MUSEU D’HISTÒRIA DE L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava amb força dificultat per l’estretor del carrer Xipreret cantonada Carrer Joan Pallarès, una façana que té tot l’aspecte de pertànyer a un palauet renaixentista, des de l’any 1972 és la seu del Museu d’Història de l’Hospitalet de Llobregat.



La Ciutat conserva molt encertadament en el seu blasó la creu de Santa Eulàlia, el ‘martiri’ que ha patit en la seva història recent és molt evident : assolia els 37.650 habitants en el cens de 1930 a les acaballes del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), que augmentarien de forma exponencial fins als 294.033 en el cens de 1981, desprès de la mort del Dictador , Francisco Franco Bahamonde; la ‘democraciola’ que n’esdevenia hereva, i que ha assolit uns nivells d’estultícia i corrupció que semblen no haver tocat sostre, ha vist reduir aq1uest nombre fins 257.057 habitants a darreries de l’any 2012.



Per explicar-se de forma entenedora com s’ha arribat fins la situació present, cal recordar ‘personatges’ com l’Alcalde José Matías de España Muntadas ( l’Hospitalet 1929 + 2005 ), que s’enduia en el seu panegíric la següent qualificació : ‘era un bon representants dels interessos de la dictadura a L'Hospitalet ‘.

Se’l recorda molt especialment en aquest edifici – que va tenir com a darrers propietaris a la seva família - perquè es va ocupar de la destrucció del jardí per aixecar-hi un edifici de pisos.


Tenia la sensació de veure plorar – cosa del tot impossible - els escuts dels seus antics propietaris esculpits a la façana , la mitja lluna dels Llunell, i la roda de molí dels Molines.

Comentaris

  • El gran carrer Xipreret[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 05-06-2013 | Valoració: 10

    M'alegra molt que vagis pel carrer Xipreret, una de les joies de la Catalunya muda. Conec per fora el museu, però hi entraré en breu. La meva dona és nascuda al barri de Santa Eulalia i m'agrada descobrir espais amagats com aquest gran carrer de l'Hospitalet centre. Una abraçada.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com