IUSTITIA

Un relat de: Ossian

Iustitia

El jutge guarda les darreres modificacions a la sentència i la imprimeix. Es treu les ulleres i es frega els ulls inflamats d'ignomínia, estira els braços, les espatlles i la consciència. Poc es pot permetre, ara, que un remordiment inoportú li esguerri un futur que ha anat sembrant tota la vida. Llavors, un altre cop, torna a sentir la veu somorta i constant que l'ha perseguit i judicat al llarg dels anys.

Iustitia se'l mira malgrat la bena que li tapa els ulls. Encara que només és una petita reproducció, mai entendrà que en aquell país que s'expandeix entre la conjunció dels dos mars i la serralada que l'aïlla de la civilització, la veritat i l'equitat són tota una altra cosa.

Necessita música. Els nocturns de Chopin sempre aconsegueixen apaivagar-lo i de pas amorteixen la veu que el mortifica. Passa la clau al despatx i planta les mans damunt la sentència encara pendent de signatura. La tinta curulla d'injustícia se li infiltra per l'epidermis, l'enverina i l'envaeix delerosa de vèncer-lo. Assaboreix cada nota i es va asserenant. Ja coneix la sensació del deure acomplert i de les recompenses que ha aconseguit, només una petita diferència el fa dubtar, fins ara només ha indultat culpables. Avui ha de condemnar innocents.

Passeja el tou dels dits pel motlluratge de la taula, obre el primer calaix i n'extreu una vella Luger. Comprova l'hora. Té la promesa d'una jubilació daurada un cop hagi signat la sentència. Quan ho hagi fet marxarà cap a un país indeterminat, on l'espera una mansió i un compte corrent amb xifres milionàries en un paradís fiscal. Canvia el disc és el torn de Wagner i de les valquíries. Apuja el volum. Es mira Iustita i subjecta la pistola. Apropa el canó a la templa i dispara.

Després del tret, el jutge surt del despatx abillat amb un abrig de pell de camell i la sentència signada sota el braç. Damunt la moqueta s'escampen les restes de Iustitia ajusticiada.

Comentaris

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del VIII Concurs ARC de Microrelats "Virtuts" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes, i que serà presentat durant la II JORNADA ARC DEL MICRORELAT EN CATALÀ que se celebrarà el dissabte dia 20 d'octubre de 2018, a la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès, i on es coneixeran els premis principals del concurs.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ VIRTUTS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Virtuts” que s’editarà a finals de 2018.

    on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Bona lectura[Ofensiu]
    Endevina'm | 31-12-2017

    esfereïdora la situació de la iustitia, pobre, que acaba amb la templa volant.

    Bon ritme de lectura i un nivell alt en l'estil literari d'aquest relat. Molt ben triades les imatges i els mots.

    felicitats per la tria del concurs!

    Ferran

  • Agraïment [Ofensiu]
    Ossian | 31-12-2017

    Moltes gràcies a tots.

  • Molt bo[Ofensiu]
    Esther Llombart Ramis | 31-12-2017 | Valoració: 10

    M’ha agradat molt com has redactat el relat, els detalls, el vocabulari i el final inesperat, excèntric i molt visual.

  • S’haurà de canviar ..[Ofensiu]
    kefas | 23-12-2017 | Valoració: 9

    ..l’armament de la justícia. Una espasa no serveix de res en una confrontació amb armes de foc. I les balances més aviat fan nosa en un temps en que tot està empaquetat. Amb la bena als ulls ja no mi fico. Segur que n’hi ha que hi veuen més bé que sense. Enhorabona

  • Moltes gràcies![Ofensiu]
    Ossian | 22-12-2017

    Moltes gràcies!

  • Com en saps![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 21-12-2017

    "els ulls inflamats d'ignomínia", "La tinta curulla d'injustícia "...
    Com en saps d'escollir les paraules!
    Fins a la propera virtut! Aquesta, pel que sembla el teu jutge, se l'acaba de carregar.

  • Tret de gràcia[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 21-12-2017 | Valoració: 10

    Un tret que reflecteix perfectament la realitat. Un tret a la justícia que shagués pogut clavar ell mateix, el tret de gràcia. Fa por pensar que això és així. Una forta abraçada.

    aleix

  • Podria ser real i tot![Ofensiu]

    Ben aconseguit amic Ossian!

Valoració mitja: 9.67