Un nom ple de presagis

Un relat de: ROSASP

Un estel va caure la nit que ella va néixer i estranys presagis omplien les ombres de misteri. Els gossos van udolar fins a la matinada i les aus nocturnes xisclaven neguitoses.
L'aire era espès i dens, gairebé es podia tallar amb un ganivet.
La petita plorava fort i contundent, com volent esfereir totes les pors que s'amagaven amatents, envoltant l'obscuritat.
Era el fruit d'un moment fugaç i no coneixeria els braços de cap pare. La seva mare, li havia agafat recel, des del mateix moment en que la va sentir créixer dins del seu ventre. Aquell ésser amb rostre incert que la va temptar una nit coberta de màgia i misteri, podia haver estat un deixeble del diable, una enganyifa del destí.
La petita va néixer, malgrat el poc interès de la mare, que més aviat la temia.
Era una nena preciosa, blanca com la llet i amb la cara rodoneta, però en els ulls hi tenia reflectida una estranya expressió, era com si penetrés dins les ànimes amb la mirada.
A l'espatlla duia dibuixat un petit estel. Un estrany símbol en una estranya criatura.
La mare no va sobreviure, es va anar dessagnant a borbolls, sense remei. Eren temps durs i precaris, on moltes mares morien en el part o poc després.
Es debilitava tant ràpidament que no semblava patir, els ulls oberts i vidriosos, la respiració gairebé inexistent, un riu de sang entre les cames.
Les dues dones que la van assistir, li van cloure els ulls, en els quals hi havia quedat una expressió de pànic que esfereïa i la van embolicar amb el llençol sanguinolent.
Cru destí el de la infortunada mare i el de la pobra filla, que quedava sense el recer de ningú. Les llevadores no s'atrevien a mirar a la petita als ulls, era com caure en un abisme.
Abisme, la van anomenar. Aquest seria el seu nom. Un nom que duria com un estigma.
Ningú va voler fer-se'n càrrec i van decidir deixar-la al mig del bosc. Tenien por de tenir prop aquella estranya força misteriosa, que vessava tràgics presagis.
Arribada la nit, els follets i les fades del bosc, van anar sortint dels seus amagatalls per tafanejar a la intrusa. La petita, mirava la lluna i no semblava tenir por.
Vençut l'ensurt de la freda mirada, que gelava fins i tot la sang dels màgics éssers, en van tenir cura i la van mimar com a una joguina.
Sobrevisqué alimentada amb fruits del bosc, herbes, mel, pol·len i arrels. Li van ensenyar un llenguatge sense paraules, llegint les imatges de dins dels cors.
Es va convertir en una noia preciosa, amb llargs cabells negres ondulats i un cos esvelt i blanc de setí. Tenia un rostre bonic, però sense vida, el somriure hermètic i en els ulls l'abisme negre de l'obscuritat total. Un eclipsi permanent que esporuguia.
Romania moltes estones sola, mirant l'infinit i sense parpellejar intentava perdre's en els estels.
Comprenia el vol dels ocells i els crits de les bèsties. Els llops la respectaven, s'acostaven a ella i udolaven llargament, envaint la nit d'instints saltatges i de misteris.
Ella els acaronava i en sentia els batecs que es confonien amb els seus. Corria veloç, entre els esbarzers i les branques trencades, udolant també de delir i dolor, el cos esgarrinxat per les punxes esmolades. Buscant amb desesperació el lloc que li pertocava.
Tenia els sentits aguditzats, l'oïda molt desenvolupada i el cor terriblement engabiat en un cos de dona.
Pregava formar part d'alguna cosa, del món màgic dels follets i les fades, de l'obscura nit, en forma d'estel o dels llops salvatges.
On estava el seu lloc? Res li omplia el cor i es sentia immensament sola.
L'estel dibuixat a l'espatlla, en arribar la nit cremava com un foc ardent, simbolitzant quelcom inexplicable.
Ressonava el seu nom, escrit amb la sang de la seva mare: Abisme...
Un estigma gravat amb foc a la seva pell i expandint-se cap al seu interior.
Va veure l'obscuritat profunda del món viva en el fons dels seus ulls, el pes de totes les ànimes penjant de les seves negres pupil·les i la mort amollant els seus negres cabells.
Comprengué tot d'una, que ella era la mort, la fosca nit, el pou de l'oblit on es perd el batec de la vida. Vagaria eternament sense trobar cap lloc concret, amb l'udol dels llops i els crits de les aus de la nit com a companyia.

"Sóc tot i res, el principi i la fi, la mare de l'obscuritat total i del silenci perpetu".
Un udol d'impotència i dolor ressonava en la nit, repetint incansable: el meu nom és Abisme...




Comentaris

  • Gràcies![Ofensiu]
    glauca | 31-01-2007 | Valoració: 10


    Per l'estona en que encaterinada he oblidat el neguit i el mal i… i m'has endut en un espai fora de la quotidianitat i, al mateix temps, arrelat a l'existència. L'abisma, la mort: la vida.
    Em sembla excel·lent aquest relat teu, per la manera en que gronxes al lector i el sacseges. Tens un paràgraf inicial que ja t'atrapa i crea una atmosfera molt especial, que ja no t'abandona.
    És realment com estar veient una gravació, els matisos que arrodoneixen els paisatges i els personatges són deliciosos i ens parlen fins i tot en el silenci del "abisma" Hi ha molts bocins preciosistes que contornegen un espai i un personatge prenyat de màgia i misteri. Per anomenar-ne algun: "... i en els ulls l'abisme negre de l'obscuritat total. Un eclipsi permanent que esporuguia.
    Romania moltes estones sola, mirant l'infinit i sense parpellejar intentava perdre's en els estels. "El trobo aurífic! En part, perquè va molt més endins del que diu, de la descripció estética i s'endinsa en la psicologia i l'ànima de la protagonista amb una senzillesa i profunditat com solament pot fer-ho persones com tu, amb sensibilitat i amor per les lletres.
    Enhorabona, Rosa.

  • Màgic[Ofensiu]
    Naiade | 31-01-2007 | Valoració: 10


    Crec que no t'havia llegit mai, a partir d'aquest relat ho faré.
    L'he trobat magnífic, ben estructurat, bona descripció que et porta a viureu, rememorant em enyorança la infantesa, quan gaudia escoltant comptes i em semblava que jo en formava part.
    Et felicito per aquesta imaginació tan grans que tens i t'agraieixo la bona estona que m'has fet passar.

    Una abraçada

    Naiade

  • Llegir les imatges dins els cors[Ofensiu]
    Jofre | 02-11-2005 | Valoració: 10

    Rosa,

    Sóc del parer que els contes i les rondalles (que han d'anar acompanyats d'una manera d'explicar i escenificar idònies) tenen total vigència.

    Un nom ple de presagis és un relat que beu dels elixirs més màgics i alhora incorpora elements contemporanis.
    En aquest sentit ho aconsegueixes i tries un camí narratiu encertat.

    Personalment crec que aquesta és l'evolució i transformació que haurien de patir algunes llegendes i rondalles sense perdre-les ni desdibuixar-les.

    Hi ha moltes èpoques de l'any en els quals es poden explicar relats com el teu. Per la Castanyada per exemple, però hem de saber trobar molts d'altres moments.

    Un nom ple Abisme (tota una paradoxa de modernitat), fruit d'un moment fugaç [...] afegint que eren temps durs i precaris [...] dóna al teu relat la vigència que comentava i un gran valor comunicatiu.

    Parles d'auguris, senyals, diables, follets, fades, ... , és necessari pel relat i hi has imprès un bon registre; i també ens envies un missatge de sentiments pregons plenament identificables en el context actual del segle XXI. Les dues frases finals ho certifiquen.

    És un relat excel·lent. Molt àgil i que es viu amb naturalitat.

    Petons Rosa!
    Endavant!

    PS
    Per cert, el bon relats normalment comencen amb un principi que imanta al lector i acaben amb un final mai tancat; amb punts suspensius per exemple, com el teu.

    Molt agraït, tens tota la raó; sembla que podríem entroncar la preciosa i crua frase del relat el pou de l'oblit on es perd el batec de la vida amb aquesta injusta i temible indiferència que volia posar de manifest.

  • Dissortada nena i...[Ofensiu]
    Lavínia | 25-01-2005 | Valoració: 9

    la mateixa mare que ha parit la mort, ha parit "l'abisme", el no-res i ella ho acaba sabent-ho! i la nena també, malgrat el seu cos esvelt i blanc i la seva cabellera fosca. És la cara, però, la que no té vida i els ulls que t'indueixen al fons de l'abim.
    Un conte ple de poesia per reafirmar que el no-res ho és.

    Quan fas prosa també fas poesia!

    La bellesa no té formes concretes, no se la pot encasellar!!

Valoració mitja: 9.8

l´Autor

Foto de perfil de ROSASP

ROSASP

312 Relats

1612 Comentaris

644433 Lectures

Valoració de l'autor: 9.79

Biografia:
Hola! Sóc la Rosa Saureu, una lleidatana somiadora de mena i una mica surrealista. Convertir allò que caço al vol en paraules és el més semblant a tenir ales. En el meu cas, escriure no és només una afició o una necessitat sinó una forma de sentir i veure la vida. Utilitzo la poesia, els contes i els relats curts per intentar expressar les petites i grans coses que omplen i buiden els dies.
Vaig tenir la sort de ser escollida per a la plaquette "Singulars d'un Plural" a la ciutat de Girona, en què poetes inèdits vam compartir espai amb autors de renom. Formo part del llibre de relatsencatalà.com versió 2.0 i del primer llibre de poemes. També he guanyat el segon premi de poesia Seu Vella de Lleida-2008. Aquesta empenta, junt als vostres comentaris i continu suport, han estat un gran estímul per continuar endavant.
El meu repte personal és aprendre constantment a viure. M'agrada la música, l'art en general, somriure molt i estimar tant com pugui. Estic enamorada de la meva llengua i sé que el nostre vincle és cada cop més fort i ferm.
Respecte a vosaltres, sento que ens uneix un fil comú que m'agradaria sentir sempre proper.
Per si necessiteu quelcom, el meu correu és: rosasaureu@telefonica.net
Gràcies per tot!

Si voleu, també podeu visitar el meu bloc de videopoesia


R en Cadena

El Vicenç Ambrós i Besa em va passar la cadena i jo l'he passat al Capdelin i a la gypsy

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")