Frases per a una revolució

Un relat de: copernic
Quaranta-tres anys després la imaginació segueix lluitant per arribar al poder. Al 1968 ens deien que sota les llambordes hi havien platges. Les acampades de protesta d'aquests dies ens han ofert mostres, més enllà de qualsevol anàlisi comparatiu i social, de la subtilitat dels eslògans que han proliferat a les places, rebatejades amb noms de referències revolucionàries. Obrint-se pas entre la reivindicació pura i dura, algunes frases, algunes sentències i aforismes mereixerien per elles soles tot un article, com aquesta per exemple: “No hi ha pa per tant de xoriço” Curta, contundent, directa i malgrat tot imaginativa, ocurrent. Lliga amb la percepció que el ciutadà té de la crisi i amb un missatge més clar: que paguin els que ens han col·locat en aquesta situació.

“Mama, no et preocupis per mi, només estic fent la revolució”, genial, amb un punt d'ironia i un polsim d'escepticisme. “M'agrades, democràcia però estàs com absent”, pura poesia. “Feu servir protector. Tenim sol per una bona estona”, lema exhibit a la concentració de la Puerta del Sol fent un joc de paraules molt ocurrent. “Mai Sol havia brillat tant”, en la mateixa línia. “Les idees també són armes” ,aquesta sí que té un regust de maig del 68. “La barricada tanca el carrer però obre el camí”, novament les paraules, els sentits i els significats barrejats i adobats per formar una frase lapidària. “Si et compres una vida, mai acabaràs de pagar-la” , es pot definir d'una manera més poètica una hipoteca?

En el moment en que escric aquestes línies no sé com evolucionarà aquesta protesta sense precedents en la història de la democràcia. És més, no crec que ni els polítics, ni el vertader poder, l'econòmic ni els mateixos revoltats ho sàpiguen. Potser tot es resoldrà com en l'any 1968 amb un “S'ha acabat el recreo” però qui serà el De Gaulle que ordeni carregar contra multituds pacífiques i indefenses? A hores d'ara no sembla que ningú vulgui abandonar aquesta “revolució de vellut” mentre les adhesions arriben des de tots els estaments de la societat i tothom opina que s'ha tensat massa la corda. En sortirà algun canvi significatiu d'aquests lluminosos dies de maig o haurem d'apuntar-los amargament en el calendari de les revolucions perdudes?



Comentaris

  • realitat i sofisme[Ofensiu]
    Onofre | 17-10-2011 | Valoració: 10

    a aquesta revolució jo ja li he posat el nom... i ho he escrit. I també he parlat del vellut i altres teixits.
    va com va...
    és o no és revolució?
    que hi ha de veritat?
    Que hi ha de real?
    La veritat sabem quasi tots el que és... els jutges potser no ho saben tant...
    Però, i la realitat? que és la realitat?

    Absolutament d'acord quan dius: "el millor és escriure el que tu vols i com tu vols perquè és la millor manera d'agradar-te a tu mateix, el teu primer lector."
    Cert del tot.

    Quan a "sí, però està falsejant la realitat." estic absolutament en desacord. Però això ja ho discutirem un altre dia, tinc massa feina avui.

    Però ves pensant en explicar-me be lo de "la realitat". No el que entens tu per realitat, o sí. La realitat en sí mateix. Estem parlant de realitat concreta o realitat com un tot. La realitat per oposició al que és aparent? Y tu escrius el que se t'aparenta als teus ulls o el seu contrari?

    Jo de la realitat encara no n'he tret l'entrellat. Si tu vols és una mica com el temps, que tothom sabem el que volem dir, el sabem descriure però ningú és capaç de definir-lo, d'atrapar-lo. Així i això passa amb la realitat.

    Jo soc dels que pensa que fins i tot un relat real és una ficció. Més o menys acotada per una disciplina narrativa, però irreal del tot.

    Ja sé que no m'explico be, per això busco a algú que em faci veure les coses tal com son...

  • Un text d’actualitat[Ofensiu]
    nuriagau | 27-05-2011

    Novament ens has ofert un interessant article d’opinió. M’ha agradat el fet que hagis anotat els eslògans d’aquesta “revolució actual” i n’hagis fet una petita valoració. Realment, n’hi ha de molt enginyoses i que reflecteixen, cadascuna amb el seu estil, la realitat que estem patint.
    Suposo que no cal que expliqui com estan en aquest moment les coses, oi? Estem vivint una situació molt lamentable.
    Ens seguim llegint,

    Núria

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387758 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...