Sants o Sans?

Un relat de: sants78

Ara fa uns dies un mural nou a la cafeta de Can Vies va engegar un debat sobre toponimia. "Hem de dir Sants o Sans?". Tot i que la resposta sembla fàcil cal a dir que no ho és tant, doncs, com recull l'històriador Josep M. Vilarrúbia-Estrany, el debat es viu desde fa molts anys.

Als nostres barris les llegendes sobre la toponimia són moltes, però el cas més complicat és el de Sants. A Hostafrancs, per exemple, s'explica que el nom del barri provenia de "Hostal-franchs", indicant que en aquell indret no es pagaven taxes per entrar a Barcelona, però això és del tot fals, doncs justament era a Creu Coberta on hi havia els burots.

L'origen del nom prové d'uns germans de La Segarra, els Corrades, que compraren un terreny al futur barri per edificar un hostal i el varen batejar amb el nom del seu poble d'origen "Hostafrancs de Sió". Amb el temps el nom va denominar tot el barri, especialment quan va arribar el tramvia i els usuaris sol·licitaren el nom d'Hostafranchs per a la parada.

En el cas de la Bordeta l'origen del nom és ben fàcil, doncs prové del fet que, a l'actual barri, hi havien zones de pastura i bordes, els establiments on els pagesos guardaven el farratge i les eines del camp.

Per trobar l'origen de Sants, però, cal anar molt més endarrera i la toponimia es complica. El document més antic que es conserva citant l'indret es troba a l'Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi i apareix sota el nom llatí, Sanctis, és a dir "dels Sants". Això ens faria decantar per Sants, però la polémica no acaba aquí, doncs anys després, ja en català, Sans i Sants s'alternaven.

Els partidaris de Sants defensaven l'existencia d'una "Capella dels Sants" que donava nom al poble, mentre que els detractors atribuien el Sans al fet que el lloc era de coneguda salubritat, es a dir, un soc de sans.

El debat es va escalfar als anys trenta amb la normativització del català, i els diaris recolliren la polémica. Llavors els sectors catalanistes, sota els consells de Jacint Laporta i del geograf Francesc Carreras Candi, van defensar la T.

Segurament això va fer que el franquisme optès directament pel toponim Sans. Però ni això va aturar la polémica. A tall de curiositat, comentar que amb la presentació de la maqueta de la futura linia 5 del metro el responsable del consistori va afegir una T amb rotulador al Sans.

Així que no seré jo ara qui resolgui aquesta qüestió que porta tant de temps oberta. Cadascú que li digui com vulgui, al cap i a la fi la T de Sants és muda.

Comentaris

  • JO NOMÉS FA SET ANYS QUE SÓC DE S...[Ofensiu]
    nuriagau | 18-10-2008 | Valoració: 10


    Hola Agus,

    M'ha fet molta gràcia trobar-te a R.C.

    Fa temps que m'hi passo, però últimament, ho faig amb més freqüència. Fa uns mesos que el meu pare penja els seus relats aquí i ...

    M'ha semblat molt simpàtica la forma d'exposar-nos aquesta qüestió tan curiosa. Llàstima que no es conegui l'origen del cert!

    Núria Gausachs i Cucala

  • Gràcies[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 16-05-2008

    Com a santsenca t´agraeixo tota la teva documentada i valuosa explicació toponímica del meu barri estimat.
    Els meus avis van viure i morir a Sants i, que jo recordi bé, sempre escrivien Sans.
    Bé, la seva néta, que sóc jo, ha optat sempre per l´altra opció. El meu pare, molt vinculat a la Secció de Ciclisme de la Unió Esportiva de Sants, també pensa com jo, o ,millor dit, jo com ell.
    Bé, com pots veure, fins i tot dins la mateixa família es despatxa de tot.
    Com molt bé dius: al cap i a la fi la T no sóna. Només ens"delatem" quan escrivim.
    Encantada de saludar-te.
    Mercè.

  • Si senyor![Ofensiu]
    El follet de la son | 16-05-2008 | Valoració: 10

    Interessantíssim! Sembla que ens expliquis una llegenda. Em passaria hores i hores llegint textos com aquest. Un deu!

l´Autor

Foto de perfil de sants78

sants78

704 Relats

508 Comentaris

488806 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
Colpejar un cop i un altre
fins trencar els vidres de la REALITAT.


agusgiralt@yahoo.es

[http://www.alliberantpoemes.blogspot.com]
[http://www.memoriadesants.blogspot.com]
[http://www.memoriadelpoblenou.blogspot.com]
[http://www.diesderauxa.blogspot.com]
[http://www.fotolog.com/psico2012]