Humor negre

Un relat de: copernic

La Universitat de Lleida i Humoràlia convoquen aquest any el "Tercer concurs literari d'humor negre". A la web de la Generalitat de Catalunya, clicant sobre la conselleria de cultura i en l'apartat de premis literaris es poden llegir perles com aquesta: "Pot participar-hi qualsevol persona que se'n mori de ganes, sempre que per raons d'operativitat sigui viva. Les obres han d'ésser originals i inèdites i han d'estar escrites en català o castellà. Es descarta qualsevol altra llengua, incloses les mortes." "Els relats s'han de presentar per quintuplicat, mecanografiats a doble espai i per una sola cara, impresos en negre sobre blanc, preferiblement (tot i que, ateses les característiques del concurs, s'acceptaran obres escrites en blanc sobre negre), ben enquadernats i/o cosits (amb grapes, no amb fil de sutura)." Les obres duran un lema o títol (en estil lapidari)"."Els veredictes i sentències del jurat es faran públics durant la segona quinzena del 2007"."El premi es lliurarà el 2 de Novembre del 2007 al Cementiri Municipal de Lleida." "Dotació: 3000 euros i làpida commemorativa".

Trobo un exercici molt saludable riure's del mort i del qui el vetlla, davant d'un fet sobre el qual Josep Pla (el gran descobridor d'adjectius) havia trobat els qualificatiu més adients: "Inevitable, indefugible, ineluctable". Quant més seriós és el tema del que estem parlant més ens en riem Woody Allen, un dels personatges que millor va combinar l'humor i la dama de la dalla va escriure sobre el particular "A mi no em fa por la mort, però no m'agradaria ésser-hi quan passi". José Luis Coll, en el seu llibre sobre epitafis proposava pel gran cineasta jueu: "Sempre em varen obsessionar la mort i el sexe. Ara només m'obsessiona el sexe". Grouxo Marx, probablement un precursor de tots plegats, sempre tan "ben educat", demanava que a la seva làpida s'hi pogués llegir "Perdonin que no m'aixequi". Desitjo de tot cor als organitzadors del premi, que els hi vagin les coses tan bé que arribin a morir d'èxit, però que sigui després de moltes edicions del concurs, que tampoc hi ha tanta pressa.

Comentaris

  • Hola Enric[Ofensiu]
    brumari | 01-07-2007

    Jo també vaig llegir la convocatòria en el seu moment i va fer-me molta gràcia.
    Estic d'acord amb en Vicenç que, sense perdre gota d'objectivitat i claredat, els autors d'aquest text han fet un bon exercici de creativitat. I d'humor!

    Tens raó, és un exercici molt saludable riure's del mort i de qui el vetlla. Penso que probablement és l'única defensa que tenim davant d'un fet "inevitable, indefugible, ineluctable" i del qual els humans tenim el privilegi, dubtós privilegi, de ser-ne coneixedors.

    El teu article, àgil i ben construït, és també una alenada d'humor i, per tant, d'optimisme. M'ha agradat.

    Fins la tardor a l'Escala,

    Joan

  • chapeau![Ofensiu]
    Vicenç Ambrós i Besa | 07-05-2007 | Valoració: 10

    Ja l'any passat, quan vaig descobrir les bases d'aquest certamen (i mentre les llegia, amb la boca oberta a punt d'esclafir a riure, com vaig acabar fent), vaig agrair profundament aquesta petita mostra de creativitat en la presentació del resum de les bases d'aquest certamen. Us heu fixat que totes, absolutament totes, son clavades? La mateixa estructura val, però no hi ha dosi d'originalitat. Per descomptat que cal que siguin objectives, i potser aquesta serà la raó que em donaran per fer clòniques totes les bases de certàmens literaris, però aquesta excusa no val. I és que les bases del certamen literari d'Humoràlia no obstaculitzen pas la sacrosanta objectivitat.

    He trobat original que de les bases del certamen en fessis (donen per a fer-ho, però no sempre és fàcil aconseguir-ho) un article literari. La primera part, et dediques a posar de manifest el caire "diferent" (satíric o irònic) de les bases, mentre que al segon paràgraf corones el pastís amb una guinda de collita pròpia. Tot molt ben lligat, encertat i divertit. Jo, sincerament, els remetria aquest article a la comissió organitzadora del certamen (amb la referència del link on poden trobar l'escrit a RC), més que res perquè vegin, copsin i paeixin bé l'última frase.

    A no ser, es clar, que optis per participar al certamen, la qual cosa podria interpretar-se com un intent moribund de caure simpàtic al jurat. Això et podria convertir en carnassa per a buitres!

    Una abraçada, i gràcies pels teus comentaris(sobreviuràs a aquesta feliç carrera literària),

    V.

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389166 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...