Cercador
sant zenon (ARTICLE VIDA PARROQUIAL)
Un relat de: talladesSANT ZENON PATRÓ D’ARENYS ....... I DE LA GAIA VILA DE... LUZAGA
Ignorase el feliz suelo,
donde la Cuna tubistes,
paraque creamos, fuistes
todo venido del Cielo.
Siempre fue vuestro desvelo
desempeñar tal blazon.
…Amparadnos cuidadoso,
invicto Martyr Zenon.
Aquest era el segon vers dels Goigs a Sant Zenon editat cap a l’any 1786.
UN PELEGRÍ DE FUENTELSAZ ENS PORTA LES RELÍQUIES.
Que Sant Zenon és patró d’Arenys la nostra gaia vila, ho sap tothom i és profecia, i també ho és que cada 9 de juliol reivindiquem aquest fet des de temps molt reculats. Comencem. Anem a pams i recordem com arriben les relíquies de Sant Zenon a la nostra Vila:
Queda confós en el temps, però Mn. Palomer en un petit opuscle “El cavaller Drylleyres” editat l’agost de 1916, ens il·lustra del pergamí que Gregori XIII va atorgar al peregrí “llicenciat Joan Dominguez, clergue del Bisbat de Sagunte (avui Oriola) unes relliquies del martre Sant Zenon... i destinades a la parròquia de Fuentelsaz. “
Indiquem que Sagunte era Siguntina, o sigui Sigüenza, i jo hi afegeixo que de ben segur Oriola no era Oriola, sinó Orihuela del Tremedal. Ja veurem perquè fem aquesta afirmació.
I Mn. Patllari Rodà ens aporta: “Fué el caso que el dicho Dominguez en su regreso de Roma, al pasar por esta parróquia cayó gravemente enfermo, de cuya enfermedad sanó y agradecido del hospedaje, asistencia y buen trato que le dieron sus moradores, les hizo la dádiva del precioso tesoro de las reliquias de San Zenon y sus compañeros martires. “
Sigui com sigui però, el clergue de Fuentelsaz va passar pel camí del Morbo allà per l’any 1584, i malaltó que es trobava, entrà cap a Arenys (veïnat de mar) i nosaltres, amb el sentit hospitalari que ens ha caracteritzat sempre, el vàrem guarir i en agraïment d’aquesta guarició, ens va deixar una part de les relíquies del qui serà, amb el temps, el nostre Sant Patró.
I NOSALTRES JA CONSTRUIEM L’ESGLÉSIA
Cal dir, però, que l’església actual d’Arenys de Mar fou projectada el mateix any 1584 i ens trobem, doncs, que al mateix any que passa el pelegrí de Fuentelsaz i ens deixa les relíquies, nosaltres comencem a bastir el nou temple en honor i llaor de la Verge de l’Assumpció, i si bé ja teníem Patrona, no teníem Patró: És clar doncs que Sant Zenon ens el porten “todo venido del cielo”.
Podeu imaginar-vos que si en Juan Domínguez, en lloc d’entrar a Arenys de Mar, hagués anat a veure els nostres veïns d’Amunt, avui, de ben segur que de Sant Zenon no en cantaríem ni gall ni gallina, doncs Arenys de Munt, des de fa molts anys, tenen de primer patró Sant Martí. La voluntat divina va voler, però, que el capellà de Fuentelsaz fes cap a la nostra vila. Estant com estava la nostra incipient vila mancada de patró, vàrem veure en aquell gest del pobre capellanet, un signe diví que ens portava des de Roma, altrament podríem repetir “venidas del cielo” les relíquies d’un Sant Màrtir, Sant Zenon.
I EL FEM SANT PATRÓ DE LA NOSTRA GAIA VILA.
Ja des del primer dia, el fem sant venerat i potser també ja el fem patró. No hi ha documents que ho avalin. Sí però, que l’any 1664 en un vot de vila es reconeix “de molts anys ençà, la nostra església parroquial de Santa Maria d’Arenys , atresora i guarda amb la deguda veneració alguns ossos de Sant Zenon i els seus companys, la festivitat dels quals celebra aquesta església el dia novè del mes de juliol. I aquest vot de vila fou confirmat pel Bisbe de Girona Fra Josep Fageda en data 16 de juny de 1664 .
És a partir d’aquí que la nostra vila observa “perpètuament el dia 9 de juliol de cada any com si fos festa de precepte, abstinença de treballar a fi de consagrar la diada a honorar a Sant Zenon i els seus companys màrtirs.“
A LA RECERCA DELS POSSIBLES ORIGENS:
PRIMERA PARADA : FUENTELSAZ
Feia uns anys que havíem anat amb la meva dona a Fuentelsaz. Vàrem arribar-hi un dissabte d’agost al matí, vàrem aturar el cotxe a l’esplanada de la plaça de San Pedro de Fuentelsaz i ens va cridar l’atenció que la porta de la gran església era oberta i se sentia el rumor del res del rosari. Quin gaudi tornar a sentir el murmuri devot del res del rosari...a la bella església de San Pedro de Fuentelsaz!. Aquella bona gent ens va indicar que no tenien cap coneixement ni de Sant Zenon ni de ningú que pogués tenir cap relació amb Arenys de Mar.
SANT ZENON “VENIDO DEL CIELO” BÉ DEVIA NEIXER EN ALGUN LLOC...
Dels seus inicis, del seu naixement, del seu creixement i en definitiva de la seva vida, no en sabem res més. És obvi que si bé Sant Zenon era Sant, també era mortal, i si era vingut del cel ho era com tots els altres mortals, però a la terra, de ben segur que va néixer en un lloc determinat.
Arribats aquí, cal indicar que una de les coses que més em plau, és explicar a qui em vol escoltar, les gestes arenyenques. Quan explicava de com Sant Zenon va esdevenir el nostre Sant Patró, sempre acabava dient que a Catalunya no hi ha cap més parròquia que tingui per patró a Sant Zenon i hi afegia, amb l’agosarament que dóna la ignorància, que a Espanya tampoc. Me’n vaig adonar que si bé a Catalunya hi ha un petit altar de Sant Zenon a Serrateix , de la península ibèrica no en sabia absolutament res i desconeixia si aquest Sant havia tingut o no havia tingut cap patronatge, o alguna rellevància.
QUAN ELS SANTS ES BUSQUEN A INTERNET
Amb aquesta eina potent que és Internet em vaig posar a cercar Sant Zenon. I en aquesta recerca per internet, vaig trobar un lloc de “San Zenón” que m’adreçà a una web de Luzaga. Per ser més concret: Luzaga.com. que m’aportà uns petits (grans) descobriments:
DESCOBRINT COINCIDENCIES SORPRENENTS
Al entrar-hi vaig descobrir, admirat, els següents fets :
a.- Luzaga està escassament a uns 50 Km de Fuentelsaz, a uns 25 Km de Sigüenza i a uns setanta de Orihuela del Tremedal.
b.- Detecto que el Sant Zenon que tenen de patró, era el mateix Sant Zenon nostre.
c.- Comprovo que el segon patró de Luzaga era Sant Roc, o sigui també com el nostre.
d.- Constato també que l’església que tenen a Luzaga és dreçada en llaor de la Verge de l’Assumpció, com la nostra
e.- I que un dels personatges importants que incidiren a la vida de Luzaga era el nostre Pare Fidel Fita.
Podeu comprendre que vaig fer un bot de la cadira. Us haig de dir que Luzaga és un poblet petit de la província de Guadalajara. Té aproximadament uns 100 habitants.
SAN ZENÓN DE LUZAGA
Pel que respecta a Sant Zenon vaig poder constatar que, al igual que nosaltres, ells també tenen relíquies de Sant Zenon i el patró que ells tenen (a les fotografies ho podeu veure) duu, com el nostre, la palma del martiri, l’espasa i l’elm que està al seus peus, igual que el nostre (encara que el nostre, donada la situació de la imatge a l’altar, no el podem contemplar). Podeu comprendre que vaig fer mans i mànigues perquè a les vacances d’estiu, passéssim per Luzaga. Tinc una família massa bona que em permet aquestes petites excursions.
