LES CLAUS

Un relat de: Guiomar
LES CLAUS

Sempre m’he preguntat que se’n deuria fer de les claus de les cases de la gent que va marxar a l’exili durant la Guerra Civil Espanyola. Les claus que obren casa teva, amb els teus records, els teus armaris, la teva roba, els teus llibres… Qui les deu tenir aquestes claus? Diuen que alguns se les van emportar amb ells, jo segur que ho hauria fet, amb l’esperança d’un ràpid retorn. Altres les van llençar pel camí, o les van perdre, , com aseguren que va fer Antonio Machado amb els seus últims apunts i records, amb les seves últimes poesies. Com poden estar tant segurs! Jo no crec ni per un moment que el gran poeta perdés els seus papers…. Penseu el que volgueu.
Què no donaria jo per trobar-les! Aquestes claus em parlarien d’ells i de les seves vides, i potser m’ajudarien a entendre el perquè d’aquell desastre, de l’angoixa que sento quan penso que van deixar casa, pàtria i arrels. Molts d’ells no van tornar mai.

I, com se m’ompliria el cor d’alegria si Antonio Machado vingués a trobar-me amb aquells últims papers perduts en un punt desconegut entre la frontera francesa i espanyola, un trist dia de febrer de 1939. Us ben asseguro que a partir d’aquell moment jo creuria en esperits, jo… tant descreguda mare meva! Perquè aquesta troballa, si, aquesta troballa, seria l’inici d’una nova vida plena d’il•lusions i esperances.

Araceli Bayán Sánchez

Comentaris

  • Remember[Ofensiu]
    Guiomar | 15-11-2014

    Moltes gràcies pels teus comentaris Montse! He repassat els relats i he vist alguna falta. Els hauré de revisar

  • Recuperació[Ofensiu]

    Meravelloses claus!!

  • Una pregunta molt encertada... [Ofensiu]
    Jon | 18-12-2013 | Valoració: 10

    Una pregunta que busca urgentment respostes... i que convida a escriure una bonica i entranyable història... no creus? T’animo a escriure, potser no una novel·la, però per què no un relat llarg? Trobo que és un tema molt interessant.

    Ànims, molt de gust, una abraçada i molt bones festes!

    Cesc

  • Que bé![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 03-03-2013

    Que bé trobar aquí el teu relat, Araceli!

  • La literatura és la clau[Ofensiu]
    franz appa | 22-02-2013

    Crec, sempre hi he cregut, que la literatura és una clau de retorn al passat, al que vam viure o al que no vam viure, al que alguns van viure i van quedar oblidats per l'inexorable vent de la Història, o el que ni tan sols va arribar ningú a viure perquè no va existir. La literatura ens ajuda a crear mons imaginaris, a recrear mons perduts.
    Benvinguda a aquest cau on tantes claus van i vénen, amb aquesta aposta per la recuperació dela memòria històrica.

l´Autor

Foto de perfil de Guiomar

Guiomar

43 Relats

242 Comentaris

34974 Lectures

Valoració de l'autor: 9.92

Biografia:
Recuperar el plaer de l'escriptura m'ha salvat!