El mercat de Calaf

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Si una persona haig d'admirar és Apel·les Mestres i Oñós que va néixer a Barcelona el 1854, fill i net dels arquitectes que s'ocupaven de les reparacions de la Catedral de Barcelona. Va passar la seva infància i joventut en una casa al costat de la Catedral. La Casa Vella a la que ell hi tenia molts i dolços records. Allà, al jardí l'àvia li va ensenyar a observar els animalets i les plantes, cosa que li va quedar per tota la seva vida.
Es palesa en l'obra variada, extensa i fecunda realitzada tot al llarg de seixanta anys. N'és un compendi i una culminació el llibre-poema on es fonen text-imatge Liliana, publicat l'any 1907 i considerat una de les joies de la bibliofília modernista que concebé el llibre com un objecte amb valor artístic autònom i producte d'una unitat d'inspiració global.
Apel·les Mestres va cursà estudis de dibuix amb Lluís Rigalt i debutà professionalment com a dibuixant de premsa, sobretot a "La Llumanera de Nova York" i "La Campana de Gràcia".
Si la darrera dècada del segle marca un moment important de la seva producció poètica, en despuntar el nou segle temptejà el gènere dramàtic, un teatre poètic i musical amb obres com La Rosons, Picarol, Follet i Gaziel; narracions com Recorts i Fantasies i contes com Qüentos bosquetans i el llibre homenatge a La Casa Vella.
La rica personalitat d'Apel·les Mestres assoleix una mística de la Natura, a més d'estètica sagrada per a ell, minuciosament observada, devotament dibuixada i també expressada amb metàfores religioses.

Un trosset de la seva obra:

-L'aranya, digué Flok ab gravetat solemne,
és un ser industriós, actiu, perseverant.
Respectada de tots, mereix ser respectada;
Nascuda pel travall, viu y mor travallant.

EL TEXT DEL MERCAT DE CALAF

Catalunya terra endins
al bell mig hi ha calafins

Calaf en l'Alta Segarra
sobre un tossal s'emparra

Dominant tanta extensió
que corprèn d'admiració

A Calaf matem microbis
amb un fred de mil dimonis

Un senyor de Barcelona
un hivern vingué una estona

Apel·les Mestres es deia
i escrivia amb gran taleia

Va veure la meravella
d'una gebrada molt bella

Però es refredà tant i tant
que febre agafà a l'instant

I així bo i enfredat
va escriure un conte encertat

Va rumiar que uns freds molt forts
glaçarien tots els mots

I que això havia passat
en un dia de mercat

Per molt que la gent cridés
ningú no sentia res

Així que s'obria el pap
l'alè quedava glaçat

La xerrameca quedava
en l'aire que la gelava

Però en sortir el sol al barri
es produí el gran xivarri

Tot quant s'havia parlat
de cop va ser desglaçat

I s'armà un tal guirigall
que ni cent ferrers de tall

Ve't aquí com de no oïr mot
es passà a sentir-ho tot

Calaf de llavors envant
tingué mercat eixordant

Tan famós arreu del mon
que ens prenen pel que no som:
cridaires però no pas tant!

Comentaris

  • Maria Pilar,[Ofensiu]
    kukisu | 05-02-2006

    continues il·lustrant-nos sobre situacions i costums de la nostra terra meravellosament. Espero els teus escrits amb il·lusió.
    Moltes gràcies per tot plegat.
    Ah!, i continua dibuixant!

  • gràcies...[Ofensiu]
    Capdelin | 04-02-2006 | Valoració: 10

    per explicar-me l'origen de la famosa frase que tant repetia la meva besàvia: "no feu tant de soroll, això sembla el mercat de calaf!!!"
    gràcies pels teus dibuixos als meus poemes, no sé quin és més bell si el de la pizza, el de l'amor o el de la biografia... no és mala idea la nostra associació per produir poemes visualitzats!!! ja en seguyirem parlant...
    ptons i una abraçada!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314662 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com