¿A QUIN ANIMAL S´ASSEMBLA CADASCÚ?

Un relat de: Pere Campàs i Bonay

El protagonista de la novel·la de Kafka titulada La metamorfosi, a causa de l´enfonsament de l´empresa del pare, va haver-se de llogar de viatjant. Aquesta obligació fou per a ell constant preocupació.

Anar d´un poble a l´altre. Sempre amb el neguit de fer-se venir bé els enllaços de trens. Era una angoixa. Dormir cada dia en hostal diferent.

El viatjant de comerç no té mai cap relació cordial amb ningú. És un home estressat, un estrany.

Passada una nit en un malson, nit d´insomni, encara no ben despert, encegué el llum. No reconeixia l´habitació. Encara el llit, s´adonà que s´havia convertit en escarabat gran i de moltes potes. Una metamorfosi.

Tots contenim un animal en l´ofici que fem.

Nietzsche, víctima de mutacions constants d´identitat, ens digué que se sentí interiorment com un cranc intel·lectual dedicat a la filosofia. Al final de la seva vida, a la plaça Carlo Alberto de Turín, s´abraçà a una mula bo i plorant.

Cadascú de nosaltres s´assembla a un animal..
Unamuno apuntava que els gats, potser, en el seu món interior, resolen equacions de segon grau.

Jorge Luis Borges, argentí, imaginatiu, escriu que els simis i els goril·les no volen exterioritzar llurs capacitats humanes per tal que no els fem treballar. Aixó també ho fem alguns capellans.

Avui, humanitzem els animals i, cada vegada més, animalitzem l´home.

La canalla d´una casa de colònies d´estiu jugava a endevinar a quin animal s´assemblava l´altre. Fins i tot a quin animal s´assemblava el mossèn.


Mn. Pere Campàs y Bonay
VIC

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer