La metàfora de la sang i el títol de l'obra

Un relat de: Helena Sauras Matheu
Durant gairebé un any i mig, he anat compartint a «Relats en català» la meua obra poètica de «Corbes de sang o vint-i-vuit poemes feministes» amb les seues paràfrasis explicatives corresponents. He gaudit dels comentaris i de l’acceptació que he rebut per part vostra. Gràcies per seguir-los!

Quan vaig tenir la idea de crear aquest poemari no sabia si podria acabar-lo, perquè era un projecte ambiciós. Tenia la idea de difondre aquests poemes per denunciar situacions injustes o de desigualtat que sofreix la dona en ple segle XXI. Llavors corria l’any 2005 i quasi encetàvem el nou segle. El XXI estava ple de projectes i somnis per complir i jo acabava de fer vint-i-cinc anys.

Havia de crear un guió amb vint-i-vuit dones diferents amb vint-i-vuit històries dispars. I que cadascuna representés un fonema i/o grafia també del nostre alfabet. La creativitat estava al poder, però m’havia de formar en alguns aspectes. Amb estudis de fonètica a nivell de COU potser no en tenia prou, però no em vaig aturar en el meu projecte i vaig continuar formant-me. A més, volia que cada nom també tingués força etimològica.

Els reptes m’atrauen i vaig anar creant entusiasmada l’esquelet d’aquesta obra i donant emotivitat a cada vers. Son situacions que passen en l’actualitat i la majoria son discriminatòries i de desigualtat. Era una manera de denunciar, de dir que no hi estava d’acord, malgrat el jo poètic de vegades no s’implica al cent per cent i deixa que sigui el propi lector el que es formi la seua idea. Ara puc dir que en cadascun d’ells hi ha fragments de la meua ànima.

Quan vaig començar a dir que la meva obra poètica es titulava “Corbes de sang” com una metàfora de la dona, hi va haver gent que no els hi agradava el complement del nom (“de sang”). Potser ho atribuïen a alguna cosa o reacció violenta com em van arribar a dir. Malgrat tot, no vaig canviar-hi el títol perquè per a mi la sang no és signe de violència, sinó que es signe de vida i la que ens diferencia de les matèries inertes. Per exemple, no som pedres, ni únicament aigua. A més, les dones solem tenir corbes en la nostra figura, per això la suma d’ambdós termes dona peu al títol de l’obra. Posteriorment, i gràcies a uns clubs de lectura en els que vaig participar a la biblioteca de la meua localitat, se’m va ocórrer afegir-hi (“o vint-i-vuit poemes feministes”). Ja tenia tota l’obra acabada, ja havia portat a terme el meu propòsit i volia englobar-la d’aquesta manera ja que, com cada poema es pot llegir de manera independent i els aniria difonent de manera fragmentada, el receptor havia de conèixer que es tracta d’una obra més gran i que en son vint-i-vuit la quantitat total de poemes.

Tot i que el primer poema que vaig escriure tracta sobre violència de gènere en l’àmbit domèstic, una ferida oberta que ens queda per combatre encara com a societat, no és l’essència de tot el recull sinó que s’intenta anar més enllà. El poemari busca la igualtat, la reconciliació i la fraternitat. I a més, vol trencar sobretot el silenci a través dels fonemes de la nostra llengua, utilitzats com a eines lingüístiques enlloc d’armes.

Penso que uns dels aspectes que ens diferencia dels animals no racionals senzillament és el llenguatge. I és precisament a l’obra de «Corbes de sang o vint-i-vuit poemes feministes» on es referma aquesta idea i, per això, fa servir la combinació d’aquests vint-i-vuit fonemes per a fer-ho. Els posa al servei de l’obra i a la seua estructura i no a la inversa.

Comentaris

  • Bona nit, Helena: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 27-10-2023

    Hui m'he recordat de tu. I tant que sí!
    És que avui, m'han editat un nou poema i voldria que em digueres la teua opinió sobre el tema que he fet en aquest. Espere que t'agrade i ja em diràs el què, quan pugues i tingues temps. Gràcies per avançat.
    Salutacions cordials.
    Perla de vellut

  • Enhorabona![Ofensiu]
    llpages | 18-10-2023 | Valoració: 10

    Assolir un objectiu personal com el que ens descrius és un motiu de satisfacció per a qui se l'ha proposat, però si a la vegada fa engrescar als teus lectors, aleshores el premi és doble. He trobat molta qualitat en la teva poesia, t'animo a seguir escrivint, que som legió els que et llegim. Una abraçada, Helena!

  • Excel·lent "publicitat" del teu recull de relats, Helena.[Ofensiu]
    cuidador_d-ossets | 17-10-2023 | Valoració: 10

    Hola Helena.

    No sabia jo, dit amb respecte, fins fa avui mateix, que el teu recull de relats existia. És una bona idea. Associar-ho amb la sang també és una bona idea, tal vegada hauries d'afegir un subtítol com "la sang, mare de la vida" i així no induiria tant a error o a doble interpretació.

    La idea de fer parlar a 21 dones d'aquest segle tant fatídic (avui som a octubre de 2023 i ho segueix essent) és bastant genial, a veure si un dia m'hi poso i miro més el teu relat a 21 capítols.

    T'animo a seguir escrivint i publicant.

    A reveure!!!

  • L’elecció[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 17-10-2023 | Valoració: 10

    Molt bé. L’elecció del títol d’una obra és molt important. I és tan important que ha de ser el propi autor qui el tri. Jo vaig tenir l’experiència desagradable d’un editor que em va voler, i ho va aconseguir, canviar el títol d’un llibre meu. Felicitats per la feina feta. Una forta abraçada.
    Aleix

  • Una bona biografia de "Corbes de sang" [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 16-10-2023 | Valoració: 10

    La violència de gènere, és realment és primordial per a totes les dones que hi ha en el món. Molt bo aquest assaig, sobre aquest tema que has tractat, en "Corbes de sang".
    I jo, he estat llegint-los a poc a poc, com has desenvolupat cada tema d'aquest conjunt de poemes. Ja podries fer un llibre i publicar-lo.
    Enhorabona per tal relat, anunciant el seu contingut.
    Si et ve de bé, pots llegir-me l'últim relat meu.
    Cordialment.
    Perla de vellut

  • Un excel.lent repte[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 16-10-2023

    Quan m'alegro Helena que hagis aconseguit acabar aquest poemari de Corbes de sang en defensa de la igualtat, que ens has regalat i que he gaudit d'una forma especial, on personalment he après una mica dels teus versos amb la meva humil capacitat per captar el significat, atès al teu bon nivell d'escriptura, i que gràcies als teus paràgrafs explicatius, els he pogut gaudir molt més. Només em queda felicitar-te i agrair-te que ho hagis compartit aquí.

    Una forta abraçada.

    Rosa.

Valoració mitja: 10