Com que no volia passar per Luzaga sense trobar algú que m’ informés, vaig intentar posar-me en contacte amb l’ajuntament (no hi havia manera) . Amb la rectoria, (no trobava el telèfon). Per tant, vaig buscar números de telèfon a l’atzar i curiosament vaig poder trobar una persona , en Julio Gonzalo, qui, dos dies abans de la partença, em va indicar que tindria la clau de l’església encara que el capellà no hi aniria.
SEGONA PARADA: LUZAGA
Amb aquests elements vàrem fer cap a Luzaga on ens esperava en Julio Gonzalo acompanyat de l’Alfredo Ayuso Morales: dos luzaguenys de pro: el primer, professor d’història a un Institut i el segon creador de webs (al qual vaig agrair la web amb la que vaig localitzar Luzaga, sense la qual no hauria pogut saber res).
Veureu a les fotografies, que vaig poder entrar a la bonica església de Santa Maria de Luzaga i veureu que el nostre Sant Zenon no el tenen a l’altar principal, sinó que hi tenen la Mare de Déu de l’Assumpció, i el nostre Sant Patró el tenen entrant a la dreta, en un retaule lateral, i en el mateix retaule tenen un temps Sant Blas i un altre temps Sant Roc.
El fet que el pare Fita fos un personatge important en la vida de Luzaga, fou perquè en uns terrenys de Luzaga es va trobar el que ha passat a anomenar-se el famós “Bronce de Luzaga”. Un camperol va trobar un bronze que estava gravat i va portar-lo a la Real Acadèmia de Historia on el nostre pare Fidel Fita n’era el director. El pare Fidel Fita va fer l’estudi de la placa de bronze i en va fer una fotografia que és la única que es conserva (perquè a la maltempsada de 1936 va desaparèixer el bronze) i avui només tenim ocasió de veure’l en fotografia
QUÈ EN SABEN ELLS DE SANT ZENON ?
En relació a Sant Zenon, és curiós constatar que ells no tenen cap història completa del Sant. Saben però que tenen relíquies del Sant ( un reliquiari bonic que no vàrem poder veure, perquè, per tal que no els el robin el guarden a una casa particular...) . De Sant Zenon he pogut recollir en un llibret sobre Luzaga de D. Julio Gonzalo Hernando la següent frase:
“referente a este santo sabemos muy poco o casi nada de su vida i obras, por la forma en què nos lo presenta la iglesia, vestido de militar, portando la espada con la cruz y la palma deducimos que fue un martir de los primeros tiempos de la cristiandad. Yo recuerdo haber oido a algún sacerdote en los sermones del día de su fiesta que posiblemente fuera natural de nuestro pueblo i el tener aquí sus reliquias avalan este supuesto, si Dios me sigue dando salud intentaré averiguarlo”.
Aquesta informació em va venir corroborada i una mica ampliada per en Julio Gonzalo que em va indicar que del seu Sant Patró ell havia sentit explicar als seus avantpassats que era de l’època romana, que era fill del poble i que en ser un xicotet valent, en Diocleciano se’l va endur i va arribar a ser centurió romà.
UNES REFLEXIONS MATUSSERES.
Ja hem vist que Juan Domínguez era veí de Fuentelsaz, del bisbat de Sagunto (Sigüenza) i de la seva parròquia d’Oriola (hem de llegir naturalment Orihuela del Tremedal no gaire lluny d’on estem parlant) Doncs bé, si ens mirem el mapa podem constatar que Fuentelsaz està força aprop de Luzaga i a uns 70 km escassos de Orihuela del Tremedal i per aital motiu podem arribar a escatir que Sant Zenon podria molt ben ser natural o nadiu de Luzaga o en el seu cas de Fuentelsaz, o d’algun lloc no massa llunyà.
Això m’ ho fa sospitar perquè he pogut constatar també que a mitjans de 1500, altres capellans de la península varen anar a Roma a buscar relíquies del mateix sant i així tenim que un capellà de Ojacastro de la Rioja ( a 15 kms de Hevia, on va néixer D. Zenón de Somodevilla y Bengoechea, Marques de la Ensenada, constructor de la fortalesa de Sant Ferran de Figueres, on hi ha l’hornabec de Sant Zenon) també va comparèixer davant del Sant Pare a Roma a buscar relíquies de Sant Zenon i també el tenen de patró.
