LA FAULA DEL BARRUT

Un relat de: Jordi Baucells



LA FAULA DEL BARRUT
(per adults amb estomac i menors acompanyats)

Hi havia una vegada, cap a l’albada del segle, un lletrat de renom, que volent reformar el seu bufet, li demanar consell a un amic.
Era aquest amic un doctor reputat, home de gran honor i honestedat contrastada. Es donà el cas que el respectat galè tenia coneixença de professionals en qui confiava per ser aquests gent de be i responsables. I sent així, que s’apreciava al lletrat, l’afavorí lliurant-li nom i adreça dels esmentats professionals.
El lletrat els explicà què volia i els requerí perquè li’n fessin un pressupost. Així ho feren diligents els operaris, i un cop escatit el preu li presentaren pressupost al lletrat. Aquest se’l llegir molt atent, i com a l’home de lleis correspon, signar en trobar-lo de conformitat en prova d’acceptació.
Iniciats que foren els treballs acordats, al lletrat li semblar que fóra bo d’aprofitar l’avinentesa, i en tenir operaris a casa els va encarregar de fer treballs que no havien estat pressupostats. Dubtaren els operaris, tal com fa un home prudent, de fer els treballs que se’ls demanava.
Reflexionant però sobre l’assumpte, van decidir que qui era amic de tan honorable doctor be devia ser persona d’honor.
Enllestits els treballs a satisfacció del lletrat, els operaris li presentaren factura com fa al cas, amb detall apart de les feines fetes en escreix.
El lletrat observà circumspecte els comptes i ignorant l’escreix els estengué un xec pel valor del pressupost acceptat.
-De l’escreix - els va dir - no en vull saber res- Fent gala d’una sorprenent solidesa facial, sens dubte avesada en mil plets. Donar per acabat l’afer el lletrat, sent ell una mica mes ric i havent fet als operaris una mica mes pobres, demostrant així que la riquesa es un valor relatiu.

Estimats nens i nenes, com veieu la vida es plena d’històries i de faules N’hi ha que resulten increïbles, però de totes en podem treure ensenyament


A saber:
“Tenir amics honorables no ens impedeix ser mesquins”

“ L’experiència ens fa savis, però la paguem cara.”

" Un barrut es un barrut encara que sigui lletrat.”

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer