ha gent que compara la vida d'una persona amb unes escales. Hi estic d'acord. Però cal fer alguns matisos: es tracta d'una escales irregulars. Els primers graons són baixets, es pugen amb rapidesa, i el paisatge que contemplem es viu, ple de color, inèdit. Però a mesura que vas pujant, tot enlairant-te cap el cel, refugi dels no-vius, aquests graons esdevenen més alts, i costa més superar-los. Sovint caus. Però continues pujant. Per què? Ningú no ho sap. És una força interior que t'anima a tirar endavant. N'hi ha que posseeixen una gran força, i gairebé aconsegueixen arribar al final d'aquestes escales interminables, a l'últim esglaó, aquell que ningú no ha vist però que tothom coneix. Malauradament, també hi ha persones que, degut a la seva feblesa, no aconsegueixen enlairar-se gaire. Quan s'adonen que el paisatge que veuen a banda i banda de les escales és pràcticament el mateix que tres graons més avall, decideixen abandonar. D'escales, no només n'hi ha de lineals. D'acord. Sí. Són les més comuns. Però també n'hi ha del tipus de cargol. Aquestes són més divertides, alhora que difícils de pujar. Solen durar molt més que no pas cap de les lineals, i també ens fan pujar les escales, o viure la vida, molt més intensament. Hi ha una cosa que les uneix totes, siguin del tipus que siguin: s'acaben. No són infinites. Tenen un darrer graó. Com ja he dit abans, ningú no l'ha vist, o, millor dit, cap de les persones que hi ha arribat no s'ha baixat per a explicar-li al següent de la cua. Per alguna cosa serà: la mort és dolça. L'escala de la vida també es pot graduar segons el seu "trànsit": quan tot just comences a pujar-la, ho fas cames ajudeu-me, amb una gran velocitat, i esquivant tot aquell qui et fa nosa, que no pot anar al teu ritme. Té un gran mèrit això. La seva velocitat els lloa. Però encara té més mèrit l'acció d'aquells que, tot aturant-se en el seu ascens triomfal, ajuden al caigut. Perquè ells, tot i que porten molts més esglaons superats, també tenen dret a seguir avançant...
... i gaudint de la vida.

Comentaris

  • Segon comentari[Ofensiu]
    Pol.lux | 11-11-2004

    Hola Biel!

    Primer de tot, voldria donar-te les gracies tan sols per haver perdut alguns minuts -poder ni tans un- comentant el meu escrit. Fa no-res que he descobert aquest "portal literari", i em fa molta il.lusio que persones desconegudes valorin allo que escric.

    Gracies i salut!

    PD: Quant al que em comentes... Jo poder penso que els que ens passa es que ens movem per inercia; esta be que diguis que es "l'instint de supervivencia" el que ens fa avancar, pero trobo que el desplacament fisic no el provoca els nostres pensaments o instints -recorda que al meu escrit faig referencia a les persones grans. Moltes gracies per la critica, de totes maneres.

    PD2: Sento escriure sense accents ni "c"s trencades; ara mateix estudio a Glasgow i aqui no en tenen -ni entenen- d'aixo.

  • Escala mecànica[Ofensiu]
    Biel Martí | 11-11-2004 | Valoració: 7

    Jo crec que és més aviat com una escala mecànica, ja que l'instint de supervivència ens fa anar pujant sense que ho volguem (per dir-ho d'alguna manera) i quan en saltes és quan deixes d'avançar. En una mecànica, encara que tu no et moguis, segueixes avançant cap a la mort, sigui dolça, salada o amarga... La idea és maca, però potser faltaria desenvolupar-la més (humil opinió).

    Biel.

l´Autor

Foto de perfil de Pol.lux

Pol.lux

65 Relats

133 Comentaris

75458 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Vaig néixer la matinada d'un dia de març del 84 en una ciutat que només conec per fotos. Després d'un breu pelegrinatge familiar pel litoral català, sempre cap al sud, vaig anar a espetegar a Vilanova i la Geltrú, on resideixo actualment.

Malgrat la meva vocació per les lletres, una inèrcia gairebé congènita em portà, primer, a fer el batxillerat tecnològic i, dos anys després, em féu decantar-me per l'enginyeria informàtica. Sortosament, un grapat de fulls de calendari més tard, vaig redreçar el meu camí, i vaig cursar alguna cosa en la universitat que duu el nom del polèmic benvolgut Pompeu Fabra.

Quant al meu jo escriptor, mai no he passat de relataire aficionat, i és per aquesta raó que la meva obra es redueix a allò que podeu trobar aquí i a alguna altra cosa tan ridícula que em fa vergonya d'ensenyar.

Als lletraferits:

http://adhucat.blogspot.com