Podria ser, ens preguntem, que a mitjans del segle XVI hi hagués una revifalla d’una certa advocació a Sant Zenon i podria ser plausible pensar que aquest sant fos de la província romana Tarraconense (per entendre’ns, la part nord de la península, des del Mediterrani a l’Atlàntic). Podria molt ben ser que Dioclecià hagués vingut a buscar alguns soldats d’ aquesta província tarraconense (famosa per la valentia dels seus vailets) i s’endugués com a militar aquest xicotet Zenon, fill d’algun lloc d’aquesta província tarraconense. Amb posterioritat, ja al segle XVI, algú hagués volgut reivindicar el patronatge o les llaors de Sant Zenon sabent que havia estat màrtir. Quina seria sinó l’explicació que alguns pobles de l’altiplà castellà van anar al segle XVI a cercar les relíquies d’un Sant concret com Zenon. Si no era de per aquí, de ben segur que haurien anat a buscar un Sant més conegut: Sant Pere, Sant Pau , Sant Jaume.... I no, el que ells van a buscar és Sant Zenon ...
Sant Zenon és patró de Luzaga, de Fuencaliente, (no massa lluny de Luzaga a la província de Soria), de Ojacastro, a la Rioja, prop d’Hevia el lloc de naixement del marquès de la Ensenada, que es deia Zenon... , I Luzaga també es proper de Fuentelsaz, d’on era el clergue Domínguez que acudí a Roma a cercar les relíquies del Sant per portar-les al seu poble..... en fi... alguna cosa devia tenir Zenon per aquests paratges ...
Qui això escriu no és historiador, no vull que això sigui mirat com una història. Prego als historiadors que hi ha a Arenys de Mar i els que van sorgint de les universitats, que algú que vulgui escatir d’on va venir el nostre Sant Patró. Així, no només podrem saber el motiu de tenir-ne les relíquies, sinó potser també el seu origen, tancar el cercle i poder donar resposta a l’interrogant que planteja el segon vers dels goigs de l’any 1786 quan diu: Ignorase el feliz suelo/ donde la Cuna tubistes. En definitiva podríem saber quin és l’origen del nostre Sant Patró.
I que Sant Zenon ens faci bons!.
Ignorase el feliz suelo,
donde la Cuna tubistes,
paraque creamos, fuistes
todo venido del Cielo.
Siempre fue vuestro desvelo
desempeñar tal blazon.
…Amparadnos cuidadoso,
invicto Martyr Zenon.
Aquest era el segon vers dels Goigs a Sant Zenon editat cap a l’any 1786.
UN PELEGRÍ DE FUENTELSAZ ENS PORTA LES RELÍQUIES.
Que Sant Zenon és patró d’Arenys la nostra gaia vila, ho sap tothom i és profecia, i també ho és que cada 9 de juliol reivindiquem aquest fet des de temps molt reculats. Comencem. Anem a pams i recordem com arriben les relíquies de Sant Zenon a la nostra Vila:
Queda confós en el temps, però Mn. Palomer en un petit opuscle “El cavaller Drylleyres” editat l’agost de 1916, ens il·lustra del pergamí que Gregori XIII va atorgar al peregrí “llicenciat Joan Dominguez, clergue del Bisbat de Sagunte (avui Oriola) unes relliquies del martre Sant Zenon... i destinades a la parròquia de Fuentelsaz. “
Indiquem que Sagunte era Siguntina, o sigui Sigüenza, i jo hi afegeixo que de ben segur Oriola no era Oriola, sinó Orihuela del Tremedal. Ja veurem perquè fem aquesta afirmació.
I Mn. Patllari Rodà ens aporta: “Fué el caso que el dicho Dominguez en su regreso de Roma, al pasar por esta parróquia cayó gravemente enfermo, de cuya enfermedad sanó y agradecido del hospedaje, asistencia y buen trato que le dieron sus moradores, les hizo la dádiva del precioso tesoro de las reliquias de San Zenon y sus compañeros martires. “
Sigui com sigui però, el clergue de Fuentelsaz va passar pel camí del Morbo allà per l’any 1584, i malaltó que es trobava, entrà cap a Arenys (veïnat de mar) i nosaltres, amb el sentit hospitalari que ens ha caracteritzat sempre, el vàrem guarir i en agraïment d’aquesta guarició, ens va deixar una part de les relíquies del qui serà, amb el temps, el nostre Sant Patró.
I NOSALTRES JA CONSTRUIEM L’ESGLÉSIA
Cal dir, però, que l’església actual d’Arenys de Mar fou projectada el mateix any 1584 i ens trobem, doncs, que al mateix any que passa el pelegrí de Fuentelsaz i ens deixa les relíquies, nosaltres comencem a bastir el nou temple en honor i llaor de la Verge de l’Assumpció, i si bé ja teníem Patrona, no teníem Patró: És clar doncs que Sant Zenon ens el porten “todo venido del cielo”.
Podeu imaginar-vos que si en Juan Domínguez, en lloc d’entrar a Arenys de Mar, hagués anat a veure els nostres veïns d’Amunt, avui, de ben segur que de Sant Zenon no en cantaríem ni gall ni gallina, doncs Arenys de Munt, des de fa molts anys, tenen de primer patró Sant Martí. La voluntat divina va voler, però, que el capellà de Fuentelsaz fes cap a la nostra vila. Estant com estava la nostra incipient vila mancada de patró, vàrem veure en aquell gest del pobre capellanet, un signe diví que ens portava des de Roma, altrament podríem repetir “venidas del cielo” les relíquies d’un Sant Màrtir, Sant Zenon.
I EL FEM SANT PATRÓ DE LA NOSTRA GAIA VILA.
Ja des del primer dia, el fem sant venerat i potser també ja el fem patró. No hi ha documents que ho avalin. Sí però, que l’any 1664 en un vot de vila es reconeix “de molts anys ençà, la nostra església parroquial de Santa Maria d’Arenys , atresora i guarda amb la deguda veneració alguns ossos de Sant Zenon i els seus companys, la festivitat dels quals celebra aquesta església el dia novè del mes de juliol. I aquest vot de vila fou confirmat pel Bisbe de Girona Fra Josep Fageda en data 16 de juny de 1664 .
És a partir d’aquí que la nostra vila observa “perpètuament el dia 9 de juliol de cada any com si fos festa de precepte, abstinença de treballar a fi de consagrar la diada a honorar a Sant Zenon i els seus companys màrtirs.“
A LA RECERCA DELS POSSIBLES ORIGENS:
PRIMERA PARADA : FUENTELSAZ
Feia uns anys que havíem anat amb la meva dona a Fuentelsaz. Vàrem arribar-hi un dissabte d’agost al matí, vàrem aturar el cotxe a l’esplanada de la plaça de San Pedro de Fuentelsaz i ens va cridar l’atenció que la porta de la gran església era oberta i se sentia el rumor del res del rosari. Quin gaudi tornar a sentir el murmuri devot del res del rosari...a la bella església de San Pedro de Fuentelsaz!. Aquella bona gent ens va indicar que no tenien cap coneixement ni de Sant Zenon ni de ningú que pogués tenir cap relació amb Arenys de Mar.
SANT ZENON “VENIDO DEL CIELO” BÉ DEVIA NEIXER EN ALGUN LLOC...
Dels seus inicis, del seu naixement, del seu creixement i en definitiva de la seva vida, no en sabem res més. És obvi que si bé Sant Zenon era Sant, també era mortal, i si era vingut del cel ho era com tots els altres mortals, però a la terra, de ben segur que va néixer en un lloc determinat.
Arribats aquí, cal indicar que una de les coses que més em plau, és explicar a qui em vol escoltar, les gestes arenyenques. Quan explicava de com Sant Zenon va esdevenir el nostre Sant Patró, sempre acabava dient que a Catalunya no hi ha cap més parròquia que tingui per patró a Sant Zenon i hi afegia, amb l’agosarament que dóna la ignorància, que a Espanya tampoc. Me’n vaig adonar que si bé a Catalunya hi ha un petit altar de Sant Zenon a Serrateix , de la península ibèrica no en sabia absolutament res i desconeixia si aquest Sant havia tingut o no havia tingut cap patronatge, o alguna rellevància.
QUAN ELS SANTS ES BUSQUEN A INTERNET
Amb aquesta eina potent que és Internet em vaig posar a cercar Sant Zenon. I en aquesta recerca per internet, vaig trobar un lloc de “San Zenón” que m’adreçà a una web de Luzaga. Per ser més concret: Luzaga.com. que m’aportà uns petits (grans) descobriments:
DESCOBRINT COINCIDENCIES SORPRENENTS
Al entrar-hi vaig descobrir, admirat, els següents fets :
a.- Luzaga està escassament a uns 50 Km de Fuentelsaz, a uns 25 Km de Sigüenza i a uns setanta de Orihuela del Tremedal.
b.- Detecto que el Sant Zenon que tenen de patró, era el mateix Sant Zenon nostre.
c.- Comprovo que el segon patró de Luzaga era Sant Roc, o sigui també com el nostre.
d.- Constato també que l’església que tenen a Luzaga és dreçada en llaor de la Verge de l’Assumpció, com la nostra
e.- I que un dels personatges importants que incidiren a la vida de Luzaga era el nostre Pare Fidel Fita.
Podeu comprendre que vaig fer un bot de la cadira. Us haig de dir que Luzaga és un poblet petit de la província de Guadalajara. Té aproximadament uns 100 habitants.
SAN ZENÓN DE LUZAGA
Pel que respecta a Sant Zenon vaig poder constatar que, al igual que nosaltres, ells també tenen relíquies de Sant Zenon i el patró que ells tenen (a les fotografies ho podeu veure) duu, com el nostre, la palma del martiri, l’espasa i l’elm que està al seus peus, igual que el nostre (encara que el nostre, donada la situació de la imatge a l’altar, no el podem contemplar). Podeu comprendre que vaig fer mans i mànigues perquè a les vacances d’estiu, passéssim per Luzaga. Tinc una família massa bona que em permet aquestes petites excursions.
Com que no volia passar per Luzaga sense trobar algú que m’ informés, vaig intentar posar-me en contacte amb l’ajuntament (no hi havia manera) . Amb la rectoria, (no trobava el telèfon). Per tant, vaig buscar números de telèfon a l’atzar i curiosament vaig poder trobar una persona , en Julio Gonzalo, qui, dos dies abans de la partença, em va indicar que tindria la clau de l’església encara que el capellà no hi aniria.
SEGONA PARADA: LUZAGA
Amb aquests elements vàrem fer cap a Luzaga on ens esperava en Julio Gonzalo acompanyat de l’Alfredo Ayuso Morales: dos luzaguenys de pro: el primer, professor d’història a un Institut i el segon creador de webs (al qual vaig agrair la web amb la que vaig localitzar Luzaga, sense la qual no hauria pogut saber res).
Veureu a les fotografies, que vaig poder entrar a la bonica església de Santa Maria de Luzaga i veureu que el nostre Sant Zenon no el tenen a l’altar principal, sinó que hi tenen la Mare de Déu de l’Assumpció, i el nostre Sant Patró el tenen entrant a la dreta, en un retaule lateral, i en el mateix retaule tenen un temps Sant Blas i un altre temps Sant Roc.
El fet que el pare Fita fos un personatge important en la vida de Luzaga, fou perquè en uns terrenys de Luzaga es va trobar el que ha passat a anomenar-se el famós “Bronce de Luzaga”. Un camperol va trobar un bronze que estava gravat i va portar-lo a la Real Acadèmia de Historia on el nostre pare Fidel Fita n’era el director. El pare Fidel Fita va fer l’estudi de la placa de bronze i en va fer una fotografia que és la única que es conserva (perquè a la maltempsada de 1936 va desaparèixer el bronze) i avui només tenim ocasió de veure’l en fotografia
QUÈ EN SABEN ELLS DE SANT ZENON ?
En relació a Sant Zenon, és curiós constatar que ells no tenen cap història completa del Sant. Saben però que tenen relíquies del Sant ( un reliquiari bonic que no vàrem poder veure, perquè, per tal que no els el robin el guarden a una casa particular...) . De Sant Zenon he pogut recollir en un llibret sobre Luzaga de D. Julio Gonzalo Hernando la següent frase:
“referente a este santo sabemos muy poco o casi nada de su vida i obras, por la forma en què nos lo presenta la iglesia, vestido de militar, portando la espada con la cruz y la palma deducimos que fue un martir de los primeros tiempos de la cristiandad. Yo recuerdo haber oido a algún sacerdote en los sermones del día de su fiesta que posiblemente fuera natural de nuestro pueblo i el tener aquí sus reliquias avalan este supuesto, si Dios me sigue dando salud intentaré averiguarlo”.
Aquesta informació em va venir corroborada i una mica ampliada per en Julio Gonzalo que em va indicar que del seu Sant Patró ell havia sentit explicar als seus avantpassats que era de l’època romana, que era fill del poble i que en ser un xicotet valent, en Diocleciano se’l va endur i va arribar a ser centurió romà.
UNES REFLEXIONS MATUSSERES.
Ja hem vist que Juan Domínguez era veí de Fuentelsaz, del bisbat de Sagunto (Sigüenza) i de la seva parròquia d’Oriola (hem de llegir naturalment Orihuela del Tremedal no gaire lluny d’on estem parlant) Doncs bé, si ens mirem el mapa podem constatar que Fuentelsaz està força aprop de Luzaga i a uns 70 km escassos de Orihuela del Tremedal i per aital motiu podem arribar a escatir que Sant Zenon podria molt ben ser natural o nadiu de Luzaga o en el seu cas de Fuentelsaz, o d’algun lloc no massa llunyà.
Això m’ ho fa sospitar perquè he pogut constatar també que a mitjans de 1500, altres capellans de la península varen anar a Roma a buscar relíquies del mateix sant i així tenim que un capellà de Ojacastro de la Rioja ( a 15 kms de Hevia, on va néixer D. Zenón de Somodevilla y Bengoechea, Marques de la Ensenada, constructor de la fortalesa de Sant Ferran de Figueres, on hi ha l’hornabec de Sant Zenon) també va comparèixer davant del Sant Pare a Roma a buscar relíquies de Sant Zenon i també el tenen de patró.
Podria ser, ens preguntem, que a mitjans del segle XVI hi hagués una revifalla d’una certa advocació a Sant Zenon i podria ser plausible pensar que aquest sant fos de la província romana Tarraconense (per entendre’ns, la part nord de la península, des del Mediterrani a l’Atlàntic). Podria molt ben ser que Dioclecià hagués vingut a buscar alguns soldats d’ aquesta província tarraconense (famosa per la valentia dels seus vailets) i s’endugués com a militar aquest xicotet Zenon, fill d’algun lloc d’aquesta província tarraconense. Amb posterioritat, ja al segle XVI, algú hagués volgut reivindicar el patronatge o les llaors de Sant Zenon sabent que havia estat màrtir. Quina seria sinó l’explicació que alguns pobles de l’altiplà castellà van anar al segle XVI a cercar les relíquies d’un Sant concret com Zenon. Si no era de per aquí, de ben segur que haurien anat a buscar un Sant més conegut: Sant Pere, Sant Pau , Sant Jaume.... I no, el que ells van a buscar és Sant Zenon ...
Sant Zenon és patró de Luzaga, de Fuencaliente, (no massa lluny de Luzaga a la província de Soria), de Ojacastro, a la Rioja, prop d’Hevia el lloc de naixement del marquès de la Ensenada, que es deia Zenon... , I Luzaga també es proper de Fuentelsaz, d’on era el clergue Domínguez que acudí a Roma a cercar les relíquies del Sant per portar-les al seu poble..... en fi... alguna cosa devia tenir Zenon per aquests paratges ...
Qui això escriu no és historiador, no vull que això sigui mirat com una història. Prego als historiadors que hi ha a Arenys de Mar i els que van sorgint de les universitats, que algú que vulgui escatir d’on va venir el nostre Sant Patró. Així, no només podrem saber el motiu de tenir-ne les relíquies, sinó potser també el seu origen, tancar el cercle i poder donar resposta a l’interrogant que planteja el segon vers dels goigs de l’any 1786 quan diu: Ignorase el feliz suelo/ donde la Cuna tubistes. En definitiva podríem saber quin és l’origen del nostre Sant Patró.
I que Sant Zenon ens faci bons